Obavijesti

Sport

Komentari 4

Osijekov hakler debitirao sa 17 pa igrao i u Trećoj HNL: Nisam bio siguran hoću li dobiti šansu

Osijekov hakler debitirao sa 17 pa igrao i u Trećoj HNL: Nisam bio siguran hoću li dobiti šansu
12

Mihael Žaper neizostavan je član udarne momčadi Osijeka i pod Nenadom Bjelicom, kao zadnji vezni puno zabija, a prvi ga je primijetio Zoran Zekić na malonogometnom turniru

VIDEO

U subotu je, u utakmici protiv Istre u Gradskom vrtu, prvi put započeo utakmicu seniora Osijeka s kapetanskom trakom oko ruke u nedostatku Mile Škorića. Tri dana poslije, u utorak, zabio je Slaven Belupu u gustoj magli grada na Dravi, četvrti u 14. prvenstvenom nastupu ove sezone.

Mihael Žaper (22) jedan je od uspješnih projekata osječke nogometne škole koji blista pod palicom Nenada Bjelice. Debitirao je za prvu momčad još 13. lipnja 2016., sa 17 godina, pod Zoranom Zekićem.

POGLEDAJTE VIDEO: Osijek slavi s navijačima

Pokretanje videa...

Osijek slavi pobjedu 00:56

Ušao je u igru u 46., a devet minuta prije kraja zabio prvijenac za 2-2. Osijek je na kraju izgubio 4-2, ali Mihael taj osjećaj ponosa i zadovoljstva neće zaboraviti dok je živ. Jedan je od samo šestorice nogometaša Osijeka koji su zabili prije nego što su postali punoljetni.

- To može osjetiti samo netko tko je rođen u Osijeku i od malih nogu navija za klub. Nemoguće je to opisati riječima, jer kad si klinac sanjaš o danu kada ćeš istrčati u Gradskom vrtu pred Kohortu, a onda dođe dan kad se ti snovi pretvore u stvarnost. Ma nema ništa ljepše od toga doživljaja - govorio je Žaper za Glas Slavonije.

Bjelica je nekima dao, a nekima uzeo sve i sad juriša po naslov
Bjelica je nekima dao, a nekima uzeo sve i sad juriša po naslov

Zekić je njegov talent opazio dok je igrao malonogometni turnir Zimko, trener Osijekovih juniora Vlado Bilić nazvao ga je i rekao da se priključuje prvoj momčadi na tjedan dana. Ali nije sve bilo bajno.

- Bio sam klinac i kada sam zabio taj gol, podigao sam vlastita očekivanja i mislio kako bih već iduće sezone mogao dobiti više prilika. Nakon što sam na početku sezone u nekoliko utakmica bio na klupi, prebačen sam u tada tek formiranu drugu momčad - rekao je Žaper za Večernji list.

Rezervna momčad igrala je u trećoj, pa u drugoj ligi. Mihael je prolazio kroz krizu.

- Nije mi bilo svejedno, ali strpljenje mi se isplatilo. U te tri godine puno mi je toga prolazilo kroz glavu. Nisam bio siguran hoću li uopće više dobiti priliku - govorio je.

Koncem sezone 2018/19. Dino Skender dao mu je novu priliku. I opet: prva utakmica, odmah gol, već u četvrtoj minuti! Ovaj put bila je i pobjeda kod Intera u Zaprešiću (3-1).

- Sve je došlo nekako iznenada, odigralo se filmskom brzinom, ali bio sam spreman odgovoriti na izazove - kazao je Mihael, koji je nakon te utakmice odigrao svih 11 do kraja te sezone.

Nenad Gračan odmah je primijetio njegov talent i pozvao ga na utakmicu Hrvatske U-23 protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata u svibnju te 2019. I Igor Bišćan zvao ga je u U-21 reprezentaciju u prvom dijelu kvalifikacija za Euro, uglavnom je ulazio s klupe, a dobrim proljetnim igrama opet se nameće kao opcija za nadolazeći Euro u Sloveniji.

Čisti, čisti! Pogledajte kako su Osječani sredili svoj Gradski vrt
Čisti, čisti! Pogledajte kako su Osječani sredili svoj Gradski vrt

Uz Boška Šutala, koji je danas u Atalanti, danas potjeranog Talysa i Marina Pilja, jedan je od izdanaka razvojne druge momčadi. Kucaju i Dion Drena Beljo, Robert Mišković, Filip Mekić...

- Svaki od tih dečki iz B momčadi sebe vidi u seniorskoj momčadi kao sljedeći korak u svojoj karijeri. Zadovoljan sam, igram, razvijam se i trenutačno živim najbolje razdoblje svoga života. Na meni je da se dokazujem kao igrač na kojeg se može računati - kaže Žaper.

Primarno igra na zadnjem veznom, ali voli doći naprijed i zapucati. Dosad je u 62 nastupa za "bijelo-plave" zabio 10 golova i šest puta asistirao. Ugovor mu vrijedi do ljeta 2024. i jedan je od važnih kotačića u Bjeličinoj borbi za povijesni naslov ponosa Slavonije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub