Obavijesti

Sport

Komentari 25

Osuđen na 10 godina robije, a izbjegli ga Wilder i Povjetkin!

Osuđen na 10 godina robije, a izbjegli ga Wilder i Povjetkin!
1

Filip Hrgović je za internacionalni WBC pojas trebao boksati protiv Garyja Cornisha, ali pred njega će u zagrebačkoj Areni stati opasni Amir Mansour. Bit će ovo veliki izazov za našeg boksača

VIDEO

Najbolji hrvatski boksač Filip Hrgović (5-0, 4KO) u zagrebačkoj Areni 8. rujna prvi put će boksati pred domaćom publikom. Velika je to stvar za hrvatski boks pa tako i hrvatski sport općenito.

Hrga je boksač u kojeg promocija Sauerland puno ulaže te bi njegov ples u ringu jednog dana trebali gledati u ulozi izazivača za neku od svjetskih titula. A prestiž je prepoznati takvu stvar na vrijeme.

Zagreb je već nekolicinu puta dokazao da je fajterski grad. Od razvojne Cro MMA lige koja se pratila sasvim solidno i koja je služila kao odskočna daska brojnim domaćim borcima, preko FFC-a do, u konačnici, Mirkova osvajanja K-1 Grand Prixa i prvog UFC eventa na ovim prostorima.

Zagrebačka publika cijeni borilačke sportove i baš zato je velika čast imati priliku vidjeti domaćeg dečka u usponu na domaćem tlu.

Cornish otpao zbog ozljede

Hrga je za internacionalni WBC pojas trebao boksati protiv Garyja Cornisha, sjajnog Britanca koji je ranije skinuo skalp trojici naših boksača. Tri Hrvata - tri nokauta. Britanac je neumoljivo savladao Ivicu Perkovića (TKO, 3. runda), Hrvoja Kišičeka (TKO, 2. runda) i Marina Goleša (TKO, 1. runda).

Do 22. profi meča bio je nezaustavljiv. No, onda je naišao na Anthonyja Joshuu. Od aktualnog prvaka izgubio je glatko, nokautom u prvoj rundi kao i brojni drugi. Bio bi pravi ispit za Hrgovića.

Vatrena zamjena

A njegova zamjena je Amir Mansour (23-2-1, 16KO), 36. boksač svijeta. Prekaljeni 46-godišnjak, koji je spoj iskustva, velikog kardija, sjajne boksačke tehnike i onog američkog, crnačkog prkosa i bahatosti. S razlogom nosi nadimak "Hardcore", a često ga se spominje kao boksača kojeg top 10 boksači najčešće zaobilaze.

Ljudima s ovih prostora svojstveno je zaključivati uz dozu cinizma i podcjenjivanja pa reći da je Hrga u Zagreb doveo 'janje pred klanje'. Da će pred domaćom publikom uložiti minimalan rizik. To jednostavno nije točno.

Tehnički gledano, Amerikanac je vjerojatno još teži protivnik od Cornisha. A toga su svjesni i neki mnogo popularniji boksači današnjice.

Osam godina robije

S 46 godina njegova karijera bliže je kraju nego početku. Pa ipak, osjeća da nešto još uvijek može pružiti zajednici i nekako se odužiti.

Ljevoruki boksač profesionalnu karijeru započeo je 1997. Sve je išlo kao po loju, u prvih devet mečeva ostvario je devet pobjeda. A onda je završio na robiji

- Većini je to jednostavno bilo nezamislivo. Malo tko je vjerovao da se mogu vratiti nakon osam i pol godina - rekao je Mansour, čovjek koji je najbolje boksačke godine proveo iza rešetaka, zatvoren u betonske blokove.

Pravim imenom Lavern Moorer, zadužio je zajednicu onog dana kada su ga vlasti osudile na 10 godina zbog dilanja kokaina. Boksač s profi skorom 9-0 ostao je nedorečena priča.

Svakodnevna zatvorska rutina ojačala ga je, promijenila i ponudila mu dodatnu snagu. Ruka sudbine pružila mu je novu priliku i on ju je objeručke prihvatio. Osjetio je da nakon osam i pol godina provedenih u zatvoru zajednici može vratiti ono što je zadužio.

Postzatvorske godine

Nakon što je izašao, Mansour je u drugoj rundi nokautirao Samuela Browna. Meč za mečom, pobjeda za pobjedom i američki boksač u vlasništvu je imao dva naslova, od kojih je jedan bio USBA, današnji IBF.

Matchmakeri su ga, zatim, spojili sa Steveom Cunninghamom, koji mu je nakon rata od 10 rundi uzeo naslov i nanio prvi poraz u karijeri.

Dva puta od tada lovio je internacionalni WBC naslov za koji će boksati protiv Hrgovića. Dva puta bio je neuspješan.

Izbjegli ga velikani

Svijet boksa velika je splačina. Puno je boksača koji traže svoju priliku, a do nje je vrlo teško doći bez dobrih promotora i menadžera.

Tako je Deontay Wilder htio boksati s Travisom Kauffmanom dok je Mansour već imao dogovoren meč s Kauffmanom. Hrgin protivnik tada je slavio većinskom odlukom, a Wilder ga je nakon toga izbjegao i odbio okršaj s njime.

Slično su napravili i Aleksandar Povjetkin i Dillian Whyte. Boksači sa samog svjetskog vrha. Nitko nije htio u ring s Mansourom, procijenili su da je nepotreban rizik.

Amerikanac će u Areni tako imati dodatnu motivaciju, a Hrgović velik i težak ispit. No, kako je i sam rekao vođen čeličnim, pobjedničkim mentalitetom. Mora sve pobijediti ako želi biti najbolji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani