Obavijesti

Sport

Komentari 22

Natjerao je Mamića da ode s klupe i razbjesnio cijelu Rusiju

Natjerao je Mamića da ode s klupe i razbjesnio cijelu Rusiju
1

Miran i tih, takav je bio na sportskom terenu. Ali znao se izboriti i istupiti kad je trebalo. Ognjen Vukojević prošao je put od Bjelovara, preko Zagreba, Ukrajine i natrag, a nedavno je počeo trenersku karijeru

VIDEO

Bio je jedan od nogometaša za koje novinari vole reći da su zahvalni. Šutio je i žrtvovao se, bio prava radilica u sredini terena, čovjek koji je nastupio 55 puta za Hrvatsku, zabio četiri gola i imao lijepu inozemnu klupsku karijeru, pogotovo u kijevskom Dinamu.

Ognjen Vukojević (36) u igračkoj karijeri praktički nije imao mrlje, počeo je graditi trenersku kroz hrvatsku U-20 reprezentaciju, čiji je izbornik postao prošle godine. A sad se našao u središtu skandala zbog obiteljskog nasilja.

Roščino: Trening hrvatske nogometne reprezentacije

Nekadašnji "vatreni" u noći na 9. svibnja prenoćio je u policijskim prostorijama na zagrebačkim Oranicama zbog prijave da je prijetio supruzi. Pušten je da se brani sa slobode, ali ne smije se vratiti u stan i prići supruzi bliže od 200 metara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ogi je karijeru počeo u rodnom Bjelovaru, kratko bio u Varteksu pa se vratio u Bjelovar i bio najbolji igrač i strijelac Treće HNL, omogućivši klubu da se plasira u viši rang.

Zamijetio ga je obližnji Slaven Belupo i u Koprivnici se izborio za prvi inozemni transfer u belgijski Lierse 2005. za 200.000 eura. No samo pola godine poslije stigao je poziv Josipa Kužea iz zagrebačkog Dinama.

Vukojević prenoćio u pritvoru, prijavljen da je prijetio supruzi
Vukojević prenoćio u pritvoru, prijavljen da je prijetio supruzi

Bio je to prijelomni trenutak u karijeri defenzivnog veznjaka koji se na Maksimiru izborio za reprezentativni poziv Slavena Bilića, osvojio tri uzastopna naslova prvaka i stekao velikog prijatelja Eduarda da Silvu (37), kojemu je kasnije bio i kum na krštenju sina.

"Modri" su ga 2008. prodali u ukrajinskog imenjaka iz Kijeva za šest milijuna eura, a Vukojević se u kijevskom Dinamu prometnuo u standardnog igrača, odigravši 140 ligaških utakmica uz deset golova. Osvojio je i po jedno prvenstvo, kup i superkup.

Nakon pet godina u Kijevu počeli su ga seliti po posudbama, prvo u moskovski Spartak, a onda i u zagrebački Dinamo, gdje je stigao u ljeto 2014. nakon oproštaja od reprezentacije. Štoviše, njegova odluka imala je utjecaja i na Eduarda, koji je također rekao zbogom "vatrenima" nakon brazilskog Mundijala.

Bilo je Vukojeviću tada tek 30 godina i očekivao se njegov značajniji doprinos u eri Zorana Mamića (48) u Dinamu, ali u toj je sezoni zabilježio samo 17 nastupa i za kraj uspio natjerati Zokija da za vrijeme utakmice - ode s klupe!

Mamić i Vukojević nikad nisu kliknuli, te je sezone Ogi bio na marginama, a Ogi je u posljednjem kolu protiv Rijeke te sezone očekivao nekoliko minuta na kraju kako bi se dostojno oprostio od Dinama.

Publika je skandirala "Ogi, Ogi", željela ga je vidjeti na terenu, ali Zoran ih nije doživio. Želio je uvesti rezervnog golmana Marka Mikulića. A onda se u priču iz lože uključio i brat Zdravko i Zoran je frustriran otišao u svlačionicu desetak minuta prije kraja.

Vukojević je ipak dobio šansu da se oprosti pred 15.000 gledatelja, a karijeru je zaključio u bečkoj Austriji, odigravši tek 22 utakmice u dvije sezone. Kad je kopačke objesio o klin te 2017., odmah se vratio u kijevski Dinamo i radio kao skaut.

Zlatko Dalić uključio ga je u stožer uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, a tamo je Vukojević šokirao domaćine. Nakon pobjede nad Rusijom u Sočiju u četvrtfinalu, uzviknuo "Ovo je za Ukrajinu i Dinamo!". A Domagoj Vida, također bivši igrač kijevskog Dinama, ispalio je: "Slava Ukrajini!".

Pod pritiskom Fife, koja ne dozvoljava nikakve političke poruke, HNS je Vukojevića odstranio iz reprezentacije, a Fifa ga je kaznila s 15.000 franaka.

- U mojim izjavama nije bilo nikakvih političkih konotacija, želio sam samo zahvaliti za podršku prijateljima u Ukrajini i mom klubu, kijevskom Dinamu, koji mi je dopustio sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu. Međutim, razumijem da se te izjave mogu i drugačije interpretirati - pravdao se Vukojević.

HNS ga se ipak nije odrekao, Vukojević je ostao u savezu i prošle godine dobio priliku u U-20 reprezentaciji, selekciji koja nema nikakvih službenih natjecanja, peći trenerski zanat. Kako će se rasplesti njegova karijera? O tome je još prerano govoriti.

- Kad budemo imali potpune informacije o ovom slučaju, reagirat ćemo sukladno potrebi - rekao nam je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

HNS: Najoštrije osuđujemo nasilje

Nešto kasnije stiglo je i priopćenje:

Hrvatski nogometni savez upoznat je iz medija sa slučajem Ognjena Vukojevića, izbornika hrvatske U-20 reprezentacije, te na tu temu izdaje sljedeće priopćenje:

Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje i ima nultu stopu tolerancije prema svakoj vrsti nasilja, a pritom posebno osjetljivom smatramo temu obiteljskog nasilja.

U ovom trenutku, HNS je o predmetnom slučaju upoznat iz medija te ne raspolaže sa svim i potpunim informacijama što se zaista dogodilo.

HNS maksimalno ozbiljno shvaća ovu situaciju te će pažljivo pratiti cijeli slučaj i promptno reagirati kada se utvrde sve činjenice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu