Obavijesti

Sport

Komentari 69

Ovo je Sljeme godinu dana od zadnje Snježne kraljice: Skijanja nema, a žičara stoji pokidana...

Ovo je Sljeme godinu dana od zadnje Snježne kraljice: Skijanja nema, a žičara stoji pokidana...
53

Iz Grada su predvidjeli novac za izgradnju nove žičare, dok se bivši rukovoditelj skijališta pita zašto se ne bi popravila stara. Bez nje nema nikakve šanse za povratak Svjetskog kupa, ali ni skijanja za građane

VIDEO

Točno je godinu dana prošlo od posljednje utrke Svjetskog skijaškog kupa u Hrvatskoj. Toga 4. siječnja 2023. Mikaela Shiffrin po proljetnom je snijegu, koji je izdržao utrku usprkos visokim temperaturama na Medvednici zahvaljujući trudu organizatora, doskijala do rekordne pete pobjede u Zagrebu.

Još jedan slalom trebao se održati dan potom, ali južina ga je otopila preko noći, a hladan tuš iz FIS-a stigao je u svibnju, kad Snježna kraljica nije uvrštena u kalendar za ovu sezonu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izgleda Sljeme

Pokretanje videa...

Sljeme godinu dana nakon Snježne kraljice 03:05

Ove zime skijanja tako nema na Crvenom spustu, a neće ga ni biti jer ga je snašla još jedna nevolja, srpanjsko nevrijeme porušilo je stabla i uništilo žičaru trosjedežnicu. Umjetnog snijega ima tek na nekoliko hrpica na vrhu i uveseljava prolaznike. Žičara ni gotovo pola godine od oluje nije u funkciji, a iz Grada su odlučili da će umjesto postojeće izgraditi novu i za to predvidjeli proračunski novac.

Ovako je to izgledalo krajem studenog:

Bivši rukovoditelj sljemenskog skijališta Dragutin Žiljak smatra da se šteta na postojećoj sjedežnici mogla popraviti i dovesti u funkciju za ovu skijašku sezonu.

- Drvolom je bio 19. srpnja. Imali smo tri mjeseca da se to sve skupa napravi, trebalo je hitno reagirati, fiksirati utege da šumarija može izaći i maknuti trupce pa pojačanim održavanjem dovesti žičaru u funkciju. Sjedala su navodno sva uništena, ali prema mojoj slobodnoj procjeni, a gradio sam ovu žičaru 1988. pa se dobro sjećam i znam kakvi su ti stolci, njih je trebalo samo pofarbati i pripremiti za novu sezonu - kazao je Žiljak za RTL.

Što se samih sjedišta tiče, od njih 140 tek nekolicina ima vidljiva oštećenja. Iz gradske tvrtke koja upravlja Sljemenom poručuju da su oštećenja ipak bila prevelika za sanaciju.

"Stručnjaci iz austrijske tvrtke Doppelmayr obavili su monitoring i ekspertizu oštećenja te utvrdili da je opseg oštećenja prevelik za popravak, odnosno, vraćanje postojeće sjedežnice u funkciju. Slijedom navedenog, Crveni spust ove se godine neće moći koristiti za skijanje", priopćili su iz Upravljanja sportskim objektima za RTL.

POGLEDAJTE GALERIJU: Sljeme godinu dana nakon zadnje utrke

U prvim danima siječnja zagrebačko Sljeme bez hladne zime i pravog snijega U prvim danima siječnja zagrebačko Sljeme bez hladne zime i pravog snijega
53
| Foto: Robert Anić, Slavko Midžor/PIXSELL

Hrvatski skijaši ove sezone ostvaruju sjajne rezultate (Filip Zubčić treći je veleslalomaš u poretku, ima drugo mjesto iz Alta Badije, Leona Popović bila je druga u slalomu u Leviju, Zrinka Ljutić niže odlične rezultate i u veleslalomu) i nema sumnje da bi povratak Snow Queen Trophyja privukao dolazak većeg broja navijača. Postoje neke najave da bi se sljemenska utrka mogla vratiti u kasnijem terminu, kad je vrijeme hladnije. Pitanje je, kad i s kojom žičarom.

- Pojačanim održavanjem ove žičare i kupnjom nove imamo dvije žičare. A cijena rušenja ove žičare kao i pojačano održavanje ovog trosjeda. Računica je jednostavna, dvije žičare za istu cijenu umjesto jedne - smatra Žiljak.

Želi li se Zagreb vratiti na skijašku kartu treba reagirati što prije, ne samo zbog eventualnog povratka Svjetskog kupa, već i skijanja za građane koji do vrha Zagrebačke gore mogu novom žičarom, ali bez funkcionalnog Crvenog spusta ona gubi svrhu.

U prvim danima sije?nja zagreba?ko Sljeme bez hladne zime i pravog snijega U prvim danima siječnja zagrebačko Sljeme bez hladne zime i pravog snijega
U prvim danima siječnja zagrebačko Sljeme bez hladne zime i pravog snijega
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica
UZNEMIRUJUĆE

VIDEO Strašne scene u HNL-u: Golman Gorice koljenom udario suigrača! Slomio mu kosti lica

Golman Gorice istrčao je s gola u namjeri da izbije loptu, ali je nehotice koljenom udario u glavom suigrača Đuru-Giulija Đekića. Ostao je nepomično ležati, a igrači su se okupili oko njega i zaklonili pogled