Obavijesti

Sport

Komentari 16

'Ovo je tuga, ali naša Hrvatska baš sad treba najveću podršku'

'Ovo je tuga, ali naša Hrvatska baš sad treba najveću podršku'

Dogodio nam se splet okolnosti zvani 'Francuska vs Portugal'. Trebali smo pobijediti Portugal i Tunis. I pobijedili smo ih. Sad smo svi tužni, ali nema drame, kažu Mirza Džomba i Alvaro Načinović

VIDEO

Riječki rukometni zlatnici, Mirza Džomba (44) i Alvaro Načinović (54)... Obojica su osvajali olimpijskom zlato, Alvaro 1996. u Atlanti, Mirza 2004. u Ateni. Oni su na Igrama slušali Lijepu našu, a današnja generacija: nije ni došla do Igara.

POGLEDAJTE VIDEO: Ništa od Tokija

Pokretanje videa...

Hrvatska je ostala bez Olimpijskih igara u Tokiju 01:19

Mirza i Alvaro za 24sata analiziraju krah hrvatske rukometne reprezentacije na olimpijskim kvalifikacijama.

- Ne volim pametovati nakon što je cijela priča završena, svi smo se nadali i boljem nastupu na SP i uspješnijim kvalifikacijama, ali... Nemojmo sada u drame i procese, u optužbe i kritizerstvo. Kvalifikacija su jedno jako delikatno natjecanje, a posebno su to bile ove u ovakvim, dosad nikad iskušanim uvjetima. Takvo je bilo i Svjetsko, takve će biti i Olimpijske igre - priča nam Načinović.

Lino: Pero kaže da je Duvnjak bezopasan? Trebalo bi paziti što se govori, pa nije Dule bilo tko
Lino: Pero kaže da je Duvnjak bezopasan? Trebalo bi paziti što se govori, pa nije Dule bilo tko

- Imali smo tri utakmice u tri dana, pobijedili smo dvaput, a svejedno nećemo u Tokio i... To je sport, ljudi. Dogodi se. Okrenimo se budućnosti. A kako ćemo dalje i u kojem smjeru, to je na nekome drugome da najprije analizira, a onda odluči. U to ja ne bih ulazio.

Čudnovate su bile zadnje sekunde utakmice koja nas je koštala plasmana, utakmice koju nismo ni igrali

- Dogodio nam se: splet okolnosti koji se zove 'Francuska vs Portugal'. Portugal u Tokio ide ne zato što je od nas bio bolji nego zato što je bio sretniji. Ostali smo bez Olimpijskih igara u zadnjoj sekundi kvalifikacija. Boli, ali... Idemo dalje.

Alvaro ne misli da je neodlazak na Olimpijske igre 'kraj svijeta'.

- Ne treba dramatizirati s procesima i traženjem krivaca nego analizirati i tražiti odgovornost pa se okrenuti budućnosti. Svakome se dogodi ovako bolni pad, ali svi znamo da će Hrvatska: opet biti jaka i trofejna - rekao je Alvaro Načinović.

Tuga, žal i nevjerica

Mirza je bio i olimpijski i svjetski prvak, dvostruki. Ne može vjerovati da Hrvatska neće u Tokio.

- Nismo imali sreće, dokačio nas je baš nesretni splet okolnosti i sve što osjećam nakon svega se može svesti na tri riječi: tuga, žal i nevjerica. Ne mogu nešto extra kriviti ni igrače, ni izbornika. Dali su svoj maksimum u ovom trenutku, ali ispalo je da nije dovoljno - govori nam Džomba.

- Mi smo na te kvalifikacije otišli da bi pobijedili Portugal i Tunis, je l'' tako? I pobijedili smo ih. Ali nam se sve poklopilo negativno. A Portugalu kapa do poda. Bili su vrhunski vođeni, na kraju pobijedili Francuze i nitko im ne može reći da na Olimpijske igre idu nezasluženo.

Tricolori i njihove zadnje dvije minute s Portugalom?

- Ne mislim da su Francuzi pustili Portugalcima nego to jednostavno: više nije ona Francuska. Znaš kako bi to riješili Omeyer, Karabatić, Narcisse i ta generacija? Dobili 2-3 razlike žmirećki. Rutinski, kao na treningu. A ovi su odigrali tek toliko da odigraju. Pa isti igrač u zadnje dvije minute triput pukne nerezonski, a onda još zadnju loptu pokloni protivniku. Ali nemamo im što zamjeriti. Oni su prije te utakmice već osigurali plasman pa su odigrali... A tako kako su odigrali.

Francuzi: Gol su nam opravdano poništili! Navijači: Da ipak niste namjerno izbacili Hrvatsku?
Francuzi: Gol su nam opravdano poništili! Navijači: Da ipak niste namjerno izbacili Hrvatsku?

Što sada?

- Naša se agonija, na žalost, nastavlja i sa novim izbornikom. Propuštanje Olimpijskih igara znači da neki iz ove generacije više neće ni igrati na OI. Sada Savez i izbornik imaju neke stvarno teške odluke za donijeti. Logično je ići u podmlađivanje, samo: do koje mjere? Ne smije ti podmlađivanje ići na uštrb rezultata jer nismo mi bilo tko nego velika Hrvatska.

Ovo, ističe Mirza, nisu normalna vremena,

- I nedavno SP, i ove kvalifikacije i Igre u Tokiju... Sve se to događa u nekim specifičnim, nikad doživljenim uvjetima. Kažem, nemam što zamjeriti ni momčadi, ni stručnom stožeru. Dali su sve što su mogli, sad će se presložiti pa krenuti dalje i ono što im treba je optimizam i vjera svih nas u ono što rade i što će raditi. Razočaranje se dogodi, ali ako je tko zaslužio navijačku podršku onda je to valjda hrvatska rukometna reprezentacija! - rekao nam je veliki Mirza Džomba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu