Obavijesti

Sport

Komentari 21

'Pa Žužuli kupuju helikoptere i aute, a nama duguju 17 plaća!'

'Pa Žužuli kupuju helikoptere i aute, a nama duguju 17 plaća!'
1

Dug Radničkoga nogometnog kluba Split mogao bi iznositi čak dvostruko više nego što se prvotno mislilo pa vlasnik kluba Slaven Žužul želi umanjiti potraživanja igrača i trenera za 70 posto

VIDEO

Pravi razmjeri financijske crne rupe koja se otvorila pod RNK Splitom još su uvijek nepoznati. No, prema nekim procjenama, katastrofalna financijska kriza mogla bi biti kudikamo veća od predviđanih 60-ak milijuna kuna. Na koncu bi mogla doseći i nevjerojatnih 120 milijuna kuna pa vlasnik kluba Slaven Žužul na sudu planira potraživanja igrača i trenera umanjiti za čak 70 posto.

Preko 250 vjerovnika, od kojih preko je preko 100 igrača i trenera, potražuju od Splita oko 25 milijuna kuna, dok sâm Slaven Žužul i njegova tvrtka Skladgradnja potražuju od kluba preko 55 milijuna kuna, što Žužulu omogućava da praktično sâm piše prijedlog predstečajne nagodbe i onda je na koncu i izglasa.

Epilog je to predstečajnog ročišta na splitskom Trgovačkom sudu, ali i tužna priča na hrvatski način u kojoj na koncu uvijek nastradaju oni koji su najmanje krivi za nastale financijske probleme. Bez obzira na to radi li se o tvornici, hotelu, poljoprivrednom kombinatu ili sportskom klubu, kratkih rukava uvijek ostaju radnici koje nitko ništa ne pita.

Iako plan predstečajne nagodbe ne uključuje radnike koji bi morali biti u potpunosti namireni, problem je što Žužul igračima i trenerima ne priznaje status radnika, nego ih tretira kao "ostale vjerovnike" kojima će iznos potraživanja kroz predstečajnu nagodbu umanjiti za 70 posto. Kako je većinski vjerovnik, on to praktično može sâm i izglasati jer zakon kaže da se plan financijskog restrukturiranja smatra prihvaćenim ako za njega glasuju vjerovnici čije tražbine prelaze polovicu vrijednosti utvrđenih tražbina za svaku grupu vjerovnika ili ako za njega glasuju vjerovnici čije tražbine prelaze dvije trećine vrijednosti svih utvrđenih tražbina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
RNK Split - HNK Cibalia

- Ukupno 61 vjerovnik koliko ih zastupam odbit će prijedlog ovakve predstečajne nagodbe u kojoj ostaju bez 70 posto svojih potraživanja - kazao nam je odvjetnik Davor Radić, koji je u sličnim postupcima igračima Osijeka i Cibalije osigurao naplatu kompletnih potraživanja.

- Ako su u Osijeku i u Vinkovcima sudovi priznali i osigurali isplatu igračima i trenerima u kompletnom iznosu potraživanja, zašto bi u Splitu bilo drugačije? Pogotovo jer se tumačenje zasniva na praksi Europskog suda za ljudska prava čije odluke obvezuju i sudove RH jer sudovi oni sude sukladno Ustavu, zakonima i međunarodnim ugovorima. Zbog svega toga podnijet ćemo žalbu Visokom trgovačkom sudu - najavio je Radić, a na isti potez odlučit će se i odvjetnik Tomislav Kasalo koji zastupa ukupno 35 vjerovnika.

- Očekujem da sud postupi sukladno praksi i prizna igračima i trenerima tražbine u cijelosti, osobito stoga što ovo nije prvi slučaj da jedan hrvatski nogometni klub ide u predstečajnu nagodbu.

I dok se predmet vuče od suda do suda, dugovi rastu jer svakim danom rastu i kamate. A koliko su problemi po bivše igrače Splita ozbiljni svjedoče i nagomilana dugovanja koja s kamatama već prelaze milijunske iznose. Tako Ivan Pešić potražuje oko 1,2 milijuna kuna, Ante Erceg, Aleksandar Miljković, Danijel Zagorac i Miloš Vidović svaki po oko 750.000 kuna, Tomislav Mrkonjić, Antonio Mršić, Petar Mišić svaki po oko 500.000 kuna, a Zoran Vulić, Hrvoje Sunara, Luka Grubišić, Mirko Oremuš svaki po oko 250.000.

RNK Split - HNK Cibalia

U najtežim slučajevima klub je igračima i trenerima bio dužan po 17 plaća, a u isto to vrijeme igrači i treneri morali su redovito plaćati poreze, prireze, doprinose i sva ostala davanja državi. Jedan od rijetkih koji je pristao javno govoriti na ovu temu bivši je trener i sportski direktor crvenih Tonći Bašić.

- Tragedija je da nas ne priznaju za radnike, a radili smo, upisivali dolaske u knjige, kamere su zbog kontrole postavili oko prostorija kluba... Nije nam jasno da su igračima i trenerima Osijeka i Cibalije sudovi priznali kompletne tražbine, a nama žele uzeti 70 posto, i još sudac Jozo Ćaleta kaže kako su sudovi u Osijeku i Vinkovcima jedno, a splitski nešto posve drugo... Pa pitam se živimo li mi u istoj državi - kaže ogorčeni Bašić i dodaje:

- Meni ne smeta što Žužuli kupuju nekretnine, što imaju skupe automobile, helikoptere... Ali smeta mi što nam ne isplaćuju zarađeno i što im je netko dozvolio da zaposlenicima duguju 17 plaća. Pitam se kako je moguće da sam ja na Arbitraži dobio sport protiv kluba, da mi isti taj klub nikad nije isplatio dug, ali mu je HNS ipak izdao licenciju za nastup u Prvoj ligi!? I pitam se hoće li mi taj isti HNS sada nadoknaditi ono što mi duguje klub? Sve ovo skupa je tragikomedija. Nitko se ne pita gdje je završio novac od transfera Rebića, Roga, Cikalleshija, Majstorovića, Rrahmanija, Jakića, Majstorovića i drugih, a to je navodno preko 100 milijuna kuna, gdje je završilo tri milijuna kuna koji su lani dobili od Uefe iz fonda solidarnosti zbog nastupa hrvatskih klubova u Uefinim natjecanjima i koje su morali namjenski potrošiti... Cibalia je od tih novaca isplatila šest zaostalih plaća, a u Splitu taj novac nitko nije ni vidio - zaključuje Bašić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram