Obavijesti

Sport

Komentari 1

Pehar svjetskog prvaka bar na jedan dan u Zagrebu

Pehar svjetskog prvaka bar na jedan dan u Zagrebu
6

Ne, Hrvatska nije preko noći postala svjetski prvak, već je pehar namijenjen za nogometnog prvaka u Zagrebu u sklopu velike promocije...

VIDEO

Samo da ga netko (opet) ne ukrade, strahovali su organizatori u zagrebačkom hotelu Esplanadi, gdje je u utorak predstavljen FIFA World Cup Trophy, pehar koji se od 1974. godine dodjeljuje svjetskom prvaku.
Na ulazu zaštitari s detektorima metala, nekoliko pripadnika osiguranja, kao da je u Zagreb stigao sam Sepp Blatter, a ne 37 centimetara visok kipić.
U Fifi “pušu i na hladno”, pogotovo nakon što je stari trofej Julesa Rimeta dva puta ukraden, a 1983. godine opet nestao i nikad nije pronađen.
Hrvatska je jedna od samo pet zemalja, druga nakon Južne Afrike, koju je pehar posjetio, sve u sklopu promocije trofeja i samog Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine. Krajem iduće godine vratit će se u Zürich, sjedište Fife, i krenuti prema jugu Afrike, gdje će 11. srpnja 2010. biti uručen novom prvaku svijeta.
Pehar je u Hrvatskoj, barem na jedan dan. Tko zna, možda  krajem sprnja 2010. opet navrati u Zagreb.

REPLIKA ZA POBJEDNIKA
Nakon što je stari ukraden, novi pehar više ne može prijeći u trajno vlasništvo. Prvak dobiva zlatom presvučenu repliku.

CANNAVARO SLOMIO PEHAR
Samo tjedan dana trebalo je prvacima svijeta iz 2006. godine da slome trofej. Nespretni Fabio Cannavaro uslikan je kako u ruci drži odlomljeni dio pehara.

PET KILOGRAMA ČISTOG ZLATA
Visok 37 cm, današnji pehar predstavlja dvije figure koje drže Zemlju, teži 6,2 kg, a sastoji se od 5 kg čistog zlata i malahita.

VRIJEDI ČAK 8,000.000 EURA
Izrada pehara, koji je osmislio Talijan Silvio Gazzaniga, stajala je oko 40.000 eura, a procjenjuje se da danas vrijedi 8,000.000 eura.

UKLETI PEHAR JULESA RIMETA NESTAO 1983.
Nije mu bilo suđeno. Trofej Julesa Rimeta, koji se uručivao prvaku od 1930. do 1970. godine, ukraden je Englezima 1966. godine, no ubrzo je pronađen. No ponovno je nestao 1983. godine na izložbi u Brazilu i nikad nije pronađen. Sumnja se da je rastaljen.

U MIROVINU 2038. GODINE
Pehar će biti 'umirovljen' 2038. godine, kad će ponestati mjesta za graviranje imena pobjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića