Obavijesti

Sport

Komentari 68

Pet razloga zašto će Dinamo večeras pobijediti Feyenoord

Pet razloga zašto će Dinamo večeras pobijediti Feyenoord
7

Dick Advocaat je rušio Alexa Fergusona, Mourinha, Hitzfelda, Kennyja Dalglisha, Hiddinka, Trapattonija..., ali nema dva skalpa koja Zoki Mamić ponosno drži: Wengerov i Bilićev

VIDEO

Mi smo jedini veliki klub na svijetu koji ne kupuje kao veliki klub, simpatično se našalio Željko Petrović (54), bivši igrač Dinama, danas pomoćni trener Feyenoorda, uoči dolaska nizozemskog velikana u Maksimir na otvaranju Europske lige.

Pokretanje videa...

Dinamo uoči Feyenoorda 05:15

I premda Crnogorac nije posve u pravu, jer europski su prvaci, kao njegov Feyenoord 1970. godine, bili još neki klubovi koji su danas "na klocnama", poput Steaue i Crvene zvezde, a ni Nottingham Forest i HSV nisu ni sjena klubova koji su prije 40-ak godina bili na krovu Europe, njegova je poruka jasna i ohrabrujuća. Dinamo se doista nema čega plašiti i Feyenoord ni po čemu večeras nije favorit! Zašto?

1. Prvo kolo je naše!

Dinamo i Slaven Belupo sastali se u 5. kolu HT Prve lige

Dinamo je u 15 nastupa u skupinama Lige prvaka i Europske lige osvojio 65 bodova, a od toga čak 25 u prvom kolu. Što je 38,46 posto.

A od 45 mogućih bodova u prvom kolu, osvojio je njih 55,55 posto.

Da, prvo kolo definitivno je Dinamova prednost, u toj su fazi natjecanja u Maksimiru padali Arsenal, Atalanta, Villarreal, Fenerbahce..., a "plavi" su remizirali s Manchester Unitedom i Ajaxom.

Vođa Feyenoorda: Usporedba mene i Majera? Ne poznajem ga
Vođa Feyenoorda: Usporedba mene i Majera? Ne poznajem ga

Prva je runda godinama puna i (velikih) iznenađenja jer mnogi klubovi iz najjačih liga ulaze opuštenije, ipak je još pet kola pa stignu sve popraviti. A tu se često vidi i tko doista "grize", a kome je Europska liga nevažno natjecanje za uigravanje rezervi.

Ako izdvojimo samo domaće utakmice u prvom kolu, Dinamov je učinak sedam pobjeda, dva remija i četiri poraza. Pa nek' si Feyenoord misli...

2. Koliko ono imate utakmica u nogama? Pih...

Feyenoord prema Transfermarktu ima vrjedniju momčad, 103,78 milijuna eura prema Dinamovih 74,1 milijun.

Ali Dinamo ima iskusnije igrače. I ako gledamo broj reprezentativaca (Dinamo osam, Feyenoord pet) i ako gledamo europske nastupe.

"Plavi" su, dakle, reprezentativci Livaković, Petković, Oršić (Hrvatska), Gavranović (Švicarska), Stojanović (Slovenija), Ademi (Sjeverna Makedonija), Moharrami (Iran) i Kastrati (Kosovo). Iz Rotterdama, pak, u reprezentacije odlaze Berghuis, Fer (Nizozemska), Boženik (Slovačka), Spajić (Srbija) i Kökcü (Turska). A Fer neće igrati u Zagrebu.

Feyenoord baca 'pilu naopako', a Gvardiol ne može igrati cijelu
Feyenoord baca 'pilu naopako', a Gvardiol ne može igrati cijelu

Idemo dalje: svi Dinamovi igrači koji konkuriraju za današnju utakmicu imaju zajedno 447 europskih utakmica u nogama, a Feyenoordovi osjetno manje - 309. A europsko je iskustvo nešto što se teško može nadoknaditi...

Računajući nastupe i u skupinama i u pretkolima Lige prvaka i Europske lige, Ademi ih ima 72, Leovac 66, Stojanović 55, Theophile Catherine 49, Gavranović 42, Livaković 33, Oršić 31... Na drugoj strani odskaču tek Jorgensen s 48, Narsingh s 40, Spajić i Berghuis sa po 34, Toornstra s 33 i Haps s 32 nastupa, nitko drugi nema više od 18.

3. Tko može zaustaviti Gavranovića?

Znam jako dobro Marija Gavranovića, kad njemu krene, jako ga je teško zaustaviti, izjavio je Feyenoordov trener Dick Advocaat.

A Gavru je baš - krenulo. U zadnjih sedam utakmica za Dinamo i Švicarsku zabio je devet golova, među ostalima dva Njemačkoj (Neueru), jedan Hrvatskoj i hat-trick Gorici.

Nadalje, ubojiti Dinamov trojac Gavranović, Petković i Oršić zabio je već 29 golova u Ligi prvaka i Europskoj ligi, skoro kao svi igrači Feyenoorda zajedno (35).

Bjeličin odlazak je baš unazadio Dinamo, Jovićevića su potrošili
Bjeličin odlazak je baš unazadio Dinamo, Jovićevića su potrošili

U bogatoj karijeri Gavranović je zabijao Hajduku čak 12 puta, Young Boysu pet, Baselu tri, Dinamu dva, ali i Milanu, Valenciji, Benfici, Anderlechtu, Fenerbahceu, Atalanti, Borussiji (M)...

Feyenoordu se također oporavio najubojitiji strijelac, Steven Berghuis zabio je šest golova u pet nastupa ove sezone. Ali osim Ajaxu i Šahtaru, nije zabijao ni jednom velikom klubu u životu.

4. Gosti bez (po)najboljeg igrača

Europa League - Play-off - Dinamo Zagreb v Flora

U Maksimiru neće biti (po)najboljeg igrača Feyenoorda Leroya Fera, kojeg je Željko Petrović opisao kao njihova Ademija. Ozlijedio se u zadnjoj ligaškoj utakmici.

Zoran Mamić i te kako je svjestan da je obrana problematična jer jučer se navršilo dva mjeseca otkako Dinamo zadnji put nije primio gol. Bilo je to 21. kolovoza u pobjedi 1-0 protiv Istre.

No, Dinamo je ove sezone ostvario osam pobjeda, dva remija (Cluj uz pobjedu na penale i Slaven Belupo) i jedan poraz (Ferencvaros), a "plavi" puno primaju (1,27 golova po utakmici), ali puno i zabijaju (3,09 po susretu, odnosno ako iz statistike izbacimo Ferdinandovac, onda 2,7).

Feyenoord je ove sezone odigrao samo pet susreta, ima tri pobjede i dva remija, ali također je primio gol u svakoj utakmici osim prve. Zabija 2,4 po susretu, a prima točno gol po utakmici.

Jedinu opipljivu prednost Nizozemci imaju na klupi. Otkad je Dick Advocaat preuzeo momčad prošle godine u rujnu, u 25 susreta Feyenoord je izgubio samo jednom, od Porta 3-2. Zoran Mamić nije ni blizu takvom učinku.

Iskusni Advocaat (73) vodio je Nizozemsku, PSV, Glasgow Rangers, Borussiju (M), Južnu Koreju, Zenit, Belgiju, Rusiju, Srbiju, Fenerbahce..., pobjeđivao je Van Gaala, Stevensa, Koemana, Van Bastena, Beenhakkera, Van Maarwijka, Olsena, Mazzarrija, Blohina, McClarena, Krankla, Dalglisha, Haana, Hitzfelda, Jola, Rehhagela, Malesanija, Völlera, Dauma, Puela, Trapattonija, Laudrupa, Alexa Fergusona, Bielsu, Toshacka, Mourinha, Roberta Martineza, Prandellija, Osima, Pellegrinija, Hiddinka, Vogtsa, De Boera, Jacka Charltona, Camacha..., kao i dvaput Tudora, dvaput Keka, po jednom Baku Sliškovića i Vulića.

Ali, Mamić je uspio nešto što Advocaat nije: srušiti Arsena Wengera i Slavena Bilića! Među trenerima koje Dick nije uspio pobijediti su Johan Cruijff, Ranieri, Juande Ramos, Deschamps, Scolari, Lucescu, Lobanovski, Fernando Santos, Bobby Robson, Erkison, Domenech, Cuper, Magath, Sacchi, Zico, Pochettino, Allardyce, Moyes, Sammer... Bilić i Wenger. Najveći Mamićev skalp.

Zokijeva je lista žrtava puno tanja (Kek, Tudor, Čačić, Razvan Lucescu, Štimac, Ten Cate, Laudrup, Rui Faria, Ćiro Blažević, Prandelli...), ali je s Al Hilalom pobijedio Bilićev Al Ittihad, a s Dinamom Wengerov Arsenal. Nek' se zna!

A ima Zoki i veliki motiv da ne izjednači negativni rekord Dinama - svoj iz 2015. godine - od deset uzastopnih utakmica u kojima je momčad primila gol. Nakon Gorice je na devet...

5. Pa nisu oni ništa bogatiji

Zagreb: Dinamo Zagreb i Flora Tallinnn susreli se u utakmici play- offa UEFA Europa lige

Korona nas je uništila, sponzori otkazuju, inače imamo 40.000 gledatelja na domaćim utakmicama, a sad su tribine prazne, te od predviđenih 20 milijuna eura za pojačanja nismo potrošili skoro ništa, otkrio je Željko Petrović.

Dinamov je proračun, s druge strane, isti kao prije korona krize. Eto, tko kaže da je loše kad ti budžet ne ovisi o sponzorima i prodaji ulaznica...

Feyenoordovi su čelnici otvoreno priznali da se ne mogu boriti s Ajaxom i PSV-om, dakle da su im ambicije vrlo skromne.

U prijelaznom je roku klub potrošio pet milijuna eura za pojačanja iz Monaca B (Antonucci), Teixeiru (Vitoria Guimaraes), Diemersa (Sittard) i Conteha (St. Pauli), što je opet više nego Dinamo na Lauritsena, Jakića, Milića i Tolića. Ali manje nego što je nizozemski velikan navikao.

Prošle je sezone Feyenoord završio posljednji u skupini Europske lige. Ispred njega bili su Porto, Glasgow Rangers i Young Boys. Na sva tri gostovanja je izgubio. A prvo kolo je tradicionalno Dinamovo vrijeme...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja