Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
72 komentara

Počelo je: Ameri i Rusi svađaju se oko voćnih jogurta u Sočiju

ZABRANA Rusi su stopirali uvoz 5000 jogurta, a tvrtka koja ih prozvodi sponzorira američki olimpijski odbor s tri milijuna dolara. Jogurti stoje na aerodromu u SAD-u

24SATA
Foto: 24SATA
72 komentara

To je hrana koja je isključivo namijenjena američkim sportašima i sportašicama, bilo bi najpametnije da ruska vlada povuče zabranu i dopusti nam uvoz tih jogurta, kazao je ljutiti američki senator Charles Schumer.

No iz ruske su državne agencije za hranu, barem za sada, ostali pri odluci da lakokvarljivi jogurti i ostali pripravci na bazi mlijeka, bez obzira na politički pritisak iz SAD-a, neće ući u njihovu zemlju. Sprema li se “jogurt revolucija”, novi “rat” između SAD-a i Rusije?

- Jogurti Chobani su sigurni, hranjivi i ukusni, Rusi moraju dopustiti uvoz hrane koju su sportašima preporučili naši nutricionisti. Rusi stvarno nemaju razloga za brigu, ali moramo djelovati brzo jer će se pošiljka pokvariti - zaključio je senator Schumer. 

No više od 5000 komada raznih vrsta grčkog jogurta Chobani i dalje stoji na aerodromu u New Jerseyu. Više od 230 američkih sportaša i sportašica te oko 350 trenera, fizioterapeuta, pratećeg osoblja, servisera... strpljivo čekaju svoje jogurte.

- Zasad nema problema, jogurti su pravilno uskladišteni, no u roku od sljedećih nekoliko dana ova se ‘talačka kriza’ s hranom mora riješiti - upozorili su iz kompanije Chobani, jednog od glavnih sponzora američke reprezentacije. 

Njihov je ugovor s olimpijskim odborom SAD-a vrijedan tri milijuna dolara. Pitanje je kako će se sve ovo odraziti na rusko-američke odnose, a moglo bi dodatno zaiskriti i na hokejskom turniru jer 15. veljače igraju reprezentacije SAD-a i Rusije. 

Nitko se od sportaša u olimpijskom selu još nije žalio na kvalitetu hrane. No neki, poput Norvežanina Aksela Lunda Svindala, ipak su “američki saveznici”.

- Što čovjek mora učiniti da ovdje dobije jogurt? - napisao je na Twitteru Aksel Lund Svindal te dodao:

- Nema jogurta, ovdje zaista nema jogurta! Što ću sada doručkovati? Već godinama ujutro jedem žitarice s jogurtom, pokušavam izbjeći unos nezdravog šećera...

Naši partneri pišu
Message