Obavijesti

Sport

Komentari 2

Policija uhitila navijača koji je pucao iz raketnog bacača

Policija uhitila navijača koji je pucao iz raketnog bacača

On je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava protiv njega bit će dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu

VIDEO

Nevjerojatan i luđački potez jednog navijača s niželigaške utakmice u Plitvicama dobio je svoj nastavak. Navijač koji je iz zolje ispalio vatrometnu raketu prema terenu i umalo pogodio klupu s igračima priveden je, obavijestili su iz Ličko-senjske policije.

Pokretanje videa...

Zolja na utakmici niželigaša 00:25

Radilo se o utakmici Prve županijske lige Ličko-senjske između NK Plitvice i NK Sokolac iz Brinja (1-4) koja se igrala u nedjelju. 

"Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom s područja Općine Plitvička Jezera zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Policija je privela huligana koji je u Plitvicama pucao iz zolje...
Policija je privela huligana koji je u Plitvicama pucao iz zolje...

On se sumnjiči da je 11. rujna 2022. godine oko 16 sati na nogometnom igralištu u Mukinjama, na nogometnoj utakmici Županijske nogometne lige Ličko-senjske županije, kao navijač jednog nogometnog kluba s tribine igrališta iz improvizirane nepoznate naprave nalik na tzv. zolju u smjeru igrališta, igrača i gledatelja ispalio pirotehničko ili neko drugo eksplozivno sredstvo koje je palo i eksplodiralo u neposrednoj blizini igrača.

Incident u Plitvicama: Pucao je iz zolje i umalo pogodio igrače!? Predsjednik tvrdi: Video je star
Incident u Plitvicama: Pucao je iz zolje i umalo pogodio igrače!? Predsjednik tvrdi: Video je star

Ovakvim postupkom izazvao je opasnost za život i tijelo ljudi ozbiljno ugrozivši sigurnost svih na utakmici.

On je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave ličko-senjske, a kaznena prijava protiv njega bit će dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.

U sklopu kriminalističkog istraživanja izvršena je pretraga prostorija koje on koristi kojom prilikom je pronađeno pirotehničko sredstvo tzv. topovski udar kategorije F2, što je uz potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta oduzeto od njega. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 62. stavak 6. Zakona  o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja, odnosno zbog posjedovanja pirotehničkog sredstva F2 protiv njega će biti podnesena prijava nadležnom inspektoratu", stoji u priopćenju.

I iz Hrvatskog nogometnog saveza oglasili su se na ovaj incident:

"Hrvatski nogometni savez oštro osuđuje svaki oblik verbalnog i fizičkog nasilja na nogometnim igralištima, radi preventivno na iskorjenjivanju svakog oblika nasilja na igralištima diljem Hrvatske, a svaki se incident pokušava adekvatno sankcionirati", kažu u HNS-u.

O kazni za klub NK Plitvice, kao organizatora ove utakmice, odlučit će disciplinski sudac, na što HNS nema izravni utjecaj, kaže glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak, te naglašava da se HNS “maksimalno zalaže za iskorjenjivanje nasilja i da disciplinske odluke to trebaju reflektirati”.

Također treba reći da HNS u proteklom razdoblju intenzivno komunicira s MUP-om, između ostaloga i u kontekstu rada na Protokolu o organizaciji utakmica visokog rizika, kaže Pacak i naglašava da i Odjel prevencije, sigurnosti i integriteta pokreće različite preventivne aktivnosti “kako bismo stali na kraj nasilju, verbalnom i fizičkom, na nogometnim stadionima i igralištima”.

HNS osudio opasno pucanje iz raketnog bacača: 'Kraj nasilju!'
HNS osudio opasno pucanje iz raketnog bacača: 'Kraj nasilju!'

Kako je Hini rekao disciplinski sudac Darko Banić postupak se pokreće temeljem zapisnika s utakmice i javno dostupnih video snimki, te se smatra žurnim i bit će proveden u roku od sedam dana.

“Meni je temelj postupka zapisnik s utakmice o zapažanju delegata koji je zapisao da je, prema njegovom mišljenju, gledatelj ispalio tzv. topovski udar i to sa tribine, od kojih je jedan upao u teren, oko pet metara od igrača”, rekao je Banić

On za gledatelja sa zoljom, ali i one koji su bili uz njega, kaže da je "prilično jasno da su to huligani”, ali da on nije u situaciji da kažnjava gledatelje, bilo kojeg pojedinca, jer je to na policiji.

“Moje je da odredim kazne za klub i prije okončanja postupka mogu reći da će biti kažnjen, jer je to bilo loše, organizacija utakmice jest zakazala, jer je raketni bacač ušao na tribine”, rekao je Banić i najavio da će u roku od tjedan dana donijeti “primjerenu odluku o kazni”, a ona može biti novčana, zabrana igranja kluba na domaćem terenu i/ili igranje utakmica pred praznim stadionom.

Tijekom postupka saslušat će se sve službene osobe, delegat, glavni sudac i predstavnici domaćeg NK Plitvice i gostujućeg kluba NK Sokolac Brinje.

Dakle, moja će se kazna odnositi na NK Plitvice, ja ne mogu kazniti huligana, tu policija ima i Zakon o sprečavanju nereda na nogometnim utakmicama, Zakon o kaznenom postupku i Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

“Disciplinski sudac sam od 2012. godine, ali takvih slučajeva nije bilo, petarde i baklje, tog ima, ni to nije u redu, ali ovo je nepojmljivo. Mislim da se svi pitamo što bi bilo da je ta petarda, naprava, nekoga pogodila u glavu, u dijete. Eksplozija je bila samo pet metara od igrača, moglo je biti svašta. I ja sam navijač, ali neka baci rolu papira, navija, a ne ovako. Nisam najpametniji, ali treba djelovati, preventivno i represivno”, zaključio je Banić ne skrivajući ogorčenje incidentom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu