Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
45 komentara

Potvrđeno: Ako ode na OI, Hrgi suspenzija na dvije godine...

Kontroverzno je da se profesionalcima omogući da se bore i vjerojatno dominiraju nad amaterima mladićima, uz sav rizik od ozljeda i rušenja snova tih mladića. Naša je jedina briga zaštititi sportaše, argumentira WBC

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
45 komentara

Boksači amateri riskiraju ozbiljnu ozljedu ako će se boriti s profesionalcima na Igrama u Tokiju 2020.

Još je jednom iz World Boxing Councila (WBC), jedne od četiri najjače organizacije profesionalnog boksa, stiglo takvo upozorenje Međunarodnom olimpijskom odboru.

I zato će, potvrdili su, svaki borac koji nastupi na OI biti suspendiran! Odnosno, dvije se godine neće smjeti boriti na priredbama koje organizira WBC.

Na žalost boksačkih fanova, ali i dobrog dijela boraca, tako se nastavljaju problemi oko boksačkog turnira na Igrama. Jer, podsjetimo, Svjetski je boksački savez (AIBA) suspendiran i boksački turnir na OI organizira izravno MOO, odnosno njegovo tijelo. I sam turnir na Igrama, ali i kvalifikacijske turnire, vodit će Morinari Watanabe, predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije!?

WBC je već ranije dao do znanja svima da će biti sankcija ako odu na OI. Iako je tu želju izrazio i svjetski prvak u ostale tri organizacije (WBO, IBF i WBA) Andy Ruiz Jr. Ali i Filip Hrgović, koji je po WBC-u deseti izazivač prvaka Deontaya Wildera.

NIKAD JAČE OI? Hrgović tek drugi favorit OI? U Tokio bi mogao otići Andy Ruiz

WBC se protivi ideji profesionalaca na OI još otkako se pojavila ideja 2016. i pismenim su se putem obratili MOO-u.

- Kontroverzno je da se moćnim profesionalcima omogući da se bore i vjerojatno dominiraju nad amaterima mladićima, uz sav rizik od ozljeda i rušenja snova tih mladića - argumentira WBC, te tvrdi da imaju podršku SAD-a, Kanade, Japana, Španjolske, Portugala i Švicarske.

OPET PROBLEMI Prijete Hrgoviću: Nastupi li na OI u Tokiju, suspendirat će ga!

- Borac koji je navikao boriti se četiri runde ima posve drugačije karakteristike od onoga koji se bori po 12 rundi, posve je drugačiji pristup amatera i profesionalaca - rekao je WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman i zaključio:

- Naša je jedina briga zaštititi sportaše. I zato će posljedice za one koji odu na OI biti teške!

Trojica profesionalaca kvalificirala su se za Rio 2016., svi stariji od 30 godina i ni jedan nije imao uspjeha protiv mlađih boraca. Jedan od njih, Kamerunac Hassan N’Dam, bivši svjetski prvak u srednjoj kategoriji po WBO i WBA, izgubio je od Brazilca Michela Borgesa i okrivio loše suđenje. Ali uoči Rija dopuštenje profesionalcima došlo je relativno kasno i zato ih s etako mali broj odlučio promijeniti način treninga, strategiju priprema...

Foto: Igor Kralj, Pixsell, Reuters

Uoči Tokija priča je drugačija i dosta je boksača iz svjetskog vrha izrazilo želju da nastupe na Igrama. Eh sad, logično je pitanje zašto Hrgović jednostavno ne nastupa na priredbama pod okriljem WBA, IBF-a ili WBO.

Ali nije to samo tako, jer i te su organizacije načelno suglasne s WBC-ovim stavom da je miješanje profesionalaca i amatera opasno za borce, ali također i Europski je boksački savez podržao WBC, pa se i Hrvatski boksački savez kao njegov član mora držati pravila i suspendirati svakog profi borca koji ode na OI.

KOD CRO COPA Hrga i Mirko trenirali zajedno: Filip je budući boksački prvak

Znači li to i kraj neugodne sage oko nastupa Filipa Hrgovića u Tokiju? Lako bi moglo biti tako. Što je dobra vijest za Marka Miluna, ali loša za hrvatski sport. Jer Hrgović bi doista bio velik kandidat za medalju...

Naši partneri pišu
Message