Sport

Komentari 19

Povijesni uspjeh: Hrvatska će prvi put imati brzu klizačicu na Zimskim olimpijskim igrama!

Povijesni uspjeh: Hrvatska će prvi put imati brzu klizačicu na Zimskim olimpijskim igrama!

Mjesto je izborila Hrvatska, a nacionalni savez sad mora odlučiti koja će od tri djevojke ići u Peking: Katarina Burić, Valentina Aščić ili Maja Ivandić

Povijesni dani za hrvatsko brzo klizanje i nakon velike muke i borbe, ne samo s rivalima nego i s financijama, Hrvatska je uspjela izboriti mjesto na Zimskim olimpijskim igrama!

Međunarodni klizački savez danas je objavio popis zemalja koje su ostvarile plasman na ZOI u Pekingu 2022. I prvi put Hrvatska se nalazi na ovom popisu i to u grupi od svega 18 zemalja koje će imati svoju predstavnicu u ženskoj konkurenciji!

Kvalifikacijska procedura za brzo klizanje na kratke staze je vrlo specifična, što najbolje potvrđuje činjenica da je lista objavljena deset dana nakon što je završeno zadnje kvalifikacijsko natjecanje.

Klizači se ne bore za pojedinačni plasman već skupljaju zajedničke bodove za svoju reprezentaciju, zbog čega se na službenoj listi nalazi samo popis zemalja, bez imena sportaša. Upravo to je i bio razlog zašto je matični klub pokrenuo crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava za odlazak petero reprezentativaca na kvalifikacijska natjecanja. Kampanja je i dalje u tijeku...

Nacionalni savezi zemalja koje su ostvarile kvalifikaciju u slijedećih mjesec dana trebaju donijeti odluku i objaviti imena klizačica i klizača koji će nastupiti za njihove zemlje.

U našem slučaju izbor obavljaju stručna tijela Hrvatskog klizačkog saveza. No, činjenica je da su ostvarili povijesni uspjeh, tko god otišao u Peking, Katarina Burić, Valentina Aščić ili Maja Ivandić.

Pripremali su se u Belgiji, zbog nedostatka uvjeta kod nas, a troškovi četiri kvalifikacijska turnira bili su po 45.000 eura. I uspjeli su! Svaka čast!

Najčitaniji članci