Obavijesti

Sport

Komentari 203

Gori splitsko nebo! Torcida je za 70. rođendan zapalila cijeli grad

Gori splitsko nebo! Torcida je za 70. rođendan zapalila cijeli grad
24

Najstarija navijačka skupina u Europi slavi 70. rođendan, a slavlje je počelo točno u ponoć spektakularnom bakljadom. Prizori za naježiti se i uživati. Prizori za pamćenje...

VIDEO

Davnog 28. listopada 1950. godine osnovana je najstarija navijačka skupina u Europi, splitska Torcida. Osnivanje Torcide u Zagrebu je pokrenuo dalmatinski student Vjenceslav Žuvela, kome su pomagali i Ante Ivanišević, Šime Perković, Vlado Mikulić, Ante Dorić...

Idejni začetnik bio je legendarni nogometaš Hajduka Bernard 'Bajdo' Vukas, koji je nakon povratka sa Svjetskog prvenstva u Brazilu Splićanima oduševljeno pričao o sjajnoj atmosferi koju na brazilskim stadionima stvaraju njihovi navijači, koji se nazivaju 'torcida'.

A 70. rođendan Hajdukove navijačke skupine obilježen je spektakularnim vatrometom i bakljadom po cijelom Splitu. Točno u ponoć 28. listopada zapalile su se stotine signalnih raketa, frcao je vatromet, pjevale su se pjesme "bilog" kluba, sve u čast navijača u najluđem gradu na svitu.

POGLEDAJTE JAVLJANJE UŽIVO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Bakljada za 70. rođendan Torcide 03:27

Kako je sve počelo

Zagrebački studenti došli su dan nakon osnivanja Torcide u Split na utakmicu protiv Crvene zvezde, u kojoj je Hajduk nošen sjajnom podrškom, slavio golovima Vukasa i Brokete 2-1 te osvojio naslov prvaka bez poraza, što je ostao nenadmašan uspjeh u povijesti bivše države.

Par dana nakon utakmice Žuvela je uhićen, isticanja imena Torcide je zabranjeno, kao i njeno djelovanje, no njeni su pripadnici i dalje nastavljali podržavati svoj klub, a iz "ilegale" su opet izašli tek početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada se počinju organizirano okupljati na sjevernoj tribini novog stadiona Poljud.

U zadnjih tridesetak godina Torcida izrasta u jednu od najaktivnijih i najpoznatijih navijačkih skupina u Europi, prepoznatljivi po svojoj brojnosti, koreografijama, bakljadama..., što se najbolje vidjelo na spektakularnoj proslavi 100. rođendana kluba u veljači 2011. godine, kada je grad bio obasjan tisućama baklji, raketa, vatrometa...

Torcida: Ne skupljajte jeftine bodove, nećete profitirati!
Torcida: Ne skupljajte jeftine bodove, nećete profitirati!

Iako Torcida danas slavi 70. rođendan, ona je, simbolično, uvijek stara svega dvadesetak godina. Jednako je bila stara i te 1950. godine kad je osnovana, kao i 1971. i 1991. i danas.... Dvadesetak godina, koliko u prosjeku imaju njeni najaktivniji članovi, oni koji čine jezgru navijačke skupine, i koji su po svojoj prirodi u tim godinama i buntovni, i željni promjena, i spremni na sve..., pri tom imajući samo jedno na umu, a to je, naravno, Hajduk!

Nema toga što Torcida nije spreman učiniti za svoj klub. Potegnuti stotine i tisuće kilometara, po kiši i studeni, po suncu i žegi... prkoseći zabranama, često svjesni da će na stadion ući tek krajem prvog ili početkom drugog poluvremena, stigmatizirani kao huligani, zatvarani zbog prijekog pogleda ili popijenog piva s šalom oko vrata. Lišavani često i osnovnih ljudskih prava, i to samo zbog toga što su navijači Hajduka i pripadnici Torcide te kao takvi generalizirani i strpani u isti koš s huliganima.

Roberta su navijači podigli na jug: Pamtit ću to cijeli život...
Roberta su navijači podigli na jug: Pamtit ću to cijeli život...

Ima, naravno i među njima i takvih, no takvo generaliziranje je pogrešno zbog mnogo čega, a najviše zbog toga što su Torcida svi navijači Hajduka. I tek rođeno dijete, ali i barba Ante Hržić Majno, Bračanin koji i u 85. ide na gostovanja.

Torcida su i oni koji su Dalmatinci po rođenju, ali i Irac Sean Staunton i Japanac Akihisa Wada koji planiraju putovanja po rasporedu utakmica Hajduka. Čak i oni koji nisu aktivni navijači, niti su formalno učlanjeni u Torcidu, i oni su itekako Torcida, naprosto zbog toga što su navijači Hajduka, a svaki navijač Hajduka je i torcidaš... Te dvije grupe su neodjeljive.

A osim ljubavi prema svom klubu, Torcida je redovito pokazivala i ljubav prema svom gradu, regiji, domovini.... Kad zatreba, oni su prvi na braniku. I to ne samo kad treba spasiti klub od stečaja ili ga zaštititi od nepravdi struktura i politike, nego i kad treba pomoći potrebitima, kad treba preseliti bolnicu, pomoći gasiti katastrofalni požar, raščišćavati ruševine nakon potresa ili graditi nasipe protiv poplava, kad je trebalo stati na prvu crtu u ratu riskirajući i vlastiti život. I sve to ujedinjeni pod sloganom "Prkos moćnome – zaštita slabome" i simbolima Torcide.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša
LJUBAV NEMA GRANICA

Realov megatalent ima bizarni ugovor s djevojkom: Određuje što smije raditi i kako se ponaša

Endrick i njegova djevojka obavezno moraju reći jednom drugom "volim te" u svakoj situaciji. Tu su i neke druge klauzule koje bi se trebale pobrinuti kako će ovom tinejdžeru uvijek prave stvari ostati prioritet
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu