Obavijesti

Sport

Komentari 20

Prokletstvo futsal parketa: U godinu i pol čak četiri smrti...

Prokletstvo futsal parketa: U godinu i pol čak četiri smrti...
16

Sve je veći broj murala u Hrvatskoj zbog preminulih sportaša. Četiri futsal igrača su u manje od dvije godine napustile ovaj svijet u iznenadnim okolnostima. Četvorica njih nikada više neće zaigrati...

VIDEO

Futsal je igra kojoj posljednjih godina u svijetu, pa i u Hrvatskoj, iznimno raste popularnost. Shodno tome, veliki broj mladića počinje se baviti upravo ovim loptanjem na parketu. No, uz predivne trenutke koje svakodnevno pruža, u posljednjih je manje od dvije godine Hrvatsku četiri puta zavio u crno.

Poginuo mladi reprezentativac Hrvatske: 'Uh, tuga je velika...'
Poginuo mladi reprezentativac Hrvatske: 'Uh, tuga je velika...'

Najnovija tragedija

Sportski svijet potresla je još jedna tragedija. U noći s nedjelje na ponedjeljak, nešto iza ponoći, na povratku s malonogometnog turnira u teškoj prometnoj nesreći poginuo je mladi igrač dubrovačkog futsal kluba Squarea, Andro Zarač (19). 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Andro je protekle dvije sezone igrao za Square i dobrim igrama zaslužio poziv u juniorsku reprezentaciju Hrvatske, za koju je zabio i nekoliko golova. Nekoliko dana poslije, u drugoj od dvije prijateljske utakmice protiv Makedonije u Karlovcu, zabio je dva gola u pobjedi 6-5, oba u istoj minuti.

Andro je rođen 6. siječnja 2000. i bio je jedan od ključnih igrača kadetske momčadi Squarea koja je u sezoni 2016/17. osvojila treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske i sljedeće sezone zaradio je poziv u seniore. Zaigrao je za njih već u prvom kolu protiv Uspinjače u Gospinu polju. Nažalost, veliki talent zauvijek je ugašen.

Odlazak 'fantaziste'

Navijači zagrebačkog Futsal Dinama i svi hrvatski zaljubljenici u tu čarobnu igru na parketu još od zime 2017. sa sebe ne skidaju crninu. Slavlje igrača Cvjetnog nakon osvojene Kutije šibica naglo je prekinula tužna vijest - osnivač Futsal Dinama Mate Čuljak (42) preminuo je u četvrtak u Varaždinu nakon što se srušio na utakmici 28. prosinca 2017.

Ugašena je pjesma, stala je proslava i potekle su suze još u nevjerici i neshvaćanju onoga što se dogodilo. Za Matu su čuli svi koji su ikada čuli za futsal, zvali su ga "magija" zbog nevjerojatne ljepote njegove igre. Matija Đulvat, suosnivač Dinama i Matin vjenčani kum, odmah je krenuo put Varaždina, a Matija Capar je na dar Onome gore stavio svih sedam do tada osvojenih Kutija, samo da mu vrati prijatelja. 

Mate Čuljak (1975.-2017.), među prijateljima zvani "fantazista" nikada nije niti pio, niti pušio, a  četiri puta tjedno se bavio sportom, što futsalom, što tenisom. Ipak, upravo ga je njegova ljubav prema sportu na parketu koštala života.  

- Znam da imaš sigurno neki turnir gore, ali ne možeš mi uzeti najboljeg igrača, trenera i prijatelja. Bože, nije fer, napisao je tada na Facebooku bivši igrač Zagreba i Hajduka Antonio Franja.

Sedam 'kutija', jedan život

Tek što je kod Cankareve na zagrebačkom Črnomercu napravljen veliki mural u čast haklera Mate, došla je još jedna tragična vijest ljubiteljima Dinama. U prometnoj nesreći na povratku s turnira u Šibeniku, tik do ulaska u Zagreb, poginuli su trener Matija Capar i njegov igrač, Oskar Kadrnka (15) 4. lipnja 2018. 

Oskar je bio jedan od najperspektivnijih futsal kadeta. Upravo je na turniru u Šibeniku,  s kojega se tu kobnu noć vraćao, zabio jedan od najbitnijih pogodaka. Nagrada mu je bila voziti se natrag u Zagreb sa svojim trenerom i voditeljem Dinamove škole – Matijom Caparom.

Nitko nije slutio kakva će ih tragedija zahvatiti tek nadomak kućnog praga. Podsjetimo, Matija i Oskar izgubili su život u automobilskoj nesreći kojoj je kumovao jednostavno - umor. Naime, dinamovci su tu nedjelju rano ujutro krenuli u Šibenik otkud su se nakon cjelodnevnog turnira zaputili natrag u Zagreb.

Prema policijskom izvješću, do nesreće je došlo nakon što je  Capar, vozeći autocestom, počeo lagano skretati udesno te je desnim kotačem zahvatio mekani teren pokraj autoceste. Tu je izgubio kontrolu nad autom i zabio se u metalnu ogradu, a potom i u betonski stup nadvožnjaka – jedini na cijeloj toj dionici. Od crvenog Renault Clija ostala je samo hrpa lima.

Još jedan mural za Dinamovog igrača

Matiji u čast, u njegovom je kvartu,  zagrebačkoj Trešnjevci, ispred OŠ Kralja Tomislava, na tužnu godišnjicu osvanuo mural sa Matijinim likom i podsjećanjem: 'Matija Capar 1984-2018'.

A sada, nakon svega, još jednom je futsal svijet zavijen u crno. Andro Zarač (19), mladi hrvatski reprezentativac u futsalu i igrač MNK Square, poginuo je u prometnoj nesreći kod Dubrovnika u ponedjeljak rano ujutro, potvrdili su iz kluba za 24sata.

Nameće se milijun pitanja, kada, zašto, kako, kada će prestati? No nitko nema odgovore. Ostaje tek nastaviti sa životom i voljeti i dalje taj ludi zarazni sport u sjećanje na jedne od najvećih talenata koji su ga ikada zaigrali.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida