Obavijesti

Sport

Komentari 66

'Promijenit ćemo sliku o našim navijačima, volimo Hrvatsku...'

'Promijenit ćemo sliku o našim navijačima, volimo Hrvatsku...'
6

Navijači su i žene, djeca, bake... svi koje nas ujedinjuje ljubav prema Hrvatskoj, prema reprezentaciji. Kad je nogomet u pitanju, nema podjela, nema plavih i crvenih, svi smo u kockastom!, kaže Ana

VIDEO

"Ma navijači su i žene, djeca, bake... svi koje nas ujedinjuje ljubav prema Hrvatskoj, prema reprezentaciji. Kad je nogomet u pitanju, nema podjela, svi smo u kockastom!"

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:26

Uvod je to u priču i bit osnivanja nove navijačke udruge u Hrvatskoj. Ime joj je Budi ponosan, osnovana je prošle godine, Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji prva joj je velika akcija... A ima - predsjednicu!

Ana Lovasić (28) zaljubljenica je u nogomet i sport, a ispred svega vatrena navijačica hrvatske reprezentacije. U razgovoru za Goal otkrila je:

- Ove je godine 20. obljetnica slavne bronce iz Francuske, tada smo svi bili ponosni i svi smo pratili našu reprezentaciju: male djevojčice, dječaci, bake, djedovi, radnici, intelektualci... svi smo pratili i bili ponosni. Ove godine imamo jaku reprezentaciju i želimo da ona ostvari barem jednak rezultat.

- Sve nas, sve dobne skupine, ujedinjuje ta ljubav prema Hrvatskoj, prema reprezentaciji. Želimo obnoviti to zajedništvo i ponos. I privući i one koji ne idu na utakmice.

- Htjeli bismo proširiti priču na sve navijače, a navijači su i žene, djeca, bake... to su navijači koji se nisu isticali. Zato ih pozivamo sve na Trg bana Jelačića za vrijeme Svjetskog prvenstva.

A ondje će biti...

- Na Trgu će biti najveća navijačka fan zona u Hrvatskoj, prenosit će se u mjesec dana sve utakmice SP-a, a poseban je program kad igra Hrvatska. Veliki nastupi Opće opasnosti na Nigeriji, Giulinana i Diktatora na Argentini, te Jure Stublića i Filma na Islandu, a ostale dane Teška industrija, Belfast Food, Aerodrom...* Gustafi, Sandi Cenov, Gelato Sisters i bend Budi ponosan i mnogi drugi izvođači.

- Imat ćemo bogat sadržaj za sve uzraste: razne igre, animatore, virtualni nogomet, stolni nogomet, veliki nogometni kviz, natjecanje u video igricama, kratki tečaj ruskog jezika s nogometnim izrazima, Maša i medvjed za najmlađe... Grad Zagreb nam je, dakako, omogućio da to organiziramo na Trgu, *a dašak Rusije donijelo nam je počasno pokroviteljstvo Ruskog veleposlanstva.

Ali, hrvatska reprezentacija već ima udrugu navijača, Uvijek vjerni!?

- Htjeli smo se koncentrirati na ljubav prema reprezentaciji u svim sportovima, jer hrvatski sport je slika Hrvatske u svijetu. Pratit ćemo sve reprezentacije i reprezentativce, od boksača do šahista. A s Uvijek vjernima smo povezani, svi smo zajedno, jer smo za Hrvatsku.

Imate li podršku i HNS-a?

- U partnerstvu smo s HNS-om, oni podržavaju naše projekte... Financijski? To još nismo dogovorili."

- Naši su članovi samostalno kupili ulaznice za Rusiju i 400-tinjak ih odlazi na SP. Ukupno imamo oko tisuću članova i broj svakodnevno raste.

Dobro, ali odakle baš žena na čelu navijačke udruge?

- Možda baš zato da srušimo stereotipe, proširimo priču, pokažemo kako i žene navijaju, mladi obiteljii djeca navijaju, ljudi za koje bi neki rekli da nije karakteristično da su navijači, a zapravo su navijači svi. Svi drhte kad igra Hrvatska.

- Članovi se mogu registriati putem interneta ili u našim uredima. Potrebno je samo voljeti Hrvatsku, a za godišnju članarinu od 100 kuna dobije se pravo prvokupa ulaznica za utakmice, kao i servisne informacije o utakmicama na gostovanjima, smještaju, najjeftinijem prijevozu, organizirano zajedničko putovanje da se ide u grupama... uz zajedništvo i druženje. Imaju, dakako, i popuste kod naših sponzora. U Zagrebu je centrala udruge, podružnice osnivamo svugdje, imamo ih u Virovitici, Bjelovaru, Osijeku, Vukovaru, Njemačkoj, Mađarskoj, BiH...

Nažalost, navijačka scena ima i drugu stranu...

- Navijači vatrenim bodrenjem pokazuju svoje emocije, a oni koji ih iskazuju drugačije nisu navijači, oni ne vole reprezentaciju ako joj štete i rade nered. Njih ne zanima nogomet jer ga ne čine lijepim. Navijač mora nogomet učiniti lijepim i biti ambasador Hrvatske u svijetu. Nogomet i Hrvatsku se voli lijepim ponašanjem, da utakmica svima bude ugodno druženje.

- Bila sam na 20-ak utakmica reprezentacije, ali na onima izvan Hrvatske još nisam bila. Najstarija sam od petero djece pa me otac nije baš mogao voditi jer sam čuvala braću i sestre, tek sam s bratom kad je narastao krenula sama. A na gostovanja nas baš nisu puštali jer im se činilo riskantno. Postoje stereotipi da su navijači grubi, psuju, piju, bacaju baklje... mi želimo promijeniti tu sliku.

Koja vam je najdraža utakmica na kojoj ste bili?

- Ova zadnja, u Osijeku između Hrvatske i Senegala. Ostala mi je upečatljiva jer je bio poseban dio na tribina gdje su bila samo djeca i bilo je prekrasno čuti dječje glasove kako viču 'U boj u boj!'.

A odakle ljubav prema nogometu?

- Otac mi je bio golman, branio je za Savu, dok mi je sestra igrala nogomet. Cure iz susjedstva i ja te 1998. imale smo osam godina i nismo razgovarale o barbikama ni slagale kućice nego o nogometašima. Naravno, ne o postavama i taktici, ali niti iz perspektive žene nego navijača. Najdraži mi je tada bio Ladić! I zbog oca koji mi je bio golman, ali i jer me fasciniralo kako se nakon gola, kad se svi dečki bacaju jedan na drugoga, Ladić bacao sam! I tu se razvila empatija prema golmanima, oni su sami kad se na drugoj strani zabije gol. Imala sam osjećaj da su golmani zakinuti, propuštaju zajedništvo. Također, nose velik teret utakmice i stres.

- Da, nosim Modrićev dres, ipak je on kapetan, a i mom je bratu najdraži. Ali i u ovoj reprezentaciji najdraži mi je golman, Danijel Subašić.

- No nije samo nogomet, ja volim navijanje, pa tako i otići na utakmice u Cibonu, na hokej..., sviđa mi se atmosfera na tribinama kada svi pjevamo u jedan glas, osjećamo se kao jedno, bodrimo naše, kad nema razlika i kad se osjeća duh zajedništva i svi zaboravljamo na probleme od doma i imamo jedan cilj: da se Hrvatska što bolje pokaže u svijetu.

Znači, Ana je u djetinjstvu haklala s dečkima na školskom?

- Ne, nisam trenirala nogomet niti haklala s dečkima. Trenirala sam kikboks tri godine, a onda kad me trener htio poslati u borbe... posustala sam s treninzima. I kratko sam trenirala odbojku.

Kakve su bile reakcije obitelji i okoline kad ste postali predsjednica navijačke udruge?

- Nisu se čudili jer uvijek sam se zanimala za stvari netipične za žene. Primjerice, prijateljica i ja kad se nađemo na kavi, pratimo utakmicu. Prijateljice vole pričati o nogometašima, ali često i o curama nogometaša... Oduvijek sam strastveno navijala i pokazivala sklonosti možda ne tipične za ženu...

Koliko ima navijačica?

- Ima ih dosta na utakmicama, samo nekako ne navijaju, sjede i ustručavaju se vikati, mahati rukama, često su suzdržanije. A u udruzi imamo 90-ak žena.

A ako dečko ne prati nogomet?

- Onda nije dečko, barem ne moj, haha!

Sada napokon i ti možeš nositi majicice iz najslušanijeg navijačkog  spota "Moja Croatia".  

Od danas ih možeš kupiti na stranici ŽUTI KLIK - dodati link: http://bit.ly/moja_croatia_majice

Zgrabi svoju majicu što prije jer zalihe su ograničene! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske