Obavijesti

Sport

Komentari 8

Prostran: Rugamo se ostalima, a onda nam oni očitaju lekciju

Prostran: Rugamo se ostalima, a onda nam oni očitaju lekciju
1

Nije ovo problem od jučer, ali loše je, teško je to i komentirati. Već godinama mi živimo na staroj slavi, u nekom drugom svijetu i podcjenjujemo sve ostale lige, rekao je Toni Prostran

VIDEO

Hrvatska je u posljednjoj utakmici kvalifikacija za košarkaški SP izgubila od Mađarske 84-65 te zaključila tragični kvalifikacijski ciklus s čak osam poraza u 12 utakmica, a razigravač Toni Prostran, nekoć član brončane hrvatske U-19 reprezentacije sa SP-a smatra kako problema ima puno više od jednog:

- Nije ovo problem od jučer, ali loše je, teško je to i komentirati. Već godinama mi živimo na staroj slavi, u nekom drugom svijetu i podcjenjujemo sve ostale lige. Mađarska i te ostale lige kojima se mi rugamo su nam očitale lekciju košarke. I onda jednostavno po meni treba stati na loptu, trebamo se spustiti na zemlju, dati priliku mladima, zatvoriti se i početi raditi.

Tu tezu o podcjenjivanju najbolje zna on sam, prošao je lige koje se u Hrvatskoj previše i ne cijene...

- Imaš primjer, igrao sam tri godine u Švedskoj i ti kad spomeneš švedsku ligu ljudi se smiju, tako su se smijali Magarityju kad je potpisao za Zadar, a on igra odlično u ABA ligi. Bio sam gore tri godine i ti uvjeti u kojima ti momci treniraju, u Hrvatskoj to nije ni približno to na toj razini. Ima i Mađarska bolje uvjete kao i dosta primjera u Europi - rekao je 27-godišnji Zadranin, a onda se dotakao selekcije igrača:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da se moglo i bolje s izborom igrača, moglo se pozvati iskusnije da odrade ove kvalifikacije do kraja, imamo dosta tih mladih momaka koji i igraju u NBA ligi koji zaslužuju priliku, igrale su U-20 i U-18 reprezentacije i prošle godine vrhunski pa jednostavno treba odrediti plan i program, hoćemo li ići s mladima i dati priliku njima i istrpjeti ih ili ćemo se plasirati na SP, ići sa najboljim igračima i polako uvoditi te mlade. Mislim da se moglo dosta drukčije napraviti, ali što je tu je, lako sada biti pametan.

Prošle, a i pretprošle godine nerijetko se komentiralo kako bi se upravo Toni trebao naći na popisu. Igrao je odlično za Kolossus u snažnom grčkom prvenstvu, a sezonu ranije bio je najbolji asistent litavskog prvenstva za Nevežis. Litavskog prvenstva koje je miljama ispred hrvatskog, a upravo nam igrači iz hrvatskog prvenstva u posljednje vrijeme čine solidan dio reprezentativne momčadi. No Toniju nikada nije stigao poziv:

- Nije me nitko kontaktirao, zaboravio sam više na to. Ja kad sam bio potreban tamo 2008. i 2009. bio sam tu, od tada me nema na mapi. Meni je žao, ovih zadnjih par reprezentativnih prozora možda nisam ni trebao biti, no one prve utakmice kad smo igrali s Italijom i Nizozemskom, tad sam taman odigrao odličnu sezonu u Litvi, prijeđem u Kolossus u Grčku, odigram odlično protiv AEK-a i taman je tada bio taj popis, ovi me iz kluba pitaju hoću li biti pozvan, a ja im kažem 'Ma pozvat će me 100%'. Ako tad nisam bio pozvan, neću nikad - rekao je Toni, a sada bi svakako priliku dao novoj generaciji:

- Mislim da sad, međutim, ipak treba dati priliku tim mladim momcima, Uljareviću i sličnima. Sad treba njih uvesti, a ne zvati nas starije, treba se napraviti skroz nova reprezentacija, plasirati se na EP i onda tamo igrati s najboljim igračima.

Prostran nakon sezone Kolossusa i još jednog povratka u Švedsku, u Jamtland, sada igra u Portu, a tamo je potpisao usprkos ponudama iz boljih prvenstava:

- Imao sam dvije ponude iz Litve ovo ljeto jer sam tamo stvarno odigrao odlično i uvijek se mogu vratiti. Onda su me iznenadili ponudom iz Porta, a i kad sam pričao s Borovnjakom koji već dvije godine igra ovdje, on mi kaže da su vrhunski uvjeti jer smo pod nogometnim klubom. I ja kažem 'Hajde, pet godina sam proveo na -20 stupnjeva Celzijevih', imam ženu i dijete, pa zašto ne. Iz Zadra me nitko nije kontaktirao, pa sam odlučio vidjeti što ima u Portugalu.

Uvjetima je i više nego zadovoljan, ipak se radi o sportskom društvu Porto, a u njemu uz košarku i nogomet ima još sportova:

- Mi, nogomet, rukomet, hokej na parketu. Potonji sport igra četiri-pet država, to je njihov sport. Mi nemamo nikakve kontakte s nogometašima, ali naša dvorana je spojena sa stadionom, imamo sve uvjete, uvjeti su nevjerojatni, jacuzzi, liječnički dio... Sve je neusporedivo s ičim u Hrvatskoj jer sve dijelimo s nogometom - zadovoljno je rekao Prostran, ali prvenstvo bi moglo biti i bolje:

- Liga im nije nekakva, ima Benfica koja, kao i Porto, odličnu plaća svoje igrače. Ima igrača koji su godinama igrali u Španjolskoj, neki su igrali i u Zadru, a ima i Oliveirense koji je solidna momčad. Ovo ostalo je dosta slabo pa igram tek 15-20 minuta u prosjeku jer nema potrebe za više od toga, no zbog toga baš jedva čekam doigravanje da igram više.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener