Obavijesti

Sport

Komentari 7

Osvojio je europske trofeje i s Dinamom i s Feyenoordom pa poginuo u prometnoj nesreći

Osvojio je europske trofeje i s Dinamom i s Feyenoordom pa poginuo u prometnoj nesreći

Mladen Ramljak za Dinamo je igrao 11 godina od 1962. godine do 1973. godine. Tada je otišao baš u Feyenoord u kojemu je bio četiri godine. Poginuo je u automobilskoj nesreći 1978. godine

VIDEO

Oni koji su ga gledali kažu da je bio profinjen, sjajan branič, koji nikad u svoj karijeri nije napravio grub prekršaj. Kažu da je znao reći da uklizavaju oni koji kasne, a on ne kasni. Mladen Ramljak, legenda Dinama i igrač Feyenoorda. On je bez ikakve sumnje najpoznatija poveznica ova dva kluba koja u četvrtak navečer igraju u Maksimiru.

Pet razloga zašto će Dinamo večeras pobijediti Feyenoord
Pet razloga zašto će Dinamo večeras pobijediti Feyenoord

Nažalost, život Mladena Ramljaka završio je tragično. Poginuo je u automobilskoj nesreći kraj Novske 1978. godine. Dinamo u njegovu čast od 2003. organizira memorijal Mladena Ramljaka, a baš su prošle godine u finalu igrali Dinamo i Feyenoord. Nizozemci su na Hitrec-Kacijanu pobijedili 2-1. 

POGLEDAJTE VIDEO: Mamić i Gavranović prije Feyenoorda

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Dinamo uoči Feyenoorda 05:15

U Dinamu je Ramljak je bio nezamjenjiv srednji branič odigrao je 339 službenih utakmica za "plave". Za prvu momčad Dinama nastupao od 1962. do 1973. s kojim je osvojio kup (1965. i 1969), te Kup velesajamskih gradova 1967. godine. Od 1973. do 1977. igrao za Feyenoord iz Rotterdama te osvojio nizozemsko prvenstvo i Kup UEFA 1974.

S oba je kluba sjajni Ramljak osvojio europske trofeje. Dok je igrao za Feyenoord, nizozemski novinari su bili toliko oduševljeni Ramljakom da su ga uspoređivali s legendarnim Franzom Beckenbauerom, koji je tada bio ponajbolji igrač na svijetu.

Zagreb: Dinamo odradio trening uoči sutrašnje utakmice Europske lige

Svojom je elegancijom na travnjaku doista podsjećao na velikog njemačkog igrača, tako su tada tvrdili nogometni kroničari. Kažu da je Mladen bio miran, elegantan, hladnokrvan na terenu.

Evo gdje gledati prve utakmice Rijeke i Dinama u Europskoj ligi
Evo gdje gledati prve utakmice Rijeke i Dinama u Europskoj ligi

- Mladen je bio prototip modernog obrambenog igrača, bek i centarhalf, brz, okretan, znalac. Mladen i Rudo Cvek bili su igrači koji bi po svojim osobinama mogli i danas igrati u vrhunskom europskom klubu - ispričao je Milivoj Nikolić, bivši novinar Sportskih novosti, kolegi Tomislavu Dasoviću iz Večernjeg lista.

Zagreb: Dinamo i Feyenoord u finalu Memorijalnoh turnira Mladen Ramljak

- Bio je moderan tip, zapadnjački nastrojen. Kako je volio slušati stranu glazbu, u Španjolskoj je kupio ploču Julia Iglesiasa koji je tada lansirao svoj prvi hit “Chiquilla”. Tada nam je Ramljak rekao: ‘Pazite, ovaj pjevač bit će velika svjetska zvijezda!’ - rekao je za Večernji list Milivoj Nikolić i dodao:

- Ramljak je po svemu bio predodređen da nakon završetka karijere postane Dinamov čelnik. Bio je veliki igrač, rođeni lider, imao je ugled, karizmu, bio je omiljen među navijačima. Idealna figura za budućega direktora.

Bjeličin odlazak je baš unazadio Dinamo, Jovićevića su potrošili
Bjeličin odlazak je baš unazadio Dinamo, Jovićevića su potrošili

Nažalost, to se nije dogodilo jer je Mladen poginuo 13. rujna 1978. u prometnoj nesreći na autocesti kod Novske. U njegovu se čast od 2003. na Hitrec Kacijanu održava memorijalni turnir mlađih kategorija na kojemu, uz Dinamo i domaće klubove, često nastupaju i juniori europskih velikana.

Dinamo i Feyenoord inače nikad nisu igrali u službenoj utakmici, ali su odigrali tri prijateljske. Sve je tri dobio naš prvak. Prvu 1960. godine u Rotterdamu 5-1, zatim 1974. godine u Zagrebu 3-0 i 1998. opet u Zagrebu 2-1.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu