Sport

Komentari 6

Revolucija Lige nacija: Od 2024. Hrvatska može na - Argentinu!

Revolucija Lige nacija: Od 2024. Hrvatska može na - Argentinu!

Imali smo sastanak s CONMEBOL-om. Od 2024., reprezentacije s tog kontinenta pridružit će se natjecanju, rekao je potpredsjednik Uefe Zigniew Boniek u intervjuu za Meczyki

U četvrtak nam je ples kuglica na Uefinom ždrijebu Lige nacija ponovno poslao Francuze, a od 2024. mogući protivnici bit će nam - Brazil i Argentina! Da, CONMEBOL (nogometno tijelo Južne Amerike) i Uefa ugovorili su suradnju koja bi se trebala realizirati kroz sljedeće dvije godine! 

- Imali smo sastanak s CONMEBOL-om. Od 2024., reprezentacije s tog kontinenta pridružit će se natjecanju - rekao je potpredsjednik Uefe Zbigniew Boniek u intervjuu za Meczyki.

UEFA Nations League 2022/23 draw

Ova ideja je, naime, stara tek nekoliko mjeseci! O takvoj se mogućnosti krenulo pričati nakon što su Uefa i CONMEBOL osnovali zajednički ured u Londonu kako bi poboljšali suradnju i organizirali natjecanja! Upravo je ta suradnja ugovorila 'Finalissimu', utakmicu između prvaka Europe (Italija) i osvajača Copa Americe (Argentina) koja je na rasporedu 1. lipnja 2022.

Znači li to daleka gostovanja za 'vatrene'? Ne! Natjecanje će se igrati samo u Europi, a promijenit će se jedino broj reprezentacija u skupinama Lige A i Lige B. Prvih šest reprezentacija po kvalifikacijskoj skupini za Svjetsko prvenstvo (Brazil, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Peru i Čile) pridružit će se elitnoj A ligi, dok će Paragvaj, Ekvador, Venezuela i Bolivija igrati u Ligi B. 

- Liga A će se povećati sa 16 na 22 reprezentacije, dok će se u Ligi B povećati s 16 na 20. Lige C i D igrat će se po istim pravilima - rekao je potpredsjednik Uefe.

UEFA Nations League 2022/23 draw UEFA Nations League 2022/23 draw

U sadašnjem formatu elitne skupine (u kojoj igra Hrvatska) 16 je reprezentacija podijeljeno u četiri skupine iz kojih samo pobjednik ide na 'Final Four' turnir koji ugošćuje jedna od polufinalnih reprezentacija, a u grupnoj fazi igra se šest utakmica. Pristupanjem južnoameričkih reprezentacija natjecanju, format bi se morao promijeniti budući da ne bi imalo smisla da europske reprezentacije igraju kod kuće, dok južnoameričke to ne bi mogle. Moguće je da će se raditi 'mini-turniri' po principu trenutačnog 'Final Foura' Lige nacija jer igranje na neutralnom terenu i nema baš nekog prevelikog smisla...

- U kojeć će formatu biti? Još uvijek radimo na tome. Raspored utakmica reprezentacija je ograničen pa ne možemo previše toga mijenjati - zaključio je Boniek.

Najčitaniji članci