Sport

Komentari 2

Revolucija: Skener s laserom spašavat će boksačima život

Revolucija: Skener s laserom spašavat će boksačima život

KRVARENJE U MOZGU Ručni skener šalje lasersku zraku 3,5 centimetara u glavu, koja, pak, detektira krvarenje u mozgu i prije pojave simptoma poput glavobolje

Od posljedica ozljeda zadobivenih udarcima tijekom mečeva, u povijesti je preminulo nešto više od 1300 boksača. Britanci sad testiraju uređaj koji bi trebao preduhitriti smrt ili teže ozljede sportaša u ringu.

Riječ je o ručnom skeneru za mozak, koji s velikom preciznošću može otkriti krvarenja i otekline u mozgu prije pojave klasičnih simptoma poput glavobolje. Liječnik pokraj ringa njime bi se služio u slučaju potrebe, ako vidi da je neki od boksača dobio previše snažnih udaraca i da mu je sudac već brojio.

Možda bi takav pregled spasio Mikea Towella (25), posljednjeg boksača koji je izgubio život u ringu, 30. rujna ove godine, nakon snažnog nokauta.

- Ideja je dobra, no do implementacije u boks trebat će još pričekati. U boksu četiri osobe mogu prekinuti meč, boksač, trener, sudac i liječnik. Ako nitko od njih ne primijeti ništa tijekom meča, onda se vjerojatno ništa i neće dogoditi. Tijekom meča sigurno se događaju sitna krvarenja i ciste, no koliko je to opasno, to je individualno i ovisi o mnogim faktorima. Uređaj ima smisla tijekom treninga i neposredno nakon meča, ali tijekom meča ne - rekao je Leonardo Pijetraj, jedan od naših najboljih boksačkih trenera.

Pregled skenerom traje tri minute, i tu leži najveći problem. A pauza između rundi traje samo minutu, pa bi boksači i njihovi treneri mogli iskorištavati uporabu tog uređaja.

- Boksač koji gubi mogao bi zatražiti pregled skenerom. Za tri minute se oporavi i nakon toga okrene meč. Nisam protiv uređaja, no prije njegove primjene sve treba dobro posložiti i uskladiti - kaže Željko Mavrović.

A Britanci su jako zagrizli za tu tehnologiju, koju trenutačno testira londonska zračna Hitna služba. Pogotovo zato što je nemali broj boksača ušao u ring premda to nisu trebali napraviti jer su već imali ozljede glave, ali to nitko nije primijetio.

- Stanka od tri minute bi ubila boks. To je kao da vozačima Formule 1 stavite ograničenje od 100 km/h. Boksači su svjesni rizika njihova sporta - kaže trener Pijetraj.

Najčitaniji članci