Obavijesti

Sport

Komentari 18

Revolucija: Uefa će na EP-u u Hrvatskoj testirati nova pravila

Revolucija: Uefa će na EP-u u Hrvatskoj testirati nova pravila
1

Prema novom sustavu koji će se testirati u Hrvatskoj penali će se izvoditi po sustavu "ABBA". Prvi penal izvodit će igrač iz ekipe A, podom će iduća dva izvoditi igrači iz ekipe B, pa iduća dva opet iz ekipe A...

VIDEO

Europska nogometna federacija (Uefa) će na Europskom U-17 prvenstvu koje je danas počelo u Hrvatskoj u drugoj fazi natjecanja kada utakmice završe bez pobjednika testirati novi sustav izvođenja kaznenih udaraca.

Novi sustav, koji je poznat pod imenom 'ABBA', dizajniran je kako bi ravnomjerno rasporedio pritisak na igrače prilikom izvođenja kaznenih udaraca nakon što utakmice u regularnom dijelu i produžecima završe bez pobjednika.

Po sadašnjem modelu kazneni udarac izvodi igrač jedne, a potom igrač druge ekipe. Izvodi se pet serija, a ako je potrebno nastavlja se serija po serija.

Uefina studija je pokazala kako klubovi i reprezentacije koji prvi izvode penale imaju 60 posto izgleda za pobjedu što im daje nepravednu prednost, smatraju u krovnoj nogometnoj organizaciji 'Starog kontinenta'. Uefa je analalizirala više od 1000 izvođenja od 1970. do 2013. godine.

- Istraživanje je pokazalo kako su igrači koji drugi izvode penale pod većim pritiskom, posebice nakon što se odradi prvih pet serija - poručili su iz Uefe.

Prema novom sustavu koji će se testirati u Hrvatskoj penali će se izvoditi po sustavu "ABBA". Prvi penal izvodit će igrač iz ekipe A, podom će iduća dva izvoditi igrači iz ekipe B, pa iduća dva opet iz ekipe A i tako sve dok obje ekipe ne izvedu po pet udaraca. (AB-BA-AB-BA-AB). Istim načinom će se nastaviti i ukoliko nakon prvih pet serija neće biti pobjednika. 

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), nogometno tijelo koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegovog usvajanja, upalilo je 'zeleno svjetlo' za ovaj pokus.

- Vjerujemo kako ABBA može izjednačiti pritisak prilikom izvođenja penala, a sada ćemo to isprobati - kazao je Stewart Regan, član IFAB-a, te izvršni direktor Škotskog nogometnog saveza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-3:  Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!
SLAVLJE DINAMA

Rijeka - Dinamo 1-3: Dominacija 'modrih' za trostruku krunu!

Dinamo je 17. put u svojoj povijesti osvojio Hrvatski kup. 'Modri' su u uzvratu finala pobijedili Rijeku golovima Sučića, Baturine i Bulata i time osvojili domaću trostruku krunu nakon što su osvojili Superkup i HNL

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?
UŽIVO OD 18 SATI

Besplatan prijenos: Gdje gledati finale Kupa Rijeka - Dinamo?

Rijeka i Dinamo danas od 18 sati igraju uzvratnu utakmicu finala Kupa. Prva utakmica na Maksimiru završila je 0-0, a podsjetimo kako je na snazi pravilo gola u gostima
Marca: Gotovo je! Luka Modrić ostaje u Realu još godinu dana
PAO JE DOGOVOR

Marca: Gotovo je! Luka Modrić ostaje u Realu još godinu dana

Nakon sastanka s predsjednikom kluba Florentinom Pérezom kapetan "vatrenih" dogovorio je posljednje detalje novog jednogodišnjeg ugovora koji će isticati tri mjeseca prije 40. rođendana