Sport

Komentari 10

Slučajan susret s ikonom NBA-a: Hrvatska? Znam, Janika Kostelić

Slučajan susret s ikonom NBA-a: Hrvatska? Znam, Janika Kostelić

Imali smo priliku popričati s legendarnim američkim košarkašem Markom Eatonom, koji je iznenada preminuo u petak, davne 2003. u Atlanti. Govorio nam je o strasti prema skijanju

Legendarni američki košarkaš Mark Eaton preminuo je u petak u 65. godini života u Park Cityju u Uti. Dvostrukoga najboljega obrambenog igrača NBA lige pronašli su u besvjesnom stanju kraj bicikla. Što se točno dogodilo, pokazat će obdukcija.

Prije 18 godina, u posjetu Atlanti povodom All-Star vikenda, zadnjeg za Michaela Jordana i prvog LeBona Jamesa, imali smo priliku popričati s gorostasom od 224 centimetra koji je dominirao pod obručom od 1982. do 1993. igrajući za Jazzere.

Šećući ulicom Peachtree, jednom od žila kucavica centra Atlante, bez ikakve pratnje razgledavao je izloge i nije ga ni najmanje smetalo što su ga svakih nekoliko metara zaustavljali košarkaški fanovi želeći se upoznati. Ni nas nije odbio.

- Hrvatska! Znam gdje je Hrvatska, pa vi imate sjajne košarkaše i skijaše - ponudio je odgovor na naše prvo pitanje.

Skijanje?

- Da. Janica Kostelić osvojila je nekoliko zlatnih olimpijskih medalja, zar to ne znate?

Mi to dobro znamo, pitanje je otkud vi znate za Janicu?

- Skijanje mi je velika ljubav. Nakon završetka NBA karijere redovito održavam kondiciju skijanjem. Barem dvaput tjedno skijam i uživam u tome. Osim toga, skijanje obožavam i gledati, a Olimpijske igre bile su u mom kraju tako da sam čuo i za Janiku - rekao je Eaton, misleći na našu Snježnu kraljicu.

Kako ste uspjeli pronaći tako velike skije na kojima se možete sigurno spuštati niz padine?

- Nije to problem, skijam na 195 cm dugim skijama i sasvim mi dobro odgovaraju.

I kako se snalazite, s obzirom na vašu visinu?

- Sasvim ugodno, kad se čovjek jednom navikne na skije nije to nikakav problem. Trudim se što manje padati i zasad mi to uspijeva. Skijanje je jako dobro za održavanje kondicije i snage nogu, a trebaju vam jake noge da nosite moju kilažu.

Čime se sad bavi jedan od najpoznatijih blokera NBA lige?

- Živim u Salt Lake Cityju, vlasnik sam dvaju restorana koji su vrlo popularni, a slobodno vrijeme provodim na okolnim planinama. 

Pratite li NBA ligu?

- O da, redovito, košarka je moja strast koje se nikako ne mogu osloboditi. NBA je napravila puno u promociji košarke u svijetu, puno je stranaca zaigralo u NBA-u, to vi uostalom znate i po vašim igračima koji su tu, tako da je postala planetarna zabava - zaključio je Eaton razgovor nakon slučajnog susreta u Atlanti u veljači 2003.

Najčitaniji članci