Obavijesti

Sport

Komentari 110

Šok za Vuškovića: Nijemci ga suspendirali na dvije godine!

Šok za Vuškovića: Nijemci ga suspendirali na dvije godine!

Zbog pozitivnog doping testa čeka ga duga pauza iako su mnoge informacije govorile da bi mogao biti oslobođen. Igrač i njegov klub HSV žalit će se na ovu odluku

VIDEO

Mladi hrvatski nogometni reprezentativac i član HSV-a Mario Vušković (21) kažnjen je s dvije godine zabrane bavljenja nogometom, piše sportski sud Njemačkoga nogometnog saveza (DFB).

Nogometaš i njegov klub žalit će se na ovu odluku. Iduća je instanca savezni sud, a rok za to je tjedan dana. Ostane li odluka na snazi, Mario se neće smjeti baviti nogometom do 14. studenog 2024.

Njemački portal Kicker tvrdi da je Vušković prije nekoliko dana odbio nagodbu za godinu dana suspenzije jer je tvrdio da je nevin. Nadao se oslobađajućoj presudi.

Sud opet odgodio presudu o dopingu, Vušković se rasplakao: Ovo nikome ne bih poželio!
Sud opet odgodio presudu o dopingu, Vušković se rasplakao: Ovo nikome ne bih poželio!

Vuškoviću su u urinu pronašli zabranjenu supstancu eritropoetin, hormon koji luči nadbubrežna žlijezda koji stvara crvena krvna zrnca, a zbog kojih tijelo dobiva više kisika. Često su ga pronalazili kod biciklista koji su izloženi velikom tjelesnom naporu. On se u tijelo može unijeti ubodom igle, a u medijima se spominjala informacija da ga kod Marija nisu pronašli nikakve tragove.

- Sportski sud DFB-a s dovoljnom sigurnošću uvjeren je da su A i B uzorak u igračevu urinu pokazali prisustvo egzogenog eritropoetina, skraćeno EPO. Riječ je o zabranjenoj tzv. nespecifičnoj tvari, što je kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a - rekao je predsjednik suda Stephan Oberholz.

I neutralni sudski vještak potvrdio je pozitivan nalaz

- Uzorak urina od 16. rujna 2022. tijekom provjere treninga u Kreischi analiziran je ukupno pet puta priznatim znanstvenim metodama. A u slučaju B uzorka također pod nadzorom stručnjaka s kojim su se konzultirali igrač i HSV. Dostupne su sve analize, ali jasno je u nalazu vidljivo postojanje egzogenog EPO-a. Ove rezultate i rezultate drugog mišljenja dr. Yvette Dehnes, stručnjakinje za EPO iz Osla, provjerio je i potvrdio sudski vještak prof. Francois Naud iz Quebeca. Stoga, daljnja analiza, koju je obrana zahtijevala kao alternativu, više nije potrebna s našeg stajališta - dodao je.

Obrana nije mogla pružiti dokaz da je dopinški nalaz bio lažan, piše sportski sud DFB-a.

"Prigovori izneseni protiv postupka analize, a prije svega protiv pozitivnog rezultata, u konačnici nisu značajni da bi mogli opravdati ozbiljne sumnje u pozitivne nalaze EPO-a. Iznesena znanstvena razmatranja i kritičke točke bile su pretežno apstraktne i spekulativne prirode. Prema mišljenju sportskog suda, savjetnici specijalisti za obranu u postupku otkrivanja dopinga koji se ovdje koriste nemaju istu visoku razinu osposobljenosti za procjenu kao voditelj laboratorija u Kreischi, EPO stručnjak iz Osla i sudski vještak u Kanadi", stoji u obrazloženju.

Hrvatska i Austrija igraju kvalifikacijsku utakmicu U-21 za EP 2023. godine

Uzeli mu u obzir olakotne okolnosti

Stephan Oberholz kaže kako je takav prekršaj zaslužio četiri godine suspenzije jer je Vušković prekršio stroge propise Svjetske antidopinške agencije, ali je sud kaznu prepolovio zbog olakotne okolnosti.

- Namjerno smo odstupili od uobičajene kazne. Marija Vuškovića treba tretirati kao prvog prekršitelja, rezultati analize pokazuju tek malu količinu EPO-a, tako da se ne može pretpostaviti da je to bio sustavni doping. Učinci duge zabrane također bi pogodili 21-godišnjeg profesionalnog nogometaša koji je u procesu razvoja. U skladu s vladavinom prava i ustavnim načelima, posebice zahtjevom razmjernosti, te s komparativnom praksom nacionalnih sudova, sportski sud smatra izricanje dvogodišnje zabrane primjerenim - rekao je njemački sudac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom