Obavijesti

Sport

Komentari 1

Španjolska pozvala igračice koje ne žele igrati, ali ne i Hermoso: 'Pa od čega me želite zaštititi?'

Španjolska pozvala igračice koje ne žele igrati, ali ne i Hermoso: 'Pa od čega me želite zaštititi?'
4

Želim još samo nešto razjasniti, rekli su da bi okruženje bilo sigurno za moje kolegice, a zatim su u istom intervjuu rekli kako mene ne zovu kako bi me zaštitili, ističe Hermoso, koje nema na najnovijem popisu

Nova izbornica ženske španjolske nogometne reprezentacije, Montse Tome (41), u ponedjeljak je objavila popis nogometašica za novi reprezentativni ciklus, a na njemu je bilo 15 nogometašica koje su osvojile Svjetsko prvenstvo.

Međutim, među njima nije bilo Jennifer Hermoso (33), kapetanice koju je sada već bivši predsjednik španjolskog saveza poljubio tijekom ceremonije proslave naslova. Rubialesov potez uzrokovao je veliki skandal u nogometnom svijetu. Najprije nije htio dati ostavku, ali je ipak napustio funkciju čelnog čovjeka saveza nakon što ga je Fifa suspendirala.

FILE PHOTO: FIFA Women's World Cup Australia and New Zealand 2023 - Final - Spain v England

A Rubialesov potez, čini se, uzrokovao je razdor u španjolskom nogometu. Zajedno s Rubialesom španjolski nogomet napustio je i Jorge Vilda, trener koji je s reprezentacijom osvojio SP, ali i strateg čije su metode treninga i rada s nogometašicama bile pod velikim kritikama. Zamijenila ga je Tome, koja je bila dio stručnog stožera kod njenog prethodnika.

Rubiales prodaje kuću kako bi pokrio troškove suđenja!?
Rubiales prodaje kuću kako bi pokrio troškove suđenja!?

- Vjerujem da su nogometašice veliki profesionalci. Osvojile su Svjetsko prvenstvo, vole ovaj sport, a privilegija je biti dio španjolske reprezentacije. Znam da će biti s nama na okupu - rekla je nova izbornica, i bila je u krivu.

Nova izbornica pogriješila?

Čak 39 nogometašica reklo je kako će odbiti poziv reprezentacije, a njih 21 našlo se na popisu nove izbornice. Ipak, među njima nije bilo Jennifer Hermoso, kapetanice reprezentacije. Ona je u otvorenom pismu kritizirala odluku izbornice, koja ju je izostavila s popisa kako 'bi ju zaštitila'.

Pachuca's Jennifer Hermoso receives a tribute after winning the Women's World Cup

- Zaštitila od čega? Tjednima i mjesecima tražimo zaštitu od španjolskog saveza, i nismo ju dobili. Isti ljudi koji traže naše povjerenje su nas stavili na popis reprezentacije unatoč molbi da nas ne zovu. Nogometašice su jasne, smatramo da se radi o novoj strategiji manipulacije kako bi nas razdvojili. Prijetit će nam i pravnim putem i financijskim kaznama, to je samo još jedan dokaz da se ništa nije promijenilo i zašto se borimo.

Španjolske nogometašice prekinule su sa štrajkom
Španjolske nogometašice prekinule su sa štrajkom

- Moje kolegice koje su se iznenadile jer su završile na popisu imaju moju punu podršku. Želim još samo nešto razjasniti, rekli su da bi okruženje bilo sigurno za moje kolegice, a zatim su u istom intervjuu rekli kako mene ne zovu kako bi me zaštitili - zaključila je Hermoso.

FILE PHOTO: FIFA Women's World Cup Australia and New Zealand 2023 - Final - Spain v England

Hermoso je zabila najviše golova u povijesti španjolske reprezentacije, s 51 golom u 101 nastupu.