Obavijesti

Sport

Komentari 48

Luka Božić uništio Split! Zadrani na pragu novog naslova prvaka

Luka Božić uništio Split! Zadrani na pragu novog naslova prvaka
3

Zadar je slavio na Gripama i u drugoj utakmici finalne serije za prvaka Hrvatske! Split je imao 75-68 tri minute prije kraja, no Zadar je došao do produžetka i konačne pobjede 94-84

VIDEO

U drugoj utakmici finalne serije doigravanja za košarkaškog prvaka Hrvatske, Zadar je u dramatičnoj završnici na Gripama svladao Split 94-84 i stigao do druge pobjede. Sljedeća utakmica u seriji "tko prije do tri" igrat će se u nedjelju u Zadru, a ako bude potrebe i u utorak, dok bi se peta, odlučujuća utakmica opet igrala na Gripama. No nakon viđenoga u prve dvije utakmice teško je povjerovati da Split ima unutarnje snage slaviti dva puta u Višnjiku.

Na Gripama smo opet svjedočili fantastičnoj atmosferi, dostojnoj finala. Dvorana je opet bila rasprodana, pola sata prije početka utakmice praktično puna, a ispod južnog koša velika grupa navijača Zadra davala je glasnu podršku svojoj momčadi. Baš kao i u prvoj utakmici oba trenera su poslali na parket od prve minute iste postave, Subotić je počeo s Mavrom, Shorterom, Vukom, Tišmom i Nelsonom, a Jusup s Lakićem, Božićem, Davisom, Ramljakom i Žganecom. 

Split: Split i Zadar igraju drugu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske u košarci

No za razliku od prvog susreta Subotić je svom najboljem igraču Shorteru povjerio čuvanje najboljeg igrača Zadra Božića. Bio je to dvoboj dvojice MVP-a. I svaki put kad bi se Božić kroz blokove oslobađao Shorterove sjene preuzimao ga je netko od njegovih suigrača. Znali su žuti od koga im prijeti najveća opasnost, a dobra obrana i brza tranzicija vrlo brzo su im se i isplatili. Na početku utakmice služio ih je i šut pa su tricom Shortera i dvije Mavre stigli na 11-2, nakon svega tri minute igre i do 14-3. Iako je Split imao dominaciju, Zadar se uspio vratiti i smanjiti razliku, u prvom redu zbog čak pet promašenih slobodnih bacanja žutih u prvoj četvrtini, koja je završila prednošću Splita 19-13. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Trener Splita: Zadar je prelomio utakmicu nakon što smo dobili tehničku. Moram se raspitati...
Trener Splita: Zadar je prelomio utakmicu nakon što smo dobili tehničku. Moram se raspitati...

U drugoj četvrtini vidjeli smo pravu rovovsku bitku, čvrstu mušku košarku kakva se inače ne viša u regularno dijelu sezone. Zadar je na krilima Tornada malo po malo "grickao" prednost Splita, u prvom redu preko Božića i Ramljaka, kao i Drežnjaka, koji su "leđima prema košu" napadali niže čuvare i stvarali višak. Bez Shortera koji se preselio na klupu na predah izgubili su najjaču napadačku opciju i to su Zadrani kaznili i stigli do prvog poravnanja u 16 minuti, ali zakucavanje sjajnog Runjića i dvije trice Ukića ipak su zadržali žute u prednosti. 

Split: Split i Zadar igraju drugu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske u košarci

No s druge strane raspucao se i Žganec, koji je iz tri pokušaja pogodio tri trice. Zanimljivo je da je Žganec trice počeo šutirati prošle sezone u dresu Splita, a upravo ga je trener Subotić hrabrio i otvarao mu akcijama priliku da koristi i tu napadačku dimenziju. I sad mu se to vratilo... Na veliki odmor Zadar je otišao s prednošću 34-38, a kroz drugo smo gledali nastavak rovovske bitke. 

Slučajno ili ne? Svi su stajali, a igrač Splita zabio koš kojim je prošao prag na kladionici...
Slučajno ili ne? Svi su stajali, a igrač Splita zabio koš kojim je prošao prag na kladionici...

Jusup je sve lopte dao u ruke Božiću, koji je ili sam završavao napade, ili, ako bi ga žuti udvojili, upošljavao suigrače, Ramljaka pod košem koga su čuvali niži igrači ili pak Drežnjaka na otvorenom šutu... No unatoč tome Subotićeva momčad se držala u egalu dalekometnim šutevima. Nevjerojatno je koliko je živaca Subotić potrošio u obje utakmice kako bi uvjerio Tonka Vuku da šutira otvorene trice, umjesto da fintira i ulazi pod koš. I danas je Vuko krenulo loše, izgubio nekoliko lopti u pokušaju prodora, a onda je u drugom dijelu utakmice napokon poslušao trenerove savjete i vezao četiri trice za prednost na kraju treće četvrtine 62-59.  S Vukom je Subotić dobio ne samo vanjski šut, nego i igrač koji je mogao čuvati fizički dominantnog Božića. 

Split: Split i Zadar igraju prvu utakmicu finala doigravanja prvenstva Hrvatske za košarkaše

Prvu utakmicu finalne serije Zadar je prelomio početkom zadnje četvrtine, a ova se lomila sve do produžetaka. Shorter je na početku s dvije trice opet vratio Split u osjetniju prednost od četiri koša i do samog kraja igralo se koša za koš. Split se držao u plusu, Božić je izgubio jednu loptu, Lakić je promašio zicer a Shorter i Mavra su u kontra napadima pogađali polaganja za +7, na 2:37 do kraja utakmice. Gripe su bile na nogama, svjesni su bili navijači žutih da je ovo prilika koja njihove ljubimce drži na životu, međutim do kraja je stvar uzeo u ruke Božić, najprije je zabio tricu, pa dva bacanja, pa polaganje za 75-75 i produžetak. 

A produžetak su otvorili furiozno, najprije tricom Drežnjaka, potom i Žganeca, Mekić je zabio zicer i Zadar je nakon svega 90 sekundi produžetka bio u prednosti od 8 koševa. Kombinirano s krajem regularnog dijela utakmice Zadar je u 4:07 minuta napravio seriju 0-15 (!?) i zasluženo stigao do prednosti 2-0. U prvom redu na pogon sjajnog Božića, koji je odigrao svih 45 minuta, zabio 30 koševa, uhvatio 14 lopti i sedam puta asistirao suigračima. Zadar ima priliku u nedjelju na Višnjiku dovršiti posao i iz trokoraka stići do svog četvrtog naslova prvaka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener