Obavijesti

Sport

Komentari 48

Stari znanci ili 'ubojice' drugih hrvatskih klubova? Evo na koga Dinamo može u 3. pretkolu LP-a

Stari znanci ili 'ubojice' drugih hrvatskih klubova? Evo na koga Dinamo može u 3. pretkolu LP-a

Hrvatski prvak najjači je klub prema koeficijentu među njih deset u trećem pretkolu Lige prvaka. Jedna ga pobjeda još dijeli od jeseni u Europskoj ligi, a nova je utakmica tek za tri tjedna

VIDEO

Trebao je Dinamo apsolvirati Cluj još u 90 minuta. Zapravo i jest, ali je u 92. Hrvat Gabriel Debeljuh zabio za produžetke, a "modri" su, unatoč crvenom kartonu Kevina Theophilea od 51. minute, prošli dalje na penale 8-7 (2-2).

Proslavit će se malo ova pobjeda "modrih" nad rumunjskim prvakom, laknulo je Zoranu Mamiću i njegovim igračima koji su hodali po rubu ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka, ali nastavljaju hod u potrazi za novim plasmanom u skupine.

POGLEDAJTE SLAVLJE DINAMA U RUMUNJSKOJ:

Pokretanje videa...

Dinamo slavi nakon Cluja 01:05

Za razliku od prošlih sezona, sad će uslijediti mala stanka prije idućega, trećeg pretkola, koje će se igrati tek 15. i 16. rujna. A ždrijeb je u ponedjeljak, 31. kolovoza. Dinamo već zna tko mu prijeti s druge strane ždrijeba.

"Modri" su nositelji. Štoviše, klub su s najvećim koeficijentom od deset prvaka u trećoj kvalifikacijskoj rundi i imaju naizgled komotnu situaciju. Njihov će protivnik biti jedan od pet sljedećih klubova: norveški Molde, danski Midtjylland, mađarski Ferencvaros, ciparska Omonia ili bjeloruski Dinamo Brest.

Dinamo ima iskustva s Norvežanima, koje je baš u trećem pretkolu Lige prvaka u sezoni 2015/16. prošao na gol u gostima. Nakon 1-1 u Maksimiru, u Skandinaviji je završilo 3-3. Molde je u drugom pretkolu okrenulo slovensko Celje (2-1).

Najskuplji igrač opet pogriješio, ali Dinamo ih ima 14 - s mudima
Najskuplji igrač opet pogriješio, ali Dinamo ih ima 14 - s mudima

Sjećanja na oglede s Ferencvarosom puno su svježija. Dinamo je prošle sezone, također u trećem pretkolu, svladao mađarskog prvaka 5-1 u dvije utakmice. U Maksimiru je također bilo 1-1, a u uzvratu je pobijedio 4-0. Mađari su u drugom pretkolu izbacili Celtic u Glasgowu (2-1) pa definitivno nisu lak zalogaj.

Budimpešta: Uzvratna utakmica 3. pretkola Lige prvaka između Ferencvarosa i Dinama

Maksimirski klub nije igrao s Midtjyllandom, kojega se sjećaju navijači Varteksa iz okršaja Kupa Uefe 2002/03. i ispadanja 2-1. Ni Omonia nikad nije bila Dinamov protivnik, ali jest Rijekin, u Kupu Uefe 2006/07., kad se provukla ukupnim rezultatom 4-3. Omonia je s čovjekom više izvacila poljsku Legiju u drugom pretkolu (2-0).

Dinamo Brest igra tek četvrtu sezonu u Europi i još nije igrao ni s jednim hrvatskim klubom, a ove je sezone izbacio Astanu (6-3) pa Sarajevo (2-1). Na papiru se čini kao najlakši od svih potencijalnih protivnika.

'Taj gol je bio težak udarac, ali imali smo više snage i kvalitete'
'Taj gol je bio težak udarac, ali imali smo više snage i kvalitete'

Kako god, Dinamo će biti favorit protiv bilo kojega od ovih protivnika, ali u jednoj utakmici sve je moguće i zato nema mjesta opuštanju. Pobijede li u sljedećoj fazi, imaju osiguranu jesen u skupini Europske lige, a poraz donosi play-off kvalifikacija istoga natjecanja.

Nakon ispadanja od Rapid Beča (1-0) u Kranjčevićevoj, Lokomotiva seli u treće pretkolo Europske lige koje se igra tjedan dana poslije, 24. rujna, a ždrijeb je 1. rujna. Zbog slabog koeficijenta lokosi neće biti nositelji, a potencijalne protivnike doznat će nakon utakmica prvog pretkola ovaj četvrtak. U toj fazi uključuje se i Rijeka, a Hajduk i Osijek na scenu će tjedan dana ranije, 17. rujna.

put prvaka

  • nositelji: Dinamo Zagreb, Young Boys, Crvena zvezda, Karabah, Maccabi Tel Aviv
  • nenositelji: Molde, Midtjylland, Ferencvaros, Omonia, Dinamo Brest

ligaški put

  • nositelji: Benfica, Dinamo Kijev, Gent
  • nenositelji: Rapid Beč, PAOK, AZ Alkmaar

Liga prvaka, 2. pretkolo:

  • AZ Alkmaar - Plzen 3-1 prod. (1-1)
  • Karabah - Šerif Tiraspol 2-1
  • Celje - Molde 1-2
  • Suduva - Maccabi Tel Aviv 0-3
  • LOKOMOTIVA - Rapid 0-1
  • Ludogorec - Midtjylland 0-1
  • Dinamo Brest - Sarajevo 2-1
  • Legia Varšava - Omonia 0-2 prod. (0-0)
  • Cluj - DINAMO ZAGREB 5-6 11m (2-2)
  • Young Boys - Klaksvik 3-1
  • Celtic - Ferencvaros 1-2

U utorak:

  • PAOK - Bešiktaš 3-1
  • Tirana - Crvena zvezda 0-1
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...