Obavijesti

Sport

Komentari 79

Ovo su detektivi za VAR u HNL-u: I Čeferinov čovjek analizirat će suđenje u HNL-u ove sezone

Ovo su detektivi za VAR u HNL-u: I Čeferinov čovjek analizirat će suđenje u HNL-u ove sezone
5

Pratili smo situaciju s puštanjem VAR komunikacije u Hrvatskoj te poštujem snažnu volju Kustića da raščisti sve sporne trenutke. HNS će imati maksimalnu potporu Uefe u daljnjem razvoju suđenja u Hrvatskoj, kaže Čeferin

VIDEO

Kao što je najavio dopredsjednik HNS-a Tomislav Svetina, savez je osnovao neovisno povjerenstvo, koje će narednih dana i do kraja sezone analizirati suđenje u hrvatskoj ligi.

Povjerenstvo ima tri člana, dvojica su Hrvati i jedan Slovenac, kojeg je delegirao Uefin predsjednik Aleksander Čeferin. Zadatak im je detaljno analizirati kvalitetu suđenja u HNL-u i pogotovo funkciju VAR-a, odnosno komunikaciju među sucima i potencijalno kršenje VAR protokola.

Pokretanje videa...

Najbolji trenuci presice Brune Marića 03:18

Neovisno će povjerenstvo analizirati sve sporne situacije iz cijele sezone i potom pratiti posljednjih 12 kola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom protekloga tjedna, u javnosti su se pojavile audio snimke komunikacije unutar VAR sobe te između VAR sobe i glavnog suca, a koje su ilegalno skinute i dalje distribuirane.

Lada Rojc šefica povjerenstva

Hrvatski nogometni savez odlučio je osnovati neovisno tijelo koje će imati za zadatak detaljno analizirati sve sporne situacije, uključujući (ne)ispravno korištenje VAR protokola, točnost odluka, primjerenost komunikacije te zaključke Komisije nogometnih sudaca u tim situacijama.

U povjerenstvo su imenovani predsjednica Lada Rojc te dva člana: Miro Grgić i, na preporuku Uefe, Darko Čeferin.

Zaprešić: VAR tehnologija koja će se koristiti na utakmici NK Inter Zaprešić - NK Istra

- Naša je odgovornost do kraja razjasniti sve sporne situacije iz aktualne natjecateljske godine, uključujući i one koje su se pojavile u javnosti protekloga tjedna. Zaključili smo da to može učiniti samo neovisno tijelo, u koje smo imenovali vrhunske stručnjake. Zahvaljujem predsjedniku Uefe Aleksanderu Čeferinu koji je iskazao razumijevanje za ovu situaciju te nam je Uefa preporučila jednog od svojih najvećih autoriteta u ovom području, Darka Čeferina, koji s predsjednikom Uefe dijeli samo prezime, ne i bilo kakve rodbinske veze. Zahvaljujem kolegama iz NZS-a koji su nam omogućili da se s Darkom dogovorimo za angažman u ovom povjerenstvu, a Ladi, Miri i Darku zahvaljujem što su prihvatili ovu odgovornu zadaću te sam uvjeren da će nam njihov izvještaj omogućiti kvalitetne daljnje odluke - poručio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Prvi Slovenac koji je sudio u Ligi prvaka

Lada Rojc je sudačka instruktorica Fife za muški i ženski nogomet od 2017. godine te HNS-ova instruktorica suđenja. Kao pomoćna sutkinja sudila je u finalu Europskog prvenstva za žene 2009. godine, polufinale Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine te na Svjetskom prvenstvu za žene 2011. godine. Kao sudačka instruktorica Fife, detaljno je upoznata s VAR protokolom i korištenjem VAR tehnologije.

Miro Grgić bivši je međunarodni pomoćni sudac koji je nakon završetka sudačke karijere ostao aktivan kao pomoćni VAR sudac.

Split: 1. HNL, 23. kolo, NK Hajduk - NK Zagreb

Darko Čeferin je jedan od najboljih slovenskih sudaca svih vremena, FIFA sudac od 2000. do 2012. godine. Prvi je Slovenac koji je sudio u Ligi prvaka, a danas je Uefin kontrolor suđenja te stručni suradnik za sudačke poslove u Slovenskom nogometnom savezu.

Liverpool: UEFA Europska liga, Everton - Sporting Lisbon

Čeferin podržao HNS

Nakon iscrpne analize, imenovano povjerenstvo podnijet će detaljan izvještaj Izvršnom odboru, nakon čega će Savez, prema potrebi, donijeti odgovarajuće daljnje odluke. HNS će o ključnim zaključcima povjerenstva te posljedičnim odlukama informirati zainteresiranu javnost kako bi sve sporne i upitne situacije dobile stručno i neovisno tumačenje, a cijela situacija s VAR snimkama adekvatan završetak.

- Pratili smo situaciju s puštanjem VAR komunikacije u hrvatskim medijima te poštujem snažnu volju predsjednika Kustića da u potpunosti raščisti sve sporne trenutke koji su se putem pojavili. HNS će imati maksimalnu potporu Uefe u daljnjem razvoju suđenja u Hrvatskoj, zbog čega smo i preporučili Darka, dugogodišnjeg Uefinog kontrolora suđenja, koji izvrsno poznaje hrvatski jezik što je u ovom slučaju iznimno važno, i koji će jamčiti neutralnost i stručni autoritet u okviru novoosnovanog povjerenstva - izjavio je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi
PUNO NAVIJAČA NE ZNA

Znate li čemu služi polukrug na rubu kaznenog prostora? Evo u kojem slučaju se jedino koristi

Nogometni travnjak je već desetljećima isti uz male izmjene dimenzija igrališta. Nepromijenjen je i polukrug ispred ruba kaznenog prostora kojeg svi nogometni zaljubljenici jako dobro poznaju. Ali znate li čemu služi?

Slaven Belupo - Hajduk 0-1: Gol Trajkovskog za pobjedu nakon pet poraza! Perišiću pola sata
31. KOLO HNL-A

Slaven Belupo - Hajduk 0-1: Gol Trajkovskog za pobjedu nakon pet poraza! Perišiću pola sata

Na teškom terenu u Koprivnici uspjeli su izabranici Jure Ivankovića slaviti, a iako su se mnogi nadali da hrvatskog reprezentativca Ivana Perišića (35) neće vidjeti zbog lošeg stanja terena, odigrao je pola sata
Velikani Dinama na okupu u domu Luke Modrića: Legende u Madrid došle gledati El Clasico
KAKVA EKIPA

Velikani Dinama na okupu u domu Luke Modrića: Legende u Madrid došle gledati El Clasico

Hrvatskom kapetanu su u goste stigli Silvio Marić, Hrvoje Čale, Igor Bišćan, Ivica Vrdoljak, Antonio Franja, Ante Tomić, Branko Hucika... Real Madrid u nedjelju igra bitan derbi protiv Barcelone