Obavijesti

Sport

Komentari 116

Što Hrvatskoj treba za plasman na Euro? Ovo su svi scenariji za zadnje kolo ludih kvalifikacija

Što Hrvatskoj treba za plasman na Euro? Ovo su svi scenariji za zadnje kolo ludih kvalifikacija

'Vatreni' sami ovise o svojoj sudbini zahvaljujući pomoći Armenaca, ali će svakako osluškivati što se događa na drugoj utakmici u Cardiffu jer bi i ona mogla imati utjecaja na plasman i(li) ždrijeb

VIDEO

Ostalo je još samo 90 minuta koje će, nadamo se, dati pozitivan odgovor na pitanje hoće li se Hrvatska izravno plasirati na Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj 2024. Pretposljednje kolo odvilo se najbolje moguće po "vatrene", remijem Armenije i Walesa u Erevanu (1-1) uz rutinsku pobjedu Hrvatske u Latviji (2-0) pa izabranici Zlatka Dalića ovise sami o sebi za direktan plasman. Ne uspiju li, imaju osiguran play-off kroz osvajanje skupine u Ligi nacija.

Parovi posljednjeg kola, koje se igra večeras od 20.45, su Hrvatska - Armenija (Zagreb, Maksimir) i Wales - Turska (Cardiff, Cardiff City Stadium). Turska je prošli mjesec osigurala plasman na Euro, ali još ne i prvo mjesto, dok se za drugu poziciju u ždrijebu završnog turnira 2. prosinca bore Hrvatska i Wales, dok je Armeniji ona neuhvatljiva, a ne može ni do play-offa.

POGLEDAJTE VIDEO: Trening 'vatrenih'

Pokretanje videa...

Dio s treninga hrvatske nogometne reprezentacije 00:38

Što ako Hrvatska pobijedi Armeniju?

Na Maksimiru bi večeras moglo biti oko 20.000 ljudi koji će pokušati pogurati "vatrene" do novog plasmana na veliko natjecanje. Računica je sad sasvim jasna, Hrvatska će pobjedom sigurno završiti među prve dvije reprezentacije u skupini i izravno otići u Njemačku. Ako se rezultat bude odvijao u tom smjeru, zanimat će navijače i što se zbiva na drugoj utakmici na Otoku, a u tom bi joj slučaju dobro došla pomoć Velšana.

Naime, Hrvatska će osvojiti skupinu samo ako pobijedi Armeniju, a Wales pobijedi Tursku. Tad bi Hrvatska i Turska imale po šest bodova, a "vatreni" bi bili u prednosti zbog boljega međusobnog omjera. To bi im donijelo i mjesto u drugoj jakosnoj skupini i potencijalno lakši ždrijeb na Euru. Uz šest bodova, pak, čekalo bi nas u najlošijem slučaju mjesto u trećoj jakosnoj skupini, koja je po nekima i jača od druge.

Što ako Hrvatska remizira s Armenijom?

Izgubljena dva boda Velšana u Erevanu otvaraju opcije za plasman Hrvatskoj i ako ne pobijedi. Ako bi Armenci kojim slučajem pokušali pomrsiti planove izabranicima Zlatka Dalića i odigrali neodlučeno u Zagrebu, tad bi puno važnija bila ona druga utakmica. I tu bismo navijali za pobjedu Turske ili remi. Pobjeda Walesa tad bi značila da su dvije reprezentacije bodovno izjednačene, a otočani bi bili u prednosti zbog boljega međusobnog omjera i Hrvatska bi morala u play-off.

Što ako Hrvatska izgubi od Armenije?

Ni tad ne bi bilo sve izgubljeno, štoviše, scenarij za plasman bi bio identičan onome u slučaju remija. Wales samo pobjedom može prestići Hrvatsku na ljestvici, a remizira li ili izgubi, "vatreni" će na Euro mogli i porazom. No to bi značilo i mjesto u najslabijoj, četvrtoj jakosnoj skupini, a onda i teži ždrijeb grupne faze Eura.

POGLEDAJTE VIDEO: TKO ĆE BITI IGRAČ UTAKMICE HRVATSKA - ARMENIJA?

A što ako odemo u play-off?

Puno je još nepoznanica u drugim skupinama, a zbog Uefina sustava dodatnih kvalifikacija kroz plasman u Ligi nacija malo je sigurnih mjesta u razigravanju koje će se igrati u ožujku za posljednja tri mjesta. Zasad je u mini-turniru u Ligi A, kojoj pripada i Hrvatska, sigurna samo Poljska. I to znači da bi mogla biti protivnik u potencijalnom finalu play-offa Hrvatskoj ako se ne plasira izravno.

Hrvatskoj bi protivnik u polufinalu, prema sadašnjem stanju, bila Estonija koja bi se priključila najjačem rangu kroz Ligu D ("vatreni" bi tu bili domaćini), a Poljacima netko od trolista Finska, Ukrajina ili Island. Ždrijeb parova play-offa, kao i domaćinstva finala doigravanja, održava se u četvrtak u Nyonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu