Obavijesti

Sport

Komentari 33

Strašno! Bila je ovo četvrta smrt nogometaša u tri tjedna

Strašno! Bila je ovo četvrta smrt nogometaša u tri tjedna
1

Davide Astori, Thomas Rodriguez, Adrian Lillebekk i Bruno Boban četiri su nogometaša koja su preminula ovog ožujka. Sva četvorica bili su aktivni sportaši, mladići u idealnim godinama...

VIDEO

Trebalo bi poboljšati liječničke preglede i da obavezno na svim utakmicama druge i treće lige uvijek tu bude Hitna pomoć, ono što je obavezno na utakmicama prve lige, rekao nam je nakon jučerašnje tragedije u Slavonskom Brodu Ivica Smodek, liječnik Dinama i jedan od najuglednijih liječnika sportske medicine u Hrvatskoj.

Smrt Brune Bobana, nogometaša Marsonije, nastavak je tragičnog niza koji je posljednjih dana potresao nogometni svijet. U razmaku od tri tjedna četiri su nogometaša izgubila život.

Davide Astori ujedinio Italiju

Sve je počelo s kapetanom Fiorentine Davideom Astorijem (31) čije je beživotno tijelo pronađeno u hotelskoj sobi u Udinama. Istraga je pokazala da je Astori umro od zatajenja rada srca, bradiaritmije odnosno usporenog rada srca. Puls nogometaša polako se smanjivao dok mu srce konačno nije prestalo kucati, potvrdila je obdukcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, zabrinjava što je Astori posljednji pregled srca obavio svega četiri dana prije smrti, a rezultati su bili besprijekorni i apsolutno ništa nije moglo najaviti da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

Balić: U šoku smo! Astorija su pronašli mrtvog, umro je u snu
Balić: U šoku smo! Astorija su pronašli mrtvog, umro je u snu

Mladi Francuz umro u snu

Samo pet dana kasnije gotovo na isti je način, zbog zastoja srca u snu, preminuo mladi branič francuskog drugoligaša Toursa Thomas Rodriguez (18). Baš kao i Astorija, Thomasa su pronašli bez znakova života u krevetu. Rodriguez je tek zakoračio u svijet profesionalnog nogometa, odigrao je svega nekoliko utakmica, a iz kluba su ga smatrali potencijalnim prvotimcem u budućnosti i igračem koji se trebao nametnuti i na višim razinama.

Smrt i u Norveškoj

Sredinom ožujka nova tragedija, ovoga puta u Norveškoj. Adrian Lillebekk, mladi igrač drugoligaškog kluba Kongsvinger, preminuo je u 21. godini života.

- Adrian Lillebekk Ovlien preminuo je nakon akutne infekcije koja se proširila na krvotok. Ovo je očito jako teško za sve nas. Tragedija je da 20-godišnjak ovako ode - objavili su u njegovu klubu.

Tragedija u Slavonskom Brodu

Četvrta smrt u crnom ožujku ona je od subote u Slavonskom Brodu. Bruno Boban (25) nakon udarca loptom u prsa samo se srušio na teren i bez obzira na brzu reakciju prisutnih nije mu bilo spasa. 

- Jak udarac u pluća, odnosno prsni koš, može uzrokovati aritmiju koja može dovesti do zastoja rada srca - rekao nam je liječnik Dinama.

Prvi u pomoć mu je pritrčao golman gostiju, Mario Rezo, njegov šogor. Oko 45 minuta trajala je bitka za Brunin život, a za to vrijeme sa stadiona nitko nije otišao. Čule su se molitve, jauci s terena i tribinaa kad bi Bruno na trenutke dao znakove života, krenulo bi i glasno bodrenje. Nažalost, na kraju se dogodilo ono najgore.

Užas u Sl. Brodu: Na utakmici Marsonije preminuo nogometaš
Užas u Sl. Brodu: Na utakmici Marsonije preminuo nogometaš

Turina, Pamić, Čuljak...

Hrvatski sport i sportaši ujedinjeni su u tuzi bili i 2013. godine kad su hrvatski nogomet u razmaku nešto više od mjesec dana potresle dvije smrti. Najprije je početkom svibnja u 33. godini preminuo bivši golman Dinama Ivan Turina. Tadašnji golman švedskog AIK-a pronađen je mrtav u svom stanu u Stockholmu. Preminuo je u snu, baš kao i Astori te mladi Rodriguez.

Idući mjesec Hrvatsku je potresla i smrt Alena Pamića. Sin Igora Pamića toga je dana stigao s plaže kako bi gledao utakmicu malog nogometa u Maružinima kraj Kanfanara. Pred sam kraj utakmice, stao je na gol na pet minuta. Srušio se. Pokušali su ga oživjeti. Nije uspjelo. Alen je imao samo 23 godine. Njegovi problemi sa srcem počeli su 2010. godine dok je igrao za Standard. Srušio se na treningu, a belgijski klub raskinuo je ugovor s njim. Alenu je drugi put pozlilo 2011. godine u Žminju. Opet je obavio niz pretraga i sve je bilo u redu. Treći put, 2012. godine, pao je u nesvijest na utakmici Istre i Lokomotive. Nakon toga odlučio je prekinuti nogometnu karijeru.

Na samom kraju prošle godine smrt je potresla i Futsal Dinamo. Njihov osnivač Mate Čuljak (42) preminuo je u Varaždinu nakon što se srušio na malonogometnoj utakmici. Liječnici su se borili za njegov život, reanimirali su ga nekoliko puta, ali na koncu mu ipak nije bilo spasa.

Zašto, kako, tko je kriv, može li se spriječiti... Pitanja se roje, no pravog odgovora jednostavno nema. Vrhunski sport, pa i onaj amaterski, postao je zarobljenik rezultata i tragedije poput ovih nažalost postale su gotovo pa svakodnevica na svim razinama. Neke od njih možda su se i mogle spriječiti, neke zasigurno ne, no puno se u posljednje vrijeme pažnje obraća na donedavno zapostavljenu prevenciju i pregledi, kako to kaže i doktor Smodek, moraju biti rigorozniji, češći, jednostavno - bolji kako bismo ovakve scene na travnjacima gledali što rjeđe...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu