Obavijesti

Sport

Komentari 11

Sukob oko 'Ruže hrvatske': Za stadion nas nitko ništa ne pita

Sukob oko 'Ruže hrvatske': Za stadion nas nitko ništa ne pita
3

Iz Atletskog sportskog kluba Split pobunili su se protiv RNK Splita jer njegovi vlasnici žele napraviti novi stadion umjesto postojećeg. Spore se oko vlasništva...

VIDEO

Najava kako bi RNK Split, odnosno njegovi budući vlasnici, braća Slaven i Jozo Žužul, uskoro, na mjestu postojećeg stadiona u Parku mladeži trebali započeti s izgradnjom stadiona ''Ruža hrvatska'', uzbunila je duhove među splitskim atletičarima. 

Naime, postojeći stadion izgrađen je kao pomoćni atletski stadion za potrebe Mediteranskih igara 1979. godine i od tada na njemu ravnopravno zajednički egzistiraju RNK Split i ASK. 

Odnose dodatno opterećuje i sudski spor koji se na splitskom sudu vodi oko vlasništva nad zemljištem na kome je izgrađen stadion, a koji svojataju grad Split s jedne i RNK Split s druge strane, a ASK je u sporu stao na stranu grada.  

- Zatečeni smo i zabrinuti novonastalom situacijom. Nismo protiv investicija, no smatramo da je i nas netko nešto morao pitati, jer smo na ovom prostoru neprekidno od 1953. godine - kazao je aktualni predsjednik ASK-a Ivica Veštić i dodao kako su zatražili razgovor s gradonačelnikom Baldasarom, no dogovor je gradonačelnik odgodio zbog obaveza. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Želimo znati što se događa, želimo biti ravnopravan subjekt, jer nam to pravo po svemu pripada. Mi smo legalisti, poštujemo aktualni prostorni plan na kojem su predviđeni postojeći sadržaji. Uostalom, tko kaže da i mi ne bi ušli u investiciju, jer Park mladeži je od IAAF-a prepoznat kao trening centar. Uz minimalnu investiciju u dvije dodatne pruge, atletsku dvoranu, teretanu i ambulantu, te minimalne hotelske kapacitete, mi bi gradu Splitu godišnje donosili 15 - 20.000 noćenja u zimskim mjesecima. 

Podršku Veštiću došli su dati i njegovi prethodnici, predsjednici ASK-a od 1953. - 1985. Vladimir Apostolski i Slobodan Čikeš. 

- Ovaj stadion izgrađen je radnim akcijama građana Splita, na njemu su odgojeni brojni prvaci i prvakinje i na njemu su trenirali brojni splitski sportaši. A danas netko na atletsku stazu želi staviti ''teleskopske'' tribine. Pa to je van pameti, tko imalo zna o atletici, jasno mu je da je suživot između nogometa i atletike na taj način nemoguć - kazao je Apostolski, a Čikeš nastavio: 

- ASK je oduvijek bio dominantan subjekt na stadionu, a sad nas se miče u stranu. Iz intervjua gradonačelnika jasno je kako je projekt stadiona gotov, a nas nitko nije pitao za mišljenje. Stadion se daje u koncesiju braći Žužul, a zašto se ne bi dao nama, koji ga koristimo od prvoga dana?

Ogorčen je bio i Joško Vlašić.

- Sve nas čudi i vrijeđa da čovjek koji vodi grad radi ovakve stvari, privatni interes i kapital pretpostavlja općem društvenom interesu. Što on uopće zna o atletici? Zna li on da ovaj grad ne bi bio isti bez atletike i ASK-a, a sada nam se daju mrvice. To je nedopustivo, kao što je i nedopustivo da nam se na ovakav način remete redovite aktivnosti. 

Legenda ASK-a Jozo Alebić s Parka mladeži odlazio je tri puta na Olimpijske igre.

- Nekad je ovo bio otvoren stadion za sve, danas je zatvoren. Nadam se da je gradonačelnik mudar čovjek i da će sjesti s objema stranama i da će pokušati naći najbolje rješenje za sve. Mi smo uvijek imali prijateljske odnose, nema smisla da se ovako, iza leđa rješavaju stvari. 

Nakon konferencije za medije Veštić je otkrio kako do sada nisu imali kontakta s braćom Žužul na ovu temu, kao i kako očekuju poziv gradonačelnika. Slaven Žužul odbio je komentirati izjave iz ASK-a, poručio je kako se ASK-ovci moraju dogovoriti s gradonačelnikom Baldasarom, a ne s njim. Gradonačelnik je najavio kako će se i on uskoro očitovati na ovu temu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...