Obavijesti

Sport

Komentari 72

Pet godina od svastike Hrvati se i dalje srame, a krivca još nema

Pet godina od svastike Hrvati se i dalje srame, a krivca još nema
1

Kvalifikacijska utakmica za EP s Italijom igrala se 2015. u hrvatskom gradu. Sa kukastim križem od 12 m2 na travnjaku. Ta je slika otišla u svijet. Republika Hrvatska zaključila je kako: nitko nije kriv

VIDEO

Hrvatska i Italija su 2015. u Splitu igrale kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2016. Na hrvatskoj klupi Niko Kovač, na čelu Azzurra Antonio Conte. Rezultat 1-1. Strijelci Mandžukić i Candreva iz penala. A sve skupa: potpuno nebitno jer u svijet je kao vijest otišla slika o - kukastom križu na travnjaku stadiona Poljud u Splitu. U Hrvatskoj.

Sramota. Skandal. Crveni obrazi svakog normalnog građanina Hrvatske. I onda... Pojeo vuk magare. Ispalo je da, zapravo, nitko nije kriv. Jer nitko nikad nije pravomoćno odgovarao. Sve je otišlu u novu sramotu: u zastaru!

VIDEO: POLICIJSKA SNIMKA S POLJUDA

Pokretanje videa...

Svastika, Poljud 01:34

Jer Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu Prekršajnog suda u Splitu kojom su Hrvatski nogometni savez i njegov izvršni direktor Damir Vrbanović bili kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom stadionu uoči utakmice.

Policija je ispitala više od 100 osoba, 14 ih je kriminalistički obradila, išli su na poligraf... Sumnjivci? Nije ih bilo. Poljud ima 80-ak nadzornih kamera, ali eto, snimke sa baš tih kamera su očajne kvalitete pa osobe koje su snimljene kako preskaču ogradu nisu mogle biti identificirane.

Miranda Čikotić/Pixsell

- Prva skupina počinitelja su oni koji su napravili ovaj incident, kukasti križ, a drugi krivac je već utvrđen, a to su oni koji su dopustili da se to dogodi. Oni su dva dana prije znali da je kukasti križ na travnjaku pa su iz HNS-a pokušali prebaciti odgovornost na Hajduk - pričao je 2015. tadašnji ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

Mađari: Napali su nas u Splitu, gradu koji je istaknuo svastiku
Mađari: Napali su nas u Splitu, gradu koji je istaknuo svastiku

- Savršeno je jasno da je njihov propust i njihova odgovornost koja se po prekršajnom postupku utvrđuje i zasigurno postoji. Kriv je organizator, konkretno HNS. Na kamerama HNS-a i prema izjavama izjava djelatnika HNS-a jasno je da su znali. Neću o detaljima, ali policija je to utvrdila u svom kriminalističkom istraživanju. Znali su, trebali su prekinuti i raščistiti to što se dogodilo - rekao je Ostojić.

Poremećeni idioti su, dakle, kemikalijama spržili poljudsku travu i na njoj uoči utakmice Hrvatske i Italije iscrtali znak Trećeg Reicha.

Poljud više od četiri godine nije vidio utakmicu hrvatske reprezentacije, a prošlo je punih osam bez utakmice s gledateljima u Splitu dok srebrni sa SP 2018. nisu prošle godine igrali kvalifikacije za Euro s Mađarskom.

HNS-u i Vrbanoviću ukinuli su presudu za svastiku na Poljudu
HNS-u i Vrbanoviću ukinuli su presudu za svastiku na Poljudu

Predsjednik Hrvatskog sabora od 2015. do 2016., Željko Reiner, kaže: 'Za svastiku na Poljudu do dana današnjeg nije razjašnjeno tko ju je i kako napravio. A nitko me ne može uvjeriti da se nije to moglo napraviti'!

HNS je zbog prskanja trave u obliku kukastog križa dobio do tada najtežu sankciju Uefe u svojoj povijesti: 100.000 €, oduzet bod u kvalifikacijama i dvije utakmice bez publike. Jedini su naj..ali normalni navijači koji nisu mogli na tribine navijati za Hrvatsku i hrvatski nogometaši, svjetski majstori koji su igrali pred praznim tribinama.

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspisao je nagradu od 20.000 kuna za svaku informaciju o tome tko je krivac za kukasti križ na Poljudu. Nagradu je nudio i danas bjegunac od hrvatskog pravosuđa Z.M. (60) - pola milijuna kuna...

Bez efekta. Službena međunarodna utakmica igrala se u hrvatskom gradu sa kukastim križem velikim 12 četvornih metara, ta je slika otišla u svijet, a Hrvatska je zaključila kako - nitko nije kriv?!

 
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu