Sport

Komentari 72

Pet godina od svastike Hrvati se i dalje srame, a krivca još nema

Pet godina od svastike Hrvati se i dalje srame, a krivca još nema

Kvalifikacijska utakmica za EP s Italijom igrala se 2015. u hrvatskom gradu. Sa kukastim križem od 12 m2 na travnjaku. Ta je slika otišla u svijet. Republika Hrvatska zaključila je kako: nitko nije kriv

Hrvatska i Italija su 2015. u Splitu igrale kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2016. Na hrvatskoj klupi Niko Kovač, na čelu Azzurra Antonio Conte. Rezultat 1-1. Strijelci Mandžukić i Candreva iz penala. A sve skupa: potpuno nebitno jer u svijet je kao vijest otišla slika o - kukastom križu na travnjaku stadiona Poljud u Splitu. U Hrvatskoj.

Sramota. Skandal. Crveni obrazi svakog normalnog građanina Hrvatske. I onda... Pojeo vuk magare. Ispalo je da, zapravo, nitko nije kriv. Jer nitko nikad nije pravomoćno odgovarao. Sve je otišlu u novu sramotu: u zastaru!

VIDEO: POLICIJSKA SNIMKA S POLJUDA

Jer Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu Prekršajnog suda u Splitu kojom su Hrvatski nogometni savez i njegov izvršni direktor Damir Vrbanović bili kažnjeni zbog svastike iscrtane na poljudskom stadionu uoči utakmice.

Policija je ispitala više od 100 osoba, 14 ih je kriminalistički obradila, išli su na poligraf... Sumnjivci? Nije ih bilo. Poljud ima 80-ak nadzornih kamera, ali eto, snimke sa baš tih kamera su očajne kvalitete pa osobe koje su snimljene kako preskaču ogradu nisu mogle biti identificirane.

Miranda Čikotić/Pixsell

- Prva skupina počinitelja su oni koji su napravili ovaj incident, kukasti križ, a drugi krivac je već utvrđen, a to su oni koji su dopustili da se to dogodi. Oni su dva dana prije znali da je kukasti križ na travnjaku pa su iz HNS-a pokušali prebaciti odgovornost na Hajduk - pričao je 2015. tadašnji ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

- Savršeno je jasno da je njihov propust i njihova odgovornost koja se po prekršajnom postupku utvrđuje i zasigurno postoji. Kriv je organizator, konkretno HNS. Na kamerama HNS-a i prema izjavama izjava djelatnika HNS-a jasno je da su znali. Neću o detaljima, ali policija je to utvrdila u svom kriminalističkom istraživanju. Znali su, trebali su prekinuti i raščistiti to što se dogodilo - rekao je Ostojić.

Poremećeni idioti su, dakle, kemikalijama spržili poljudsku travu i na njoj uoči utakmice Hrvatske i Italije iscrtali znak Trećeg Reicha.

Poljud više od četiri godine nije vidio utakmicu hrvatske reprezentacije, a prošlo je punih osam bez utakmice s gledateljima u Splitu dok srebrni sa SP 2018. nisu prošle godine igrali kvalifikacije za Euro s Mađarskom.

Predsjednik Hrvatskog sabora od 2015. do 2016., Željko Reiner, kaže: 'Za svastiku na Poljudu do dana današnjeg nije razjašnjeno tko ju je i kako napravio. A nitko me ne može uvjeriti da se nije to moglo napraviti'!

HNS je zbog prskanja trave u obliku kukastog križa dobio do tada najtežu sankciju Uefe u svojoj povijesti: 100.000 €, oduzet bod u kvalifikacijama i dvije utakmice bez publike. Jedini su naj..ali normalni navijači koji nisu mogli na tribine navijati za Hrvatsku i hrvatski nogometaši, svjetski majstori koji su igrali pred praznim tribinama.

Bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić raspisao je nagradu od 20.000 kuna za svaku informaciju o tome tko je krivac za kukasti križ na Poljudu. Nagradu je nudio i danas bjegunac od hrvatskog pravosuđa Z.M. (60) - pola milijuna kuna...

Bez efekta. Službena međunarodna utakmica igrala se u hrvatskom gradu sa kukastim križem velikim 12 četvornih metara, ta je slika otišla u svijet, a Hrvatska je zaključila kako - nitko nije kriv?!

Najčitaniji članci