Obavijesti

Sport

Komentari 32

Svi Raketini trofeji: Počeo je u Baselu, s Barçom izdominirao

Svi Raketini trofeji: Počeo je u Baselu, s Barçom izdominirao
10

Švicarski kup, Europska liga, Primera, Kup kralja, Liga prvaka te - konačno - europski superkup. Podsjetili smo se kako je Ivan Rakitić osvajao klupske trofeje

VIDEO

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić u 15 je mjeseci osvojio sva klupska natjecanja pod okriljem Uefe. Prošle godine kao kapetan predvodio je Sevillu do trijumfa nad Benficom nakon penala (4-2) u Torinu te je ujedno bio i igrač utakmice, a ove godine zabio je gol u slavlju Barcelone nad Juventusom u Ligi prvaka u Berlinu (3-1).

Europsku kolekciju Raketa je sinoć kompletirao trofejem europskog superkupa u najefikasnijoj utakmici za neki Uefin trofej, pobjedi Barçe protiv Seville 5-4 nakon produžetaka u Tbilisiju. Devet golova postigli su još samo Liverpool i Deportivo Alavés u finalu Kupa Uefe 2001., kad su "redsi" slavili 5-4 autogolom Delfíja Gelija u 116. minuti produžetaka, ujedno i zlatnim golom.

Ivanu je europski superkup šesti klupski trofej u karijeri te peti u posljednjih 15 mjeseci. Prisjećamo se svih njih...

Basel, švicarski kup 2006./2007.

Dok je još bio mladi švicarski reprezentativac, Ivan je slavio s najuspješnijim tamošnjim klubom u 21. stoljeću, Baselom. S tek navršenih 19 godina osvojio je nacionalni kup svladavši u finalu Luzern 1-0. Ukupno je nastupio u pet od šest utakmica na putu do trofeja. Mladen Petrić te je sezone zabio impresivnih 36 golova.

Sevilla, Europska liga 2013./2014.

Sedam je godina Raketa čekao na novu medalju u vitrinama, sve do "pretplatnika" na trofej Europske lige Seville u sezoni 2013./2014. Andaluški klub imao je naporan put do najtežeg europskog trofeja koji je počeo još u trećem pretkolu pobjedama nad crnogorskom Mladosti iz Podgorice (3-0, 6-1). Od 19 utakmica na putu do naslova, Ivan je nastupio u njih 18 i pritom zabio tri gola, Śląsku (dva) te Portu.

Najbolji nastup Raketa je imao baš u finalnoj utakmici protiv Benfice na Olimpijskom stadionu u Torinu, kada je Sevilla trijumfirala nakon penala (0-0 nakon 120 minuta). Ivan je vjerojatno bio peti izvođač penala, no nije došao na red jer su Portugalci prije toga dvaput promašili. Dobio je nagradu za najboljeg igrača finala te ujedno ušao u momčad sezone.

Barcelona, Primera 2014./2015.

Nakon slave u EL-u i nastupa na (neuspješnom) SP-u u Brazilu za Hrvatsku, Ivan se priključio Barceloni za skromnih 18 milijuna eura. A Katalonci su dobili majstora koji se vrlo brzo ustalio u početnoj postavi "blaugrane". Barça je osvojila Primeru nakon sezone Realove dominacije, a Raketa je nastupio 32 puta (od čega 23 u prvih 11) te zabio pet golova (Levante, Granada (u gostima i kod kuće), Sevilla, Córdoba). I tu je zavrijedio izbor u najbolju postavu sezone.

Barcelona, Kup kralja 2014./2015.

Zaigrao je Raketa u svih sedam nastupa "blaugrane" u Kupu kralja (Huesca, Elche, Atlético Madrid, Villarreal i Athletic Bilbao) te zabio Barçin prvi gol u sezoni u tome natjecanju, na gostovanju kod Huesce u šesnaestini finala (4-0). Bio mu je to jedini gol u tome natjecanju zasada.

Barcelona, Liga prvaka 2014./2015.

Kruna sezone i lov na trostruku titulu Raketi i Barceloni stigla je u Berlinu, u finalu Lige prvaka protiv Juventusa. Ivan je zabio vodeći gol za Barçu u pobjedi 3-1 na Olimpijskom stadionu. Odigrao je 12 od 13 utakmica, propustio je tek domaću utakmicu protiv APOEL-a u prvom kolu. Osim u finalu, zabio je i jedini gol u pobjedi nad Manchester Cityjem u uzvratu osmine finala (1-0). Također je zavrijedio mjesto u momčadi sezone.

Barcelona, europski superkup 2015.

Prvi je put Rakitić zaigrao u Uefinu superkupu i odmah ga osvojio. Protiv Seville, svoga nekadašnjeg kluba, odigrao je svih 120 minuta u zanimljivoj i efikasnoj utakmici (5-4). Pokrenuo je i akciju za treći gol svoga kluba, duboko iz svoje polovice uputio je loptu za Luisa Suáreza koji je potom asistirao Rafinhi za 3-1 netom prije kraja prvog poluvremena.

Individualne nagrade:

  • najbolji mladi igrač švicarske lige 2006/2007.
  • najljepši gol sezone švicarske lige 2006/2007.
  • nagrada za fair-play Primere 2013/2014.
  • igrač mjeseca Primere, siječanj 2014.
  • najbolji igrač finala Europske lige 2014.
  • član najboljih 11 Primere 2013/2014., 2014/2015.
  • član najboljih 11 Europske lige 2013/2014.
  • član najboljih 11 Lige prvaka 2014/2015.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići
Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!
NAPUNIO RAČUNE

Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!

Hrvatski trener je u godinu i osam mjeseci dobio čak tri otkaza. Prvi u rujnu 2022. godine u Osijeku pa je zatim preuzeo Trabzonspor gdje je postao bivši u listopadu prošle godine. Sad ga je smijenio i Union