Obavijesti

Sport

Komentari 221

Tko čeka 'vatrene'? Japanci su ozbiljna momčad s europskim štihom. I ne boje se baš nikoga

Tko čeka 'vatrene'? Japanci su ozbiljna momčad s europskim štihom. I ne boje se baš nikoga
4

Sedmi put zaredom igraju na Svjetskom prvenstvu, nikad nisu prošli dalje od osmine finala, a ovaj put čekaju ih "vatreni". Gomila igrača ima iskustvo iz jakih europskih liga i neće biti lak zalogaj

VIDEO

Japanci su znani kao iznimno častoljubiv i privržen narod. Radnu etiku nose u genetskom kodu, a ona je rezultirala značajnim tehnološkim doprinosom svijetu. Neki japanski modeli poput JIT-a, Kano modela ili Kaizena značajno su utjecali na razvitak svjetske proizvodnje, organizacije u poslovanju i kreaciji timskog duha.

Japanska zatvorena otočka kultura dozvolila je dugotrajnu neovisnost od vanjskih utjecaja, izoliranost od svijeta do početaka globalizacije nakon čega su se postupno otvarali i na drugim poljima. Pa je tako japanska nogometna liga do 1991. godine bila poluprofesionalna, a odlukom vlasnika klubova o profesionalizaciji, nogomet je u Japanu dobio na popularnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: Joško Gvardiol

Pokretanje videa...

Joško Gvardiol 01:18

Kako je popularnost rasla, tako je rasla i slika japanske nogometne reprezentacije u svijetu. Iako nikada nije ostvarila značajniji rezultat, a najbolji podvizi su joj bili plasmani u osminu finala 2002., 2010. i 2018., japanska nogometna reprezentacija uživa respektabilan imidž svjetske nogometne javnosti.

Detalj koji je odlučio protivnika Hrvatske: Je li lopta prešla crtu?
Detalj koji je odlučio protivnika Hrvatske: Je li lopta prešla crtu?

Taj je imidž sačuvala i u Katru gdje je rušila europske velikane Njemačku i Španjolsku, obje nakon preokreta (2-1) i tako osvojila skupinu E zakazavši dvoboj protiv Hrvatske u ponedjeljak od 16 sati.

Na Svjetskom prvenstvu prvi su put nastupili 1998. godine i izgubili sve tri utakmice grupne faze, no od tada su zaigrali na sve i jednom Mundijalu pa im je nastup u Katru sedmi u povijesti, ujedno i sedmi u nizu a nikad nisu prošli dalje od osmine finala. Tamo su se kvalificirali kao prvi u skupini B azijskih kvalifikacija ispred Saudijske Arabije i Australije sa sedam pobjeda u devet utakmica.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

Japance na SP-u u Kataru vodi domaći izbornik Hajime Moriyasu (54), legenda Sanfrecce Hiroshime i bivši veznjak, koji je za japansku nacionalnu vrstu odigrao 35 utakmica, a u Katru priredio prvoklasnu senzaciju osvojivši skupinu.

Reprezentaciju 'zemlje izlazećeg sunca' na Svjetskom prvenstvu predvodi kapetan Maya Yoshida (34), inače stasiti stoper Schalkea dok po lijevom boku probija neuništivi i prekaljeni Yuto Nagatomo (36). Lijevi bek danas je član FC Tokya odakle je i započeo internacionalnu karijeru, no nekad je bio standardna uzdanica milanskog Intera za koji je u sedam godina odigrao ukupno 210 utakmica. Ujedno je i igrač s najviše nastupa za Japan u trenutnom sastavu (140) te drugi u povijesti reprezentacije iza nacionalnog heroja Japana Yasuhita Enda (152).

QAT, FIFA 2022 World Cup, Group E, Japan vs Costa Rica

Mrežu čuva Shuichi Gonda (33) iz japanskog Shimizu S-Pulsea koji je za Japan branio u svim utakmicama, a u momčadi su i zvijezde poput Monacova krila Takumija Minamina, tu će biti i 20-godišnji ofenzivac Real Sociedada Takefusa Kubo (21) koji nije igrao protiv Kostarike. No za Watarua Enda (29), zadnjeg veznog iz Stuttgarta, mjesto u prvih 11 je zagarantirano. Ritsu Doan (24) iz Freiburga zabio je i Nijemcima i Španjolcima i jedini je Japanac s dva gola u Katru.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group E - Japan v Spain

Najvrjedniji igrač momčadi prema Transfermarktu je Daichi Kamada (26), veznjak Frankfurta koji vrijedi 30 milijuna eura, a odmah iza njega je Takehiro Tomiyasu (24), desni bek Arsenala s 25 milijuna eura. Ukupna vrijednost reprezentacije Japana po Transfermarktu iznosi nešto više od 154 milijuna eura, 223 milijuna eura manje od Hrvatske.

Jesu li Japanci spremni probiti granice vlastitog uspjeha i otići dalje od osmine finala? Nadamo se da neće i da će se ponoviti SP 1998., kad su "vatreni" slavili u skupini. No nema sumnje da će ostaviti srce na terenu kao simbol časti i hrabrosti svoje nacije, kao što su to već potvrdili protiv mnogostruko skupljih i razvikanijih zvijezda "furije" i "elfa".

Japan na SP-u u Katru

  • golmani: Eiji Kawashima (Strasbourg), Shuichi Gonda (Shimizu S-Pulse), Daniel Schmidt (Sint-Truiden)
  • braniči: Shogo Taniguchi (Kawasaki Frontale), Yuto Nagatomo (Tokyo), Miki Yamane (Kawasaki Frontale), Maya Yoshida (Schalke), Hiroki Sakai (Urawa Red Diamonds), Hiroki Ito (Stuttgart), Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach)
  • veznjaci: Gaku Shibasaki (Leganés), Takumi Minamino (Monaco), Takefusa Kubo (Real Sociedad), Hidemasa Morita (Sporting), Wataru Endo (Stuttgart), Junya Ito (Reims), Ao Tanaka (Fortuna Düsseldorf), Kaoru Mitoma (Brighton), Daichi Kamada (Eintracht), Ritsu Doan (Freiburg), Yuki Soma (Nagoya Grampus)
  • napadači: Ayase Ueda (Cercle Brugge), Takuma Asano (Bochum), Daizen Maeda (Celtic), Shuto Machino (Shonan Bellmare)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja