Obavijesti

Sport

Komentari 39

Tko je Igor Miličić? Prognanik iz Broda srušio je prvaka Europe: 'Igrači imaju ja*a kao lubenice!'

Tko je Igor Miličić? Prognanik iz Broda srušio je prvaka Europe: 'Igrači imaju ja*a kao lubenice!'

Bio je razigravač, baš onakav kakav nam je nedostajao nakon slavne generacije iz Barcelone '92. S juniorima je uzeo europsko srebro, u Splitu potrgao koljeno poslije čega je zauvijek obilježio poljsku košarku

VIDEO

Srušio je Češku, Izrael pa i Ukrajinu. Poljska reprezentacija pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Igora Miličića (44) iskreirala je, zatim, jednu od najvećih senzacija ovogodišnjeg EuroBasketa nakon što je polufinale izborila dramatičnom pobjedom protiv Slovenije Luke Dončića.

EuroBasket Championship - Quarter Final - Slovenia v Poland

- Pritisak je cijelo vrijeme, jesmo rekli da hoće medalju? I medalja je sada vrlo blizu. Nema što, presretni smo, moji igrači imaju jaja kao lubenice i srce kao mjesec. Presretni smo gdje smo - rekao je Miličić nakon velike pobjede pa dodao:

- Da nas je netko pitao prije utakmice da u trećoj četvrtini imamo taj rezultat bili bi presretni. Igrači su pokazali veliki karakter, vratili se i zato smo to napravili u četvrtoj četvrtini. Vjerovali smo da možemo igrati protiv Slovenije, pripremili smo plan i najvažnije je da igrači vjeruju. Napravio sam neke promjene u odnosu na to što mi igrači govore. Tako da smo bili zajedno u cijelom pripremnom periodu. Kada se ide sa srcem i kada svi vjeruju, onda se daje 110 posto. A moji su danas dali 150, ma 200 posto.

EuroBasket Championship - Group D - Netherlands v Poland

No, put do uspjeha nije bio nimalo lagan. Kao u filmu, preko trnja do zvijezda, tako je i Miličić prošao mnogo prepreka. Život ga nije mazio, ali na koncu ga je nagradio.

Bio je dijete prognanik iz Slavonskog Broda. Za vrijeme rata obitelj je otišla u progonstvo i vrlo mlad stigao je u Split gdje je igrao kao kadet.

U juniorskoj reprezentaciji 1994. u Tel Avivu uzeo je europsko srebro zajedno u generaciji s Giričekom, Zemljićem, Nicevićem... Bio je glavni razigravač s odličnim pregledom igre i odličnim šutom. Jedan od najboljih i najplemenitijih igrača te generacije.

Bio je baš onakav kakav nam je nedostajao nakon slavne generacije iz Barcelone 1992. i koji bi tako dobro sjeo. No, život je za Miličića imao drugačije planove. Profesionalnu karijeru započeo je u Line Rijeci 1996. da bi godinu kasnije prešao u KK Split.

Na treningu u Splitu potrgao je koljeno, a liječnici su postavili krivu dijagnoza. Liječenje je potrajalo dvije godine. Kako je dugo trajalo, na Gripama nisu imali volje čekati i Miličić je otišao u Poljsku. Tamo se oporavio od, što se na koncu ispostavilo, ozljede križnih ligamenata, počeo igrati i kasnije je bio prvak s Anwilom.

EuroBasket Championship - Quarter Final - Slovenia v Poland

Igrao je po Grčkoj, Turskoj, Rusiji, na Kosovu i onda se na kraju vratio u Poljsku gdje je osvojio poljski kup s AZS Koszalinom, manjim poljskim klubom.

U jednom trenutku karijere Poljaci su ga zvali da zaigra za njihovu reprezentaciju premda nije Poljak. Toliki je trag ostavio u Poljskoj. No, nije mogao jer je odradio jedan nastup za Hrvatsku.

- Ovdje sam proveo osam igračkih godina. S obzirom na to da je supruga Barbara Poljakinja, i ja sam dobio poljsku putovnicu. Čak je bilo i kombinacija da zaigram za Poljsku, no to nisam mogao jer sam igrao za Hrvatsku u jednim kvalifikacijama za Eurobasket - rekao je jednom prilikom.

EuroBasket Championship - Round of 16 - Ukraine v Poland

Kada se umirovio bio je pomoćni trener Zoranu Sretenoviću. Gradio je karijeru korak po korak, uglavnom po Poljskoj gdje se oženio za Poljakinju i gdje su mu se rodila trojica sinova Igor, Zoran i Teo. Svi igraju košarku, a najstariji Igor je već zaigrao za mlađe uzraste Poljske.

No, svako ljeto je u Hrvatskoj i nekada dolazi u Split, a nekada u Istru. Po poljskim klubovima je izgradio ime i dobio poziv da preuzme klupu poljske reprezentacije. Ove godine bio je u kombinaciji da preuzme nekog euroligaša, ali kako igra s Poljskom nije nemoguće da zaista postane trener nekog euroligaša u skorije vrijeme.

Miličić je u životu imao dosta peha, ali to ga je izgradilo i kao da je bio predodređen za uspjeh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!
POGLEDAJTE VIDEO

Suci odlučili dramu Lige prvaka: Trener je utrčao nasred terena, Igor Karačić klečao pred sucem!

U napadu Kielca za odlazak u Koln Saugstrup je u prekršaju držao Daniela Dujshebaeva koji je uspio dodati Karaljoku koji se izvukao na zicer, ali suci su se oglasili i vratili loptu na 10 metara!? Nevjerojatno...
Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića
HRVAT SE PREDOMISLIO

Real je nakon Bayerna odlučio kakva je sudbina Luke Modrića

Kako je sezona odmicala kraju i kako su počele dolaziti teže i zahtjevnije utakmice Modrićeva uloga postajala je sve važnija. Pokazao je da ima znanje i kvalitetu da još jednu sezonu provede u Realu