Obavijesti

Sport

Komentari 140

Tomić na Rujevici radi: odličan posao! Mlada Rijeka rutinski je riješila taj Hajduk pun iskustva

Tomić na Rujevici radi: odličan posao! Mlada Rijeka rutinski je riješila taj Hajduk pun iskustva
4

Može se pobijediti i ako Murić ne igra. Krešić i Solano zaista su pojačanja, a Vučkić se približava svojoj iznimno visokoj razini. Tomićeva Rijeka ima najmanje love i najmlađe igrače, ali leti jako visoko

VIDEO

Rijeka se u sjajnom raspoloženju rastaje s najkraćim mjesecom u godini. Pobjeda u Splitu nije slatka samo sama po sebi jer se dogodila u Jadranskom derbiju.

POGLEDAJTE VIDEO: Goran Tomić

Pokretanje videa...

Goran Tomić preuzeo Rijeku 01:11

Nisu 'bijeli', dakle, "samo" pobijedili Hajduk u gostima nego istodobno:

  1. zasluženo trijumfirali i u izravnom dvoboju s konkurentom za sam vrh Prve HNL
  2. Poljud utišali pokazujući balans u igri i dobru igru u fazi obrane
  3. sami sebi priuštili dodatnu dozu samopouzdanja prije meča s jako dobrim Zekićevim Belupom pa onda i polufinalom kupa s liderom Osijekom na Rujevici
  4. jasno demonstrirali kako momčad u koju nisu uloženi pusti milijuni može biti u vrhu hrvatskog nogometa
  5. uvjerili se da se pobjeđivati može i ako je trenerova odluka da se koju utakmicu odigra bez Murića
  6. dobili sve sigurnijeg, rastrčanijeg i konkretnijeg Vučkića
  7. potvrdili da momčad s prosjekom od 25,2 godine itekako može odigrati bolje u gostima kod protivnika čija startna postava ima prosječno 29,2 god
  8. dokazali kako procjene u novčanoj vrijednosti momčadi (Rijeka 25, a Hajduk 40,5 milijuna eura) zaista ne moraju biti presudne niti na travnjaku, niti u poretku na tablici
  9. navijačima po milijunti put demonstrirali kako se upravi i struci treba vjerovati čak i ako ne dovode igrače iz Liga petice ili od izravnih konkurenata (npr. izvrsni fajter Anton Krešić i pojačanje Andres Solano)
  10. nastavili dominirati Poljudom i kada su sve samo ne favoriti (peti trijumf u Splitu u zadnjih šest utakmica)
Tomić nadigrao Dambrauskasa i nadmašio učinak Matjaža Keka
Tomić nadigrao Dambrauskasa i nadmašio učinak Matjaža Keka

Tek ćemo vidjeti je li Goran Tomić usadio više pragmatičnosti u dio svoje nogometne paradigme i koliko se taj moment primio kod igrača, ali tri klasična veznjaka kontra protivnika koji ima ulogu favorita blagotvorna su promjena u odnosu na posve drukčiji pristup u prošlosti (uzvrat s PAOK-om, gostovanja u Osijeku, zadnje gostovanje kod Dinama...).

A notorna je činjenica kako uz sve prigovore 'znalaca' iz javnog diskursa (navijače, novinare i stručne goste-komentatore) Tomić radi - sjajan posao na Rujevici! A prvi dan ožujka označit će i točno godinu dana tog rada u Rijeci.

Bodovni učinak od dolaska u Rijeku jači mu je i od Kekovog u istom razdoblju. A u to, prošlo doba, Rijeka nije imala ovako jaki ni Osijek, ni Hajduk kao konkurente. Ta je Rijeka iz Osijeka dovodila četvoricu najboljih osječkih igrača, splitski nogometaši dolazili su na Kvarner, igrač iz Orijenta nikako nije mogao dobiti više u Slavoniji nego na Kvarneru, a s obzirom na odnos snaga u Prvoj HNL drugo mjesto bilo je takorekuć zajamčeno gotovo pa prije početka sezone.

Danas, Tomić u vrhu (i završnici kupa) drži momčad u koju je uloženo baš jako puno manje nego u ostale tri iz 'velike četvorke', momčad koja je po prosječnoj starosti baš uočljivo mlađa od izravnih konkurenata i mjesec po mjesec kao stručnjak sazrijeva u svojem dosad najzahtjevnijem trenerskom poslu.

Naravno da će na putu biti još poraza i razočaranja, naravno da se kemija 'hajdučke' momčadi još nije ni mogla posve složiti nakon nedavnog dolaska Kalinića pa je Hajduk djelomično i zato od Rijeke doživio prvi poraz od promjene trenera, naravno da Rijeka ni sama sebe ne ističe kao imperativnog kandidata za naslov, naravno da je do kraja još podosta, a bodovna razlika u vrhu minimalna pa jedan poraz ili pobjeda mijenjaju 'krvnu sliku' tablice, ali...

Sve to ne mijenja činjenicu da su riječki dečki u vrhu, da Tomić i uprava opet rade (jako) dobro i da je prošle subote mlada Rijeka tradicionalno i već rutinski na gostovanju nokautirala jedan jako skupi i iskusni Hajduk pun euforije i sa podrškom iz cijelog svijeta' kojom se nogometna Dalmacija s ponosom diči dok Riječane u prosjeku kod kuće gleda 3-4.000 navijača.

Tomić: Razuvjerili smo sve koji su otpisali Rijeku u borbi za vrh
Tomić: Razuvjerili smo sve koji su otpisali Rijeku u borbi za vrh

Anton Krešić na Poljudu nije izgubio nijedan duel, a stigao je asistirati za prvi i sam zabiti treći riječki gol kojim je definitivno smirena Hajdukova navala na Labrovićeva vrata u završnici derbija.

- Čestitam dečkima i svima u stožeru na borbenosti i pravoj energiji za ovakve utakmice. Naša je pobjeda u potpunosti zaslužena, a ova tri boda jako dragocjena - govorio je odlični Tomićev stoper nakon utakmice pa zahvalio onima koji su po orkanskoj buri došli iz Rijeke u Split da bi navijali pa slavili sa svojim ljubimcima:

- Svaka vam čast! Veliko vam hvala. Vjerujem da ste jednako kao i mi zadovoljni onime što ste vidjeli - s osmijehom je Krešić poručio Armadi.

I za kraj dnevnog riječkog reporta jedna, baš za ovaj datum vezana, trivia puna ponosa i sjećanja. Prije točno tri desetljeća Rijeka je odigrala prvu HNL utakmicu.

Kapetan Rubčić, među vratnicama Žganjer, u obrani nikad prežaljeni Dudo Pavličić, majstori Danijel Šarić, Elvis Brajković, Zoran Škerjanc... Trener Marijan Jantoljak. Sudac Stjepan Djedović iz Osijeka.

Pobjeda 2:0, strijelci Zoran Ban koji je kasnije prešao u Juventus i Elvis Scoria koji je 2005. kao trener čija je Rijeka igrala fantastičan nogomet osvojio trofej (Kup, pobjedom u Splitu) nakon 27 godina 'posta'.

Sretan rođendan 30-godišnjoj Prvoj HNL i svaka čast ovoj, šest godina mlađoj, a odličnoj i odlično vođenoj Rijeci!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka