Obavijesti

Sport

Komentari 341

Strava u Varšavi: Poljaci napali Ruse, krv tekla ulicama grada

Strava u Varšavi: Poljaci napali Ruse, krv tekla ulicama grada
32

Poljski huligani napali su Ruse koji su obilježavali dan pada komunizma u Varšavi uoči utakmice Poljske i Rusije. Policija javlja o 100 uhićenih i 10 teško ozlijeđenih

VIDEO

Znalo se da će biti problema. "Mimohod ili ulični rat?", bio je naslov jednih poljskih novina. Čak 6000 policajaca i pripadnici poljske specijalne postrojbe osiguravalo je povorku Dana Rusije, odnosno obilježavanja pada komunizma. 

Mimohod su odobrile poljske vlasti, a preko 6500 ruskih navijača krenulo je u povorci prema Nacionalnom stadionu u Varšavi gdje se od 20,45 sati igrala utakmica Poljske i Rusije u drugom kolu Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj.

- Netko zaista želi da poljski navijaču napadnu Ruse - rekao je uoči povorke član Poljskog udruženja navijača Wojciech Wisniewski.

Strani mediji pišu kako je sve "zakuhala" veća skupina ruskih navijača koja je u povorci imala visoko podignutu zastavu Rusije, pjevala nacionalne pjesme i nosila komunistička obilježja. S obzirom na povijest dvaju zemalja, Drugi svjetski rat i strahote koje su Poljaci proživjeli pod sovjetskim režimom, bilo je jasno da će se neredi teško izbjeći.

- Kako je povorka bila sve bliže mostu Poniatowskiego, poljski huligani su krenuli. Čekali su ih. Bilo je strašno gledati to nasilje - rekao je jedan od očevidaca.

Policija, iako u velikom broju, nije bila spremna na jedne od najvećih nereda u povijesti europskih i svjetskih prvenstava. Preko desetero teško ozlijeđenih navijača leži u varšavskim bolnicama, od kojih i jedan policajac, za lakše ozlijeđene nema ni mjesta u bolnicama, a čak 50.000 navijača u "fan zoni" ispred stadiona napadalo je policiju sat i pol tijekom utakmice. 

Sve je počelo u popodnevnim satima kad se povorka počeka formirati. Poljski huligani s oduševljenjem su dočekali mimohod. Prvo su napali zadnji dio povorke ali u žestokom sukobu s policijom i Rusima morali su se povući. Poljski huligani krenuli su u nove napade, a policija je upotrijebila gumene metke, vodeni top i suzavac. 

No nije mogla spriječiti sukobe koji su se proširili na cijeli grad. U jednom trenutku pojavila se informacija da je ruski navijač preminuo, no rusko veleposlanstvo opovrgnulo je tu vijest. Umalo je došlo i do dogovorene tučnjave poljskih i ruskih huligana. Stotine njih bilo je spremno na tučnjavu, ali policija je to saznala i uhitila 56 navijača. Policija je blokirala praktički pola Varšave.

- Oko stotinu navijača spremalo se na obračun. Reagirali smo na vrijeme i uhapsili polovicu - priopćili su iz policije.

 Savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina Mikhail Fedotov stigao je hitno u Varšavu nakon što su izbili neredi.

- Zabrinuti smo. Policija mora zaustaviti nasilje i zaštititi naše navijače - rekao je Fedotov.

Maskirani uletjeli u restoran i napali Ruse

Nekoliko sati prije mimohoda 50-ak maskiranih poljskih huligana uletjelo je u restoran u centru Varšave nakon čega su Ruse napali stolicama, palicama i dimnim bombama. 

Napadnuti su pružili jak otpor time otjeravši Poljake, a jedan Rus zadobio je teške ozljede glave. Policija se pojavila nakon što su se svi razbježali. 

KRONOLOGIJA KAOSA U VARŠAVI:

00:05 Mirno stanje nije potrajalo. Kako piše GOL.hr, poljska policija ima problema s maskiranim huliganima koji su se stopili s masom poljskih navijača oko kružnog toka De Gaulle. Policija je krenula u obračun, a čuju se i sirene kola Hitne pomoći.

23:45 Zasad je sve mirno. Policija je zatvorila most Poniatowskiego na kojem su poljski huligani napali povorku. Ruski navijači ostali su duže na stadionu radi sigurnosnih mjera.

23:00 Poljski mediji javljaju kako je tijekom utakmice 50.000 navijača u "fan zoni" svih 90 minuta gađalo policiju kamenjem.

22:45 Završila je utakmica Poljske i Rusije. Poljski mediji pišu da se najgore očekuje upravo nakon utakmice. Očekuje se preko 10.000 Rusa. Informacija kako je jedan ruski navijač poginuo je lažna, potvrdilo je rusko veleposlanstvo.

22:00 Poljski huligani pokušali su ući u "fan zonu" i napasti ruske navijače. Ali policija je bila spremna. Opet su morali koristiti gumene metke, suzavac i vodeni top.

20:00 Policija je blokirala pola Varšave. Manji incidenti zabilježeni su u centru grada. Policija je spriječila dogovorenu masovnu tučnjavu ruskih i poljskih navijača. 

17:40 Poljaci su okružili Ruse. Napali su ih na kraju povorke. Incidenata je bilo i na početku povorke, ali policija ih je nekako uspjela obuzdati. Pucali su na huligane gumenim mecima, koristili su i suzavac te vodeni top. Strani mediji pišu da su Rusi pjevali nacionalne pjesme i provocirali.

16:00 Pedesetak maskiranih poljskih huligana upalo je u restoran u centru Varšave. Napali su Ruse koji su ručali. Huligani su koristili dimne bombe i stolice. Rusi su pružili jak otpor i odbili su napadače.

15:00 Skupina od 20 huligana napala je dvojicu Rusa. 

- Pitali su nas nešto na poljskom. Odgovorili smo da ne razumijemo i počeli su nas tući - rekao je jedan od napadnutih navijača.

14:00 Ruski navijači najavili su mimohod prije utakmice protiv Poljske. Mimohod Dana Rusije, odnosno pada komunizma počeo je u 17,30 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 341
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom