Obavijesti

Sport

Komentari 1

Trener odbojkaškog velikana postao novi izbornik Hrvatske

Trener odbojkaškog velikana postao novi izbornik Hrvatske

Hrvatska se može izdići iznad trenutnog renkinga koji ima u europskoj i svjetskoj odbojci. Vjerujem da zaslužujemo bolje rezultate na europskim prvenstvima, rekao je novi izbornik odbojkašica

VIDEO

Ferhat Akbaš novi je izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije. Poslije odlaska Talijana Danielea Santarellija nakon više od tri godine (preuzeo je Srbiju) Hrvatski odbojkaški savez pronašao je novo strano rješenje, to je 35-godišnji Turčin, trener turskog velikana Eczacibasija u kojem je nekad igrala i Maja Poljak.

Tek otišao s klupe Hrvatske pa odmah postao izbornik Srbije
Tek otišao s klupe Hrvatske pa odmah postao izbornik Srbije

Akbaš je surađivao s velikanom među trenerima Giovannijem Guidettijem čiji je bio pomoćnik u Vakifbanku, Barboliniju u turskoj reprezentaciji čiji je kratko bio i izbornik 2014. sa svega 28 godina. Radio je kao pomoćnik i u japanskoj reprezentaciji, a prvi samostalni klupski posao dobio je u CSM-u iz Bukurešta s kojim je postao rumunjski prvak. U sezonama 2019/20. i 2020/21. naslov prvaka Poljske s Chemik Policeom s kojim je prije dvije godine igrao i protiv zagrebačke Mladosti.

- Hrvatska je iznimno snažna zemlja s odličnom odbojkaškom organizacijskom strukturom i igračicama punim potencijala. Vjerujem da ćemo uz dobru suradnju ostvariti odlične rezultate u budućnosti, zato sam i prihvatio ponudu HOS-a - rekao je u prvom razgovoru.

- Puno je hrvatskih odbojkašica koje igraju po svijetu, tako da sam već upoznat s njima. Imam također puno prijatelja u hrvatskoj odbojci, uključujući igrače i trenere, pa mogu reći da imam dobru poveznicu s Hrvatskom.

Talijani otišli s hrvatske klupe
Talijani otišli s hrvatske klupe

Od Akbaša se iščekuje da napravi ono što nije Santarelli, to je iskorak na velikim natjecanjima.

- Europskom odbojkom dominira nekoliko iznimno jakih reprezentacija. Po mom mišljenju, Hrvatska se može izdići iznad trenutnog renkinga koji ima u europskoj i svjetskoj odbojci. Vjerujem da zaslužujemo bolje rezultate na europskim prvenstvima. Ove sezone igramo Europsku ligu, Mediteranske igre i Challenger Cup. Nakon toga ćemo vidjeti hoćemo li igrati kvalifikacije za Europsko prvenstvo ili ne. Naravno, jedan od najvažnijih ciljeva za Hrvatsku su Mediteranske igre na kojima ćemo dati sve od sebe kako bismo postigli dobar rezultat. Istodobno, cilj nam je popraviti FIVB renking i izboriti plasman na EP.

Uz ranije spomenute Akbaš je surađivao i s legendarnom Lang Ping.

- Najveći utjecaj na moj trenerski rad ostavila je Lang, nekadašnja olimpijska pobjednica i glavna trenerica kineske ženske reprezentacije, od koje sam jako puno naučio. Ali, stekao sam puno iskustva i ideja iz raznih zemalja u kojima sam radio. Inače, volim naporan i predan rad. Vjerujem da je prava komunikacija s igračicama i Savezom od iznimne važnosti. Trudim se uvijek biti u tijeku sa svjetskom odbojkom. Nastojim njegovati aktivnu i agresivnu igru s puno brzine, stoga ću takav sustav pokušati implementirati i u hrvatsku odbojkašku reprezentaciju.

Akbaš će, bez obzira na ovaj novi angažman, ostati trener Eczacibasija.

- Obveze u klubu i reprezentaciji ne mogu se uspoređivati jer klupska se natjecanje protežu na duže razdoblje. Reprezentacija na godišnjoj razini ima puno manje obveza. U klubu lako možeš zamijeniti igrača koji ti se ne sviđa i kreirati novu ekipu, no kada si u reprezentaciji, moraš znati kako izvući najbolje rezultate s najboljim igračima u državi. Tu se puno više balansira. Velika prednost za trenera je paralelni rad u klubu i  reprezentaciji. Tako se uvijek održavam svježim i nadograđujem svoje trenersko znanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu