Obavijesti

Sport

Komentari 1

Ukrajincima pljesak: Bježali smo od bombi da budemo ovdje

Ukrajincima pljesak: Bježali smo od bombi da budemo ovdje

Uz poruke mira otvorene su Paraolimpijske igre, Bošnjak nosio zastavu, Rusi odustali od žalbe. ''Čudo je da je nas 20 stiglo na Igre. Prešli smo brojne prepreke, mnogi od nas bježali su pred bombama', kažu Ukrajinci

VIDEO

Kineski predsjednik Xi Jingping otvorio je na Nacionalnom stadionu u Pekingu, poznatijem kao "Ptičje gnijezdo", XIII. Zimske paraolimpijske igre, a hrvatsku zastavu nosio je snowboarder Bruno Bošnjak. Na ZPOI nastupit će 564 parasportaša iz 46 zemalja, među kojima i četvero hrvatskih predstavnika: alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak te nordijac Josip Zima.

ZPOI u Peking će ostati upamćene i po izbacivanju ruskih i bjeloruskih paraolimpijaca zbog agresije njihovih zemalja na Ukrajinu. Tema ceremonije otvaranja bila je "'Poboljšaj se, idi dalje, zajedno", koja je proizašla iz drevne kineske izreke "trebalo bi težiti osobnom poboljšanju dok dani prolaze". Ukrajinske je sportaše dočekao velik pljesak s tribina.

Hrvatski sportaši usred drame u olimpijskom selu: Politika je ušla, baš je čudna atmosfera...
Hrvatski sportaši usred drame u olimpijskom selu: Politika je ušla, baš je čudna atmosfera...

- Želim početi s porukom mira. Užasnut sam onim što se trenutno događa u svijetu. 21. stoljeće je vrijeme za dijalog, a ne za rat. Sportaši iz 46 nacija će se natjecati jedni s drugima, a ne jedni protiv drugih. Oni će pokazati najbolje od čovječanstva. Paraolimpijci znaju da protivnik ne mora biti neprijatelj, a da ujedinjeni možemo postići više, puno više. U IPC-u težimo boljem i inkluzivnijem svijetu, bez diskriminacije, bez mržnje, bez neznanja i bez sukoba. Paraolimpijski pokret poziva svjetske vlasti da promiču mir, razumijevanje i uključenost. Promjena počinje sportom. Ne samo da može donijeti sklad, već može biti katalizator preobrazbe života ljudi, gradova i zemalja - rekao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons i govor završio zavikavši "Mir" uz stisnute šake, prije nego što je kineski predsjednik Xi Jinping otvorio Igre.

ZPOI: Bruno Bošnjak nosio hrvasku zastavu na otvaranju ZPOI

Ukrajinsku je zastavu nosio Maksim Jarovij.

- Čudo je da je nas 20 stiglo na Igre. Prešli smo brojne prepreke, mnogi od nas bježali su pred bombama - rekao je šef delegacije Valerij Suškevič.

Ruski paraolimpijski odbor neće se žaliti na odluku da ih izbace s Igara.

- Odluka je apsolutno politička i proturječna s postulatima paraolimpijskog pokreta. Jasno je da su dvostruki standardi, nažalost, postali dio modernog sporta. A jasno je i da snažni rivali, što su ruski sportaši i momčadi uvijek bili, danas nisu poželjni. Naš tim ostaje predan principima paraolimpijskog pokreta, čija je svrha da omogući sportašima da ostvare uspjehe i inspiriraju svijet - objavio je ruski savez.

Trebalo je nastupiti 12 sportaša iz Bjelorusije i 71 iz Rusije, no kako Igre počinju u subotu, shvatili su da nema smisla žaliti se.

Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pekingu nastupit će 564 parasportaša iz 46 nacionalnih saveza, među kojima i rekordan broj žena što se tiče zimskih POI.

Po broju sudionika Peking je gotovo jednak Pjongčangu (2018) gdje je nastupilo 569 sportaša. No, u Pekingu će nastupiti rekordnih 138 para sportašica, što je povećanje u odnosu na 133 koje su sudjelovale prije četiri godine.

Medalje će se dijeliti u 78 disciplina, 39 za muškarce, 35 za žene i četiri mješovite discipline.

Ipak - ne može! Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio nastup Rusa i Bjelorusa...
Ipak - ne može! Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio nastup Rusa i Bjelorusa...

- Fantastično je postignuće izjednačiti se s rekordnim brojem para sportaša koji će se natjecati na Zimskim Paraolimpijskim igrama imajući na umu izazove s kojima su se suočavali tijekom posljednje dvije godine. Ovo je dokaz izvanrednih napora nacionalnih paraolimpijskih odbora i međunarodnih federacija - kazao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Andrew Parsons.

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Opening Ceremony

- S Međunarodnim danom žena na horizontu, drago mi je vidjeti da je broj para sportašica strahovito porastao, dosegnuvši rekordne razine. Treba još puno raditi na postizanju spolnog pariteta, ali značajno povećanje učešća žena na Zimskim igrama u posljednjih 20 godina pokazuje da idemo u pravom smjeru - dodao je.

Najviše predstavnika imat će domaćin Kina, 96 parasportaša. Slijede sportaši s invaliditetom iz SAD sa 67 predstavnika, zatim Kanada (49), Južna Koreja (32), Japan (29), Italija (29)....

Beijing 2022 Winter Paralympic Games - Opening Ceremony

Hrvatske boje branit će četvero predstavnika, alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima.

Sa 66 godina, Pam Wilson je najstarija para sportašica u Pekingu i debitirati će za SAD na paraolimpijskim igrama u curlingu u invalidskim kolicima. Najmlađa para sportašica na Igrama je 15-godišnja austrijska paraalpska skijašica Elina Stary s oštećenim vidom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'
U SUDAČKOJ NADOKNADI

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'

Čudesne scene u Madridu. Bayern je do 88. imao finale Lige prvaka na Wembleyju, Tuchel je izvadio napadače Kanea, Musialu, Sanea... A džoker s klupe Joselu zabio je dva gola i preokrenuo utakmicu

Modrić i Real igraju u finalu Lige prvaka i za Dinamo. Evo zašto
'MODRI' IMAJU INTERES

Modrić i Real igraju u finalu Lige prvaka i za Dinamo. Evo zašto

Rezultat Borussije Dortmund u finalu Lige prvaka utjecat će i na status hrvatskih klubova u kvalifikacijama za europska natjecanja. Modri će navijati protiv njemačkog kluba, a Rijeka za njega
Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...
SPREMA SE TRANSFER

Dinamo dobiva novog sponzora, ali proračun će održati jedino prodaja Martina Baturine...

S Petkovićem je situacija složenija. Već mu je 29 godina, klub na njemu ne može zaraditi ni približno koliko bi izgubio njegovim odlaskom. A ni Bruni se ne odlazi u egzotiku, jedino ako pokuca na vrata klub iz 'liga petice'...