Baš ste poželjeli na kruh namazati nešto fino, no voljeli biste da to bude nutritivno vrijedna i zdrava namirnica? Donosimo nekoliko ideja koje bi vam se mogle svidjeti
Znanstvenici istražuju povezanost nedostatka vitamina D i pandemije COVID - 19. Naučite koji su najbolji izvori vitamina D u hrani
Jedno pakiranje maslaca od 250 grama jednako je kilogramu emisije CO2. Analizirali su ukupno 212 biljnih namaza i margarina na 21 europskom i sjevernoameričkom tržištu i 21 vrstom maslaca
Studija koja je pratila 1600 ljudi tijekom deset godina pokazala je da oni s najvišim udjelom trans masnih kiselina u krvi imaju i do 74 posto viši rizik od demencije u odnosu na one s manjim udjelima
IZ 19. STOLJEĆA Originalni recepti navode da trebaju sadržavati 13 posto maslaca. Sad ga je uglavnom manje, ili ga nema. No što je manje maslaca u keksima, više je drugih vrsta masti
Izgledaju slično i koriste se za iste stvari, a razlika je ogromna. I to u najbitnijoj stavci - sastavu. U margarinu nema ni trunke mlijeka, dok je maslac puno prirodniji
Kako biste spriječili pojavu masnica nakon udarca, što posebno može biti korisno kod male djeca koja se neprestano ozljeđuju, namažite ozlijeđeno područje maslacem ili margarinom
Za bolesti srca su zasićene masti iz maslaca i ostalih masnoća životinjskog podrijetla jednako nezdrave kao i rafinirani ugljikohidrati iz bijelog šećera, tvrde oni
I maslac i margarin povisuju kolesterol u krvi i povezuju se s krvožilnim bolestima te dijabetesom, no maslac sadrži vitamine A, D i E, važne za oči, kožu, kosti...
Kalcij igra vrlo važnu ulogu u formiranju gustoće koštane mase u ranoj dobi te održavanju zdravlja kostiju tijekom života. Oko 99 posto kalcija u tijelu nalazi se u kostima i zubima
Doručak je najvažniji obrok u danu stoga je važno započeti dan dobrim doručkom. Ova izlizana izreka nije samo narodno naklapanje, ili izmišljotina, već znanstveno dokazana tvrdnja
Jedno je umjetno, drugo je prirodno. Margarin sadrži nezdrave transmasne kiseline krive za loš LDL kolesterol, a u maslacu ima puno zasićenih masnih kiselina
Margarin, dressing za salatu, majoneza, punomasni mliječni proizvodi kao i razne salame te hrenovke najbolje je potpuno izbaciti iz hladnjaka da nas ne "mame"
Tvrdi stolni margarin od svih namirnica sadrži najviše transmasnih kiselina, koje su štetne za zdravlje i potiču hiperaktivnost, agresiju i nervozu kod djece i odraslih
Ako se hrana priprema na roštilj tavi, a iz jelovnika se izbace kobasice, hrenovke i margarin, pojede se puno manje masnoća i natrija
Goran D. je kao direktor tvrtke Panex uvozio margarin za industrijsku uporabu i pekarske limove, a Leon G. mu je pomagao kao špediter
Da bi margarin postao krut, provodi se proces hidrogenizacije u kojem se većina zdravih, nezasićenih masti iz ulja pretvara u zasićene
Polumasno mlijeko u sebi sadrži jedan posto masnoće, ali i bogate omega-3 masne kiseline. Od njega se radi i lako mazivi margarin