Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Više je vrsta maslaca: Naučite razliku, koji su bolji izbor za jelo

Više je vrsta maslaca: Naučite razliku, koji su bolji izbor za jelo

Baš ste poželjeli na kruh namazati nešto fino, no voljeli biste da to bude nutritivno vrijedna i zdrava namirnica? Donosimo nekoliko ideja koje bi vam se mogle svidjeti

VIDEO

Koji je najzdraviji odabir? Možete birati između par kapi maslinova ulja, avokada, hummusa ili čak nemasnog zrnatog sira. No unatoč tome, mnogi će radije posegnuti za mliječnim maslacem, margarinom ili biljnim maslacima, piše ConsumerReports.

POGLEDAJTE VIDEO: Koja je razlika između margarina i maslaca?

Pokretanje videa...

Razlika između maslaca i margarina 00:38

- Mnogi namazi su u osnovi kombinacija različitih vrsta ulja. Neki sadrže više zasićenih masnih kiselina, a drugi sadrže više dobrih masnoća koje mogu biti zdrav dodatak vašoj prehrani - pojašnjava nutricionistica Amy Keating.

Pojedina istraživanja tvrde ipak kako zasićene masti ipak nisu toliko štetne, no prof. nutritivnih znanosti Alice H. Lichtenstein tvrdi da to jednostavno nije točno.

Iskušajte recept za brze i ukusne kuglice s maslacem od kikirikija
Iskušajte recept za brze i ukusne kuglice s maslacem od kikirikija

- Podaci jasno pokazuju da je zamjena zasićenih masti nezasićenima kod ispitanima smanjila rizik od oštećenja srca - ustvrdila je.

Kako biste odlučili što je najbolje za vas, uzmite namirnicu koja je zdrava, a istovremeno godi vašom okusnim pupoljcima.

1. Maslac od orašida i maslac od sjemenki

Maslac od kikirikija je odličan izvor biljnih proteina kojih ima oko četiri grama u čajnoj žličici. Postoje i drugi biljni maslaci poput bademovog, maslaca od pistacija ili od indijskih oraščića. Možete iskušati i maslac od sjemenki poput suncokreta, sezama, bundeve ili čak lubenice.

Za:
- Takvi maslaci ne sadrže puno zasićenih masti i odličan su zamjena za proteinsku hranu poput crvenog mesa. Za razliku od hrane životinjskog podrijetla, takvi maslaci sadrže i vlakna. Orašidi su dodatno bogati vitaminom E i fitokemikalijama - kazala je Lichtenstein.

Protiv:
- Kao svi, tako su i biljni maslaci prepuni kalorija i treba ih konzumirati umjereno. Orašasti maslaci te maslaci od sjemenki sadrže aditive poput šećera ili palmina ulja kako bi se namaz lakše mazao, ali time povećavaju količinu zasićenih masnoća - kaže Lichtenstein.

Savjetuje da iskušate više vrsta biljnih maslaca, ali da čitate deklaracije i koristite one proizvode koji ne sadrže sol te imaju svega nekoliko sastojaka.

2. Maslac

Kruh s maslacem je nešto u čemu mnogi uživaju, a maslac je jeftina i svima dostupna namirnica koja s izrađuje od vrhnja.
 

Za:
Maslac ne sadrži aditive, a prirodno je bogat beta karotenom koje naše tijelo pretvara i vitamin A, važan za zdravlje očiju. Količina tih nutrijenata ipak je daleko manja od one koje dobijemo iz povrća poput mrkve.

Protiv:
Zasićene masti su veliki razlog zašto maslac ne bi trebao biti vaš izbor. Samo jedna čajna žličica maslaca sadrži 12 grama masti, od čega je sedam grama zasićenih masti. Također, maslac ima puno kalorija, u žlici ih je oko 100, a riječ je o količini koja ni izdaleka nije dovoljna ako želite na tome nešto peći ili pripremati.

Kolač iz doba Velike depresije: Ne sadrži maslac, mlijeko i jaja
Kolač iz doba Velike depresije: Ne sadrži maslac, mlijeko i jaja

3. Biljni maslac

Te proizvode ponekad nazivaju veganskim maslacem, a sastojci su slični onima koje pronalazimo u margarinu i biljnim uljnim namazima.

Za:
Kao i kod margarina, često je riječ o proizvodu koji nastaje kombinacijom biljnih ulja poput ulja soje, avokada, masline i slično. Udio kalorija i zasićenih masti je niži nego kod mliječnog maslaca, a sadrži i više mono i polinezasićenih masti koje pomažu zdravlju srca.

Protiv:
Iako na deklaraciji piše da se sastoji od maslinovog ili nekog drugog zdravog ulja, proizvod zapravo sadrži mješavinu više vrsta biljnih ulja od kojih neka nisu osobito dobra za zdravlje. Često se koristi palmino ulje koje je bogati zasićenim mastima. Također, takvi maslaci sadrže aditive poput prirodnih aroma, a tekstura također može varirati.

Ako ste se odlučili za ovu vrstu namaza, svakako eksperimentirajte i provjerite koji vam najbolje odgovara, no pritom imajte na umu da je važno čitati deklaracije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith