Obavijesti

Tech

Komentari 80

Asteroid je imao 'loš tajming': Dinosauri su mogli i preživjeti?

Asteroid je imao 'loš tajming': Dinosauri su mogli i preživjeti?
1

Da je asteroid odabrao 'pogodniji termin' odnosno par milijuna godina kasnije ili ranije da pogodi Zemlju, dinosauri bi možda i preživjeli, pokazuje novo istraživanje

VIDEO

Dinosauri su možda i mogli preživjeti katastrofalni udar asteroida koji ih je izbrisao s lica Zemlje. Da je stijena iz svemira pala na Zemlju u nešto pogodnijem trenutku, odnosno par milijuna godina prije ili kasnije, dinosauri bi i danas možda hodali Zemljom. No, nas ljudi ne bi bilo. 

Globalni tim znanstvenika analizirao je dokaze za nekoliko različitih scenarija istrebljenja te su zaključili da je gotovo sigurno asteroid potaknuo nagli nestanak skoro svih dinosaura, osim ptica, prije 66 milijuna godina.

Razdoblje niske raznolikosti dinosaura biljojeda, barem u Sjevernoj Americi koju su proučavali, moglo je imati bitnu ulogu u izumiranju vrste, navodi se u studiji objavljenoj u ponedjeljak. 

Kako prenosi LiveScience, paleontolog Stephen Brusatte sa Sveučilišta u Edinburghu s timom od još 10 stručnjaka analizirao je fosile iz Sjeverne Amerike s kraja Krede, koja je trajala od 146 do 66 milijuna godina prije Krista. Geološki sloj K-Pg (koji je poznat i kao K-T), označava kraj Krede i početak Paleogena te izumiranje dinosaura. 

- To izumiranje, nakon udara meteora, bilo je naglo i trajalo je između nekoliko desetaka i part stotina tisuća godina. Dinosauri nisu nestajali milijunima godina - rekao je Brusatte.

Vulkanske erupcije, promjene temperature i razine mora su oblikovale planet par milijuna godina prije udara stijene koja je napravila krater od 180 kilometara u Meksiku. Pad razine mora izložio je više tla i vrste koje su nekad bile razdvojene sada su morale dijeliti isti prostor. 

No, zbog čega su neke vrste bile podložnije izumiranju je i dalje nepoznanica. Računalni modeli pokazuju da su promjene klime i okoliša u Sjevernoj Americi smanjile broj dinosaura biljojeda, koji su temelj hranidbenog lanca dinosaura. 

Udar meteora izazvao bi tsunamije, potrese, požare i velike promjene temperature i gubitak vrste na dnu lanca, što bi imalo domino efekt na ostale dinosaure. 

No, da je meteor pao samo par milijuna godina ranije, kad je bila veća raznolikost biljojeda, ili kasnije kad bi se raznolikost vratila, taj siloviti udar možda ne bi ni izazvao izumiranje dinosaura. 

- Udar meteora je kao udar autobusa. Kod niske raznolikosti biljojeda, to je kao da šepate preko ceste, izgledi da vas udari autobus puno su veći - rekao je Brusatte. 

No, istraživači su se fokusirali na vrste u Sjevernoj Americi, kaže jedan od autora Richard Butler i dodaje da je pitanje odgovaraju li podaci i ostatku svijeta. U svakom slučaju pokazuju na povezanost ekosustava, a služe i kao lekcija ljudskoj vrsti, čije akcije prijete bioraznolikosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'
ISPLANIRALI CIJELO DRUŽENJE!

Hrvatica u Malmöu za 24sata: 'Za Baby Lasagnu imamo velike planove, a i Šveđani ga hvale!'

Predstavnik hrvatske na Eurosongu Baby Lasagna otputovao je u Malmö u petak. Tamo će posjetiti i Hrvatsko kulturno društvo 'Jadran', a njegova predsjednica Jelena Fučkar otkrila nam je što pripremaju za Marka