Tech

Komentari 46

Budimpešta: U kafiću roboti donose kavu i zabavljaju goste

Budimpešta: U kafiću roboti donose kavu i zabavljaju goste

U kafiću koji je otvorila tvrtka E-Szoftverfejleszto u mađarskome glavnom gradu cijela ekipa robota pomaže da se javnost zbliži s tehnološkim dostignućima u automatizaciji i umjetnoj inteligenciji

Roboti u budimpeštanskom kafiću Enjoy mogu sve - donositi hranu i piće, pričati viceve, plesati s djecom ili čavrljati s gostima. Roboti konobari kreću se označenim stazama dok donose hranu i piće gostima, koji su zamoljeni da im ne smetaju na putu.

A robot waiter serves customers at a cafe in Budapest

Neki roboti služe za zabavu, poput Pepper 'recepcionerke' koja razgovara s gostima, a požele li, može i plesati s njima. Pepper je razvila japanska tvrtka Softbank, a morala je biti modificirana kako bi mogla čuti goste u bučnom kafiću, rekao je vlasnik Tibor Csizmadia.

Sudeći po online komentarima, gostima su se dopale Pepperine ludorije i nemaju primjedbi na usluge njezinih kolega robota konobara.

Children stand next to Pepper the robot at a cafe in Budapest

Unatoč strahu da bi sve veća automatizacija i razvoj umjetne inteligencije mogle smanjiti zapošljavanje ljudi, roboti u budimpeštanskom kafiću ne oduzimaju posao ljudima.

A robot waiter serves customers at a cafe in Budapest

- Zapravo, uposlili smo dvaput više ljudi nego prije, jer da bi 16 do 20 robota radilo od 9 ujutro do 21 sat navečer, morate imati stručnjake u pozadini - rekao je Czismadia.