Obavijesti

Tech

Komentari 25

Cestovni ratnici 21. stoljeća otporni su na metke, ali i mine

Cestovni ratnici 21. stoljeća otporni su na metke, ali i mine
9

Hummer je bez oklopa bio ranjiv. Nova generacija vojnih terenaca zaštićena je od paljbe i eksplozivnih naprava, a zato su veliki poput kamiona i teže 7 i više tona

VIDEO

U ovoj se kategoriji automobila pamte samo pobjednici. Svjetsku slavu i dodatni komercijalni uspjeh na civilnom tržištu u povijesti su uspjela ostvariti samo dva modela - Jeep i Hummer. Za oba su glavni marketinški zadatak obavili upravo veliki ratni sukobi. Ostali vojni terenci većini su ljubitelja automobila potpuna nepoznanica. Rijetko tko tako zna da “konja za utrku” u ovoj kategoriji imaju i veliki civilni proizvođači poput Iveca ili Renaulta. Upravo francuski proizvođač je jedan od najvećih igrača u biznisu proizvodnje vojnih vozila. Tvrtka Renault Trucks Defense u svojoj ponudi ima desetak modela, od terenca, pa sve do velikog oklopnog transportera.

Gotovo identičnu ponudu ima talijanski Iveco, a sličnim su putem krenuli i drugi manje poznati proizvođači automobila i kamiona, primjerice indijske tvrtke Tata i Mahindra. 

Jedan od najimpresivnijih vojnih terenaca dolazi iz Njemačke. KMW AMPV izgleda tako atraktivno da bi ga mnogi poželjeli u svom voznom parku. U KMW-u tvrde kako je kod vojnih terenaca dizajn također vrlo važan pa su za osmišljavanje izgleda AMPV-a angažirali, ni manje ni više nego Porsche.

Izgled će vjerojatno igrati veliku ulogu kod izbora novog vojnog terenca za američku vojsku. U žestokom su nadmetanju četiri proizvođača, a pobjeda znači ugovore za šezdesetak tisuća vozila i milijarde dolara zarade. Svi ovi terenci su za broj veći od Hummera, potpuno oklopljeni i teže šest, sedam pa i više tona. Zato je teško očekivati da će neki od njih naposljetku doživjeti i svoju civilnu izvedbu. Vremena kada su se ratnici selili u garaže bogatih i slavnih su iza nas. 

Četiri kandidata za nasljednika Humveeja

Američka vojska ove godine je raspisala natječaj za novog terenca. On mora biti potpuno oklopljen, postizati 112km/h i stajati oko 250 tisuća dolara. Četiri najizglednija kandidata BAE, Oskosh, Navistar i Lockheed Martin svoje će prototipove još morati mijenjati, jer su oni razvijeni za poništeni natječaj u kojem je vojska tražila vozila po cijeni od 450 tisuća dolara.

BAE JLTV jedan je od najizglednijih kandidata za novog američkog terenca. Motor ima obujam od 6.7 litara, a maksimalna brzina iznosi 112 km/h. Ostali detalji su tajna.

Zbog ratova su stekli status legende

Jeep mnogi još i danas nazivaju vozilom koje je pobijedilo u 2. svjetskom ratu. Njegova civilna izvedba proizvodi se i danas. Neko se vrijeme činilo da je i Hummer H1 na istom putu. Bogati i slavni su poludjeli za njime no proizvođač terenaca je 2010. neslavno pao kao jedna od brojnih žrtava recesije. 

KMW AMPV 
Iza dizajna stoji Porsche. Motor je V6, ima 3.2 litre i 272 KS. Masa oklopljenog terenca iznosi 7.300 kg, pa je i maksimalna brzina vrlo umjerena - 110 km/h. Cijena je 500.000 eura.

Renault Sherpa
Renaultov terenac je također oklopljen te teži minimalno 7,9 tona. Četverocilindrični motor ima 215 KS i 800 Nm. Maksimalna brzina iznosi 110 km/h a potrošnja 16,5 l/100 km.

Iveco LMV
Terenac je već prošao bojišnice Afganistana i Iraka, a 94 primjeraka kupila je i Hrvatska. Dugačak je 5,5 metara ima 6,5 tona a pokreće ga motor sa 190 KS. LMV juri 115 km/h.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade
VODIČ KROZ NERADNE NEDJELJE

Radi li? Ova stranica pokazat će vam na karti koje trgovine rade

Zahvaljujući zaposlenicima tvrtke Zero molecule više ne moramo 'prekopati' internet kako bi pronašli radno vrijeme trgovina u blizini već isto možemo pronaći na jednom mjestu, a kroz tri dana će biti dostupna i aplikacija

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana