Obavijesti

Tech

Komentari 169

Dugorešanka u šoku: Platila 25 eura, a skinuli joj čak 5500 kn!

Dugorešanka u šoku: Platila 25 eura, a skinuli joj čak 5500 kn!
1

Lakomisleno sam unijela broj kartice tekućeg računa i autorizirala kupovinu tenisica. U malo više od tjedan dana kroz 15 transakcija skinuli su mi s računa 5500 kuna, kaže žrtva internet prevare

VIDEO

Naišla sam na reklamu internetske stranice s jeftinijim tenisicama poznatih proizvođača. Trebala sam jedne za sina školarca i impulzivno odlučila kupiti, ispričala je čitateljica.

Registrirala se na stranici, odabrala tenisice i ubacila ih u košaricu.

- Kod opcije plaćanja nudili su samo platne kartice. Lakomisleno sam unijela broj kartice tekućeg računa i autorizirala kupovinu u vrijednosti 25 eura. Na e-mail sam dobila poruku da je moja narudžba u obradi i da je plaćanje uspješno provedeno. Uskoro sam primijetila da na računu nedostaje novac, odnosno da ima transakcija koje nisam autorizirala - govori Dugorešanka (40) koja je nedavno postala žrtvom računalne prijevare.

Nije samo Đakovo: Zbog lažnog 'maila' šteta 450 tisuća kuna...
Nije samo Đakovo: Zbog lažnog 'maila' šteta 450 tisuća kuna...

- Zvala sam banku zbog sumnje u neovlaštene transakcije te su mi rekli da napišem reklamaciju i da im je dostavim. Kako su mi i dalje skidali novac, 1200 kuna, pa 600 kuna, banku sam tražila da blokira karticu i ne odobrava transakcije. Sve sam prijavila policiji. Prije blokade na računu je bilo u rezervaciji još 3200 kuna. U malo više od tjedan dana kroz 15 transakcija skinuli su mi s računa 5500 kuna. Nasreću, pravovremeno sam reagirala i banka mi je vratila sav novac osim inicijalne kupnje koju sam autorizirala - rekla je Dugorešanka.

Dodala je da povremeno kupuje preko interneta i koristi PayPal, a sad je prvi put platila bankovnom karticom. Policija je zaprimila njezinu prijavu i istražuje slučaj.

Ne plaćajte bez firewalla
Računalo s kojeg se plaća mora imati antivirusni program i uključenu zaštitu ‘Firewall’. Kupovati treba na internetskim stranicama koje počinju s ‘https’, kažu u HNB-u     

Odmah obavijestite banku

Shopping Online Consumerism Connection Sale Concept

Iz Hrvatske narodne banke, koja je zadužena za nadzor platnog prometa i praćenje zaštite potrošača u poslovnim bankama, poručuju ljudima koji uoče neautorizirane transakcije na karticama da odmah obavijeste banku i zatraže blokiranje kartice.

- Klijent treba napisati prigovor i navesti koje transakcije nije autorizirao. Po Zakonu o platnom prometu, banka mora odgovoriti na prigovor u roku od deset dana od dana njegova primitka. U takvim slučajevima banka je dužna klijentu vratiti iznos neautorizirane platne transakcije, osim ako ne utvrdi da je klijent postupao prijevarno ili s namjerom ili krajnjom nepažnjom nije ispunio obveze vezane za samu karticu, odnosno personalizirane sigurnosne vjerodajnice koje se nalaze na samoj kartici - objašnjava Ivana Pižir iz HNB-a dodajući kako se klijent banke također može obratiti s pritužbom HNB-i ako smatra da je banka postupila protivno odredbama Glave II. i III. Zakona o platnom prometu.

15 neovlaštenih naloga bilo je provedeno s tekućeg nakon što je platila tenisice

Pritužbe HNB-u korisnici najčešće upućuju kad banka odbije pozitivno riješiti njihov prigovor i ne vrati im novac u slučaju neautorizirane platne transakcije.

Kakva bruka! Grad Đakovo dao prevarantu čak 50.000 eura
Kakva bruka! Grad Đakovo dao prevarantu čak 50.000 eura

- Nakon pritužbe HNB traži očitovanje banke protiv koje je pritužba podnesena o navodima podnositelja pritužbe i traži relevantnu dokumentaciju. Utvrdi li kršenje Zakona o platnom prometu, pokreće prekršajni postupak pred Ministarstvom financija, Financijskim inspektoratom i o svemu obavještava podnositelja pritužbe - navode u HNB-u.

Kupujte od kuće
HNB savjetuje da se izbjegava internetska kupnja u javnim prostorijama zbog povećanog rizika da treće osobe saznaju podatake o platnom prometu.     
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 169
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu