Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Edukacije nastavnika: Nećemo napredovati, a sve rješavamo

LOOMEN U prosincu je krenula edukacija za nastavnike u virtualnim učionicama. Ministarstvo tvrdi da broj uključenih raste, no nastavnici kažu: ‘Nemamo garancije’

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
22 komentara

Digitalno neovisni nastavnici su nam prioritet, rekla je u petak na predstavljanju frontalne kurikularne reforme ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Ona je jučer krenula u “turneju” po županijama kako bi reformu predstavila ravnateljima.

- Naglasak novih kurikuluma upravo je na promjeni paradigme obrazovanja. Ministarstvo je stoga osiguralo oko dvije milijarde kuna za nabavku opreme i modernizaciju obrazovnog sustava - pojasnila je Divjak. Jedan od glavnih projekata u reformi su edukacije nastavnika koje su krenule još prošle školske godine. O tome će ovih dana sigurno dobiti brojne upite. Ovog prosinca krenula je i velika edukacija u virtualnim učionicama Loomen.

Kroz ove učionice nastavnici uče nove digitalne alate, prolaze gradivo, uče raditi kvizove i rješavaju zadaće.

- Edukacije su izuzetno naporne, barem za hrvatski jezik. Nisu sve jednake. Iako sam kroz tri ove učionice naučila više nego na županijskim savjetovanjima, jako mi je teško poslije cijelog dana obaveza rješavati zadatke - ističe nastavnica jedne strukovne škole u Primorsko-goranskoj županiji, a njezina kolegica iz zagrebačke osnovne škole dodaje kako nastavnici masovno odustaju.

- Od 40 nastavnika u našoj zbornici, samo troje su uključeni, ostali su potpuno nezainteresirani, pojma nemaju o čemu mi pričamo. S druge strane, mi nemamo nikakve garancije da će nam to pomoći u napredovanju, kako je bilo rečeno na početku ove školske godine - kaže zagrebačka nastavnica.

No u Ministarstvu imaju drugačije podatke. Kažu kako je od prosinca do danas broj nastavnika u Loomenu narastao s 14.072 na 39.064, te je od travnja uključeno i 805 ravnatelja osnovnih i srednjih škola te 2647 stručnih suradnika.

No, priznaju, napredovanje još nije riješeno.

- Novi Pravilnik o napredovanju koji je pred donošenjem donosi mogućnost dodatnih bodova za kontinuirani profesionalni razvoj, a prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, stručno usavršavanje je obavezno za sve odgojno-obrazovne djelatnike - odgovaraju u ministarstvu.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message