Tech

Komentari 1

Eko-vrtić 'Leptirić' iz Borova nastavlja sa eko-projektima: 'Organizirali smo prvi buvljak'

Eko-vrtić 'Leptirić' iz Borova nastavlja sa eko-projektima: 'Organizirali smo prvi buvljak'

'Daj pet za zeleni svijet' projekt je Dječjeg vrtića Vukovar I, područni objekt 'Leptirić', a najviše će se baviti odvajanjem otpada i njegovom upotrebljivosti

O naizgled malenom, ali prekrasnom vrtiću 'Leptirić' pisali smo kada je bio odabran za najboljeg u Hrvatskoj. Dječji vrtić Vukovar I, područni objekt 'Leptirić' koji se nalazi u Borovu naselju, nedaleko od Vukovara zasigurno je sve osvojio činjenicom kako je ovo prvi eko-vrtić u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Eko vrtić je stvarno nešto posebno, moramo razmišljati ekološki, živjeti ekološki i ponašati se tako. Sve treba biti u skladu s prirodom te učiti djecu o tome od najranije dobi jer je to jedini način a koji možemo promijeniti svijet - objasnila nam je ranije Kristina Zorić Beslema, odgajateljica i voditeljica područnog objekta 'Leptirić'.

Zeleni kolektiv

Ovaj prekrasni maleni kolektiv već je razvio nekoliko projekata između kojega je i onaj kojim su potaknuli svoje sugrađane da urede zelene površine, a za 2021./2022. osmislili su novi projekt. Naime, riječ je o projektu 'Daj pet za zeleni svijet' koji će trajati cijelu pedagošku godinu.

- Najviše ćemo se baviti odvajanjem otpada i njegovoj upotrebljivosti. Pa smo tako nedavno u našem vrtiću organizirali buvljak- objašnjava nam Kristina te nadodaje da su se buvljaku pridružili roditelji, dječica i odgajatelji i ostali djelatnici eko-vrtića 'Leptirić'.

Glavni cilj bio je prodati, zamijeniti ili pokloniti odjeću, obuću, igračke koje više ne koriste. Kristina nam je ukratko i objasnila zašto to rade.

- Regionalni Centar čistog okoliša govori kako je za samoproizvodnju jedne majice kratkih rukava potrebno 2,7 m3 vode, što je količina vode za piće koju jedna osoba konzumira u periodu od 2,5 godine. Nadalje, procjenjuje se da su postupak bojanja i završna obrada u proizvodnji tekstila odgovorni za 20 posto globalnog onečišćenja vode,a tome treba dodati i da se pranjem sintetike u ocean otpušta oko 0,5 milijuna tona mikrovlakana godišnje te nam je to glavna misao vodilja- objašnjava nam Kristina te nadodaje kako svatko od nas godišnje odbaci više od 10 kilograma tekstila.

Uz pomoć roditelja organizirali buvljak

Ovaj vrtić od najranije dobi djecu potiče odvajanju tekstila u za to predviđene spremnike, a s obzirom na to da im se buvljak pokazao uspješnim, organizirat će ga dva puta godišnje, na jesen i na proljeće.

- Iako nas je kiša ometala nije nedostajalo šale i razgovora uz čaj i kavu. Bilo je 25 izlagača. Kupovalo se, mijenjalo i poklanjalo. Bio je to naš prvi buvljak nakon nekoliko godina, a jedva čekamo proljeće i novo druženje. Bravo naši eko-klinci i eko-roditelji- rekla nam je ponosna Kristina za kraj te istaknula kako su roditelji bili partneri odgajateljima koji su organizirali ovaj prekrasan projekt.

I roditelji i dječica bili su ponosni na uspjeh prvog buvljaka koji su odvio ispred njihovog eko-vrtića.