Tech

Komentari 21

Eliksir mladosti: Na miševima funkcionira, a hoće li kod ljudi?

Eliksir mladosti: Na miševima funkcionira, a hoće li kod ljudi?

Znanstvenici su uspjeli pronaći smjesu koja ima nevjerojatni efekt usporavanja starenja kod miševa, a počeli su i s kliničkim ispitavanjima na maloj skupini ljudi...

Američki znanstvenici tvrde da su uspjeli iz avokada, brokule i krastavca izvući prirodnu smjesu koja ima nevjerojatni efekt usporavanja starenja na miševima, a koja bi mogla djelovati i na ljudima, prenosi Independent.

Istraživači, koji su započeli s kliničkim ispitivanjima na maloj skupini ljudi, kažu da su kod starijih miševa dobivali spoj, pod nazivamo NMN, koji je proizvodio niz blagotvornih učinaka. Njihova razina fizičke aktivnosti se povećala, gustoća kosti i mišići su se poboljšali, imunološki sustav i jetra su bolje radili, a i vid im se također poboljšao.

Neki su i izgubili na težini. Tada su znanstvenici počeli istraživati učinke proteina, pod nazivom NAD, koji je uključen u produkciju energije u tijelu. Kako životinje stare, proizvode manje tog proteina i smatra se da je to dio njihovog procesa starenja. Pokušaji dodavanja NAD-a nisu uspjeli, tako da su znanstvenici morali pronaći drugi način na koji bi povećali produktivnost u tijelu.

Dali su miševima NMN, koji se još može pronaći i u kupusu i mahunarkama, u vodu koju piju da vide hoće li to povećati razinu njihovog NAD-a i hoće li to imati efekt pomlađivanja.

- Miševi koji su uzimali NMN definitivno imaju zdraviji život, a vjerojatno će imati i dulji - rekao je profesor Imai koji radi na ovom projektu. 

- Nadamo se da ćemo ovu metodu uspjeti prenijeti i na metodu usporavanja starenja kod ljudi, odnosno da će im omogućiti zdraviji život - dodao je.