Obavijesti

Tech

Komentari 2

Dogovorili Akt o AI-ju: Neće ga smjeti koristiti za društveno rangiranje, kao u Black Mirroru

Dogovorili Akt o AI-ju: Neće ga smjeti koristiti za društveno rangiranje, kao u Black Mirroru

Nakon što su nadležni odbori Europskog parlamenta usvojili novi zakon o umjetnoj inteligenciji, sada će se o njemu odlučivati i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a usvojena pravila primjenjivat će se od 2026.

VIDEO

Potvrđen je prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji na kojem je radio i potpredsjednik Odbora IMCO, doc. dr. sc. Tomislav Sokol, na zajedničkoj sjednici Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE).

AI chatbot sastavio pjesmicu u kojoj vrijeđa svoju tvrtku, dali mu 'otkaz': 'Ažurirat ćemo ga'
AI chatbot sastavio pjesmicu u kojoj vrijeđa svoju tvrtku, dali mu 'otkaz':  'Ažurirat ćemo ga'

- Danas smo izglasali prvi europski zakon o umjetnoj inteligenciji kojim su sustavi umjetne inteligencije podijeljeni po kategorijama rizika koji predstavljaju za građane. Zakon tako razlikuje sustave neprihvatljivog rizika, koji su zabranjeni, zatim visokog rizika, ograničenog rizika i minimalnog rizika kod kojih nema nikakvih posebnih zakonskih ograničenja. S tim u vezi kao visokorizičan sustav zabranili smo koncept društvenog vrednovanja kojim se pomoću algoritama može prikupljati širok spektar podataka o građanima i njihovom ponašanju. Da korištenje umjetne inteligencije u svrhu društvenog vrednovanja nije zabranjeno, bilo bi moguće putem nadzornih kamera pratiti ponašanja građana te ih na temelju toga bodovati na ljestvici prihvatljivog ponašanja što je praksa u nedemokratskim državama - rekao je Sokol iz Bruxellesa. Zatim je dodao: 

- S druge strane, omogućili smo korištenje biometrijske identifikacije u stvarnom vremenu na javnim mjestima u svrhu kaznenog progona, sprječavanja terorističkog napada i potrage za nestalima. To je velika pobjeda jer su lijeve političke grupacije u Europskom parlamentu htjele zabraniti korištenje umjetne inteligencije za otkrivanje kaznenih djela čemu smo se mi u Klubu zastupnika EPP-a oštro protivili. Umjetna inteligencija ima ogroman potencijal u zdravstvu ili prometu jer se njome može preciznije dijagnosticirati rak ili bolje upravljati gužvama u prometu. Zato smo propisali da takvi sustavi koji su visokorizični uvijek moraju biti pod ljudskom kontrolom. Drugim riječima, umjetne inteligencije ne treba se bojati već njezino korištenje treba kvalitetno urediti što smo danas i učinili.

VIDEO Isprobali smo Galaxy S24 na AI pogon: Vaš govor prevodi uživo kao u Zvjezdanim stazama
VIDEO Isprobali smo Galaxy S24 na AI pogon: Vaš govor prevodi uživo kao u Zvjezdanim stazama

Nakon što su nadležni odbori Europskog parlamenta usvojili novi zakon o umjetnoj inteligenciji, sada će se o njemu odlučivati i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a usvojena pravila primjenjivat će se od 2026. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode