Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Fejsu se može narediti da bilo gdje ukloni klevetnički sadržaj

Suci Europskog suda pravde su odlučili da se Facebooku može narediti da otkrije i ukloni objave bilo kojeg korisnika koje su dovoljno slične originalnoj da ih se ne treba pojedinačno procjenjivati

Facebook developer conference F8
Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
3 komentara

Društvenim mrežama poput Facebooka može se narediti da se oštrije postave prema uklanjanju klevetničkih sadržaja, odlučio je u četvrtak najviši sud EU-a u slučaju jedne austrijske političarke.

Facebook je kritizirao tu odluku rekavši da otvara "kritična pitanja" u vezi sa slobodom izražavanja.

Eva Glawisching-Pieczek, bivša šefica austrijskih Zelenih i zastupničkog kluba te stranke, zatražila je 2016. od Facebooka da ukloni klevete koje je o joj objavio jedan korisnik zajedno s člankom u kojem se piše o tome da Zeleni podupiru uvođenje minimalne plaće za migrante.

Facebook je to učinio tek nakon što se Glawischning žalila sudu i blokirao sadržaj u Austriji, no ona je potom zatražila da se nalog proširi na cijeli svijet, kao i na sve slične klevetničke objave protiv nje.

Austrijski vrhovni sud se zatim obratio Europskom sudu pravde (ECJ) u Luxembourgu da mu pomogne protumačiti europske zakone o internetu.

Mark Zuckerberg coming for the hearing ae European Parliament 'KONSTRUKTIVNA RASPRAVA' Sastali se Zuckerberg i Trump: 'Nećemo prodati Facebook!'

Suci ECJ-a su odlučili da se Facebooku može narediti da otkrije i ukloni objave bilo kojeg korisnika koje su dovoljno slične originalnoj da ih se ne treba pojedinačno procjenjivati.

Nacionalni sudovi mogu nadalje odlučiti i hoće li tu obvezu proširiti na cijeli svijet, piše u obrazloženju odluke.

Austrijska političarka pohvalila je presudu kao prekretnicu koja koristi svima koji su oklevetani na internetu.

- Ovo je povijesna pobjeda koja štiti osobna prava protiv internetskih divova -  rekla je austrijskoj novinskoj agenciji APA-i, dodajući da je EU pokazala "samopouzdanje kada se radi o osnovnim pravima o vrijednostima". 

No, Facebook ju je kritiziro tvrdeći da nije u skladu s načelom po kojemu jedna država ne može drugoj nametati svoje zakone o slobodi izražavanja.

FILE PHOTO: Russian opposition figure Sobol attends a rally to demand free elections in Moscow NAPETI REGIONALNI IZBORI Google i Fejs odbacili optužbe da su utjecali na ruske izbore

Slučaj se sada vraća austrijskom vrhovnom sudu koji bi, uzimajući u obzir odluku ECJ-a, trebao donijeti konačnu presudu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message