Obavijesti

Tech

Komentari 607

FOTO: Pogledajte nove fotke s Marsa, vidi se i plavo nebo?!

FOTO: Pogledajte nove fotke s Marsa, vidi se i plavo nebo?!

NASA je odradila deveti let malim helikopterom, koji je prva ljudska letjelica koja je poletjela na nekom drugom planetu. Ovim letom oborila je vlastite rekorde

VIDEO

NASA je poslala mali mali helikopter Ingenuity na Mars kako bi testirala ako letjelica tamo uopće može poletjeti, a ona svakim letom ruši vlastite rekorde.

Fantastičan uspjeh za NASA-u: Ljudska letjelica prvi put je poletjela na drugom planetu
Fantastičan uspjeh za NASA-u: Ljudska letjelica prvi put je poletjela na drugom planetu

Letjelica je u svom zadnjem 9. letu oborila rekord u duljini i brzini leta na Marsu, ali je i fotografirala sam planet. Fotografije u boji koje prikazuju neobičan okoliš i planine Marsa.

Pejzaž Marsa kojeg je snimio helikopter Ingenuity

 

Tako je Ingenuity preletio 625 metara u 2 minute i 46 sekund, letio iznad erodiranog kratera te se spustio na područje koje se naziva Séítah.

NASA je objasnila kako je taj pothvat za mali helikopter bio zapravo jako kompliciran.

- Kad ljudi gledaju oko sebe, veoma brzo shvaćaju što točno gledaju. Vidimo kamen i pukotine, sjene i teksture, različite uspone i padove terena. No Ingenuity nema ljudsku percepciju i razumijevanje onoga što vidi. On svijet vidi u obliku individualnih, anonimnih značajki - gotovo kao točke koje se s vremenom kreću - i pokušava interpretirati kretanje tih točaka, objasnili su iz NASA-e. Ingenuityju su olakšali kretanje tako da su osmislili navigacijski algoritam koji mu je rekao da su sve točke koje vidi na ravnoj površini.

- To je oslobodilo algoritam izračunavanja razlike u visini terena i omogućilo mu da se koncentrira na interpretaciju kretanja tih značajki u odnosu na kretanje samog helikoptera. No komplikacije se pojavljuju kad pokušavamo letjeti iznad terena koji zapravo i nije ravan, dodaju iz NASA-e.

Nema odmora na Marsu: Rover snima, a helikopter opet poletio
Nema odmora na Marsu: Rover snima, a helikopter opet poletio

Inženjeri u NASA-i izradili su komplicirane računalne simulacije koje su predviđale što bi se moglo dogoditi ako promijene neku naredbu helikopteru, kako bi pomogli Ingenuityju da preleti neravan teren.

- Za let 9, ključna je bila adaptacija plana leta kroz smanjenje brzine na ključnim mjestima spuštanja u sam krater. Iako je to produljilo vrijeme leta, pomoglo je da uklonimo greške koje su mogle dovesti do grešaka u pozicioniranju helikoptera. Također smo prilagodili neke detaljne parametre navigacijskog algoritma koje dosad nismo dirali, objasnili su iz NASA-e.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:30
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 607
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije