Obavijesti

Tech

Komentari 0

Gadgeti koji nisu namijenjeni vama, već vašim ljubimcima

Gadgeti koji nisu namijenjeni vama, već vašim ljubimcima
1

Profili ljubimaca na društvenim mrežama rade preko privjeska, obučeni hrčci u napravama proizvode struju, a mačka svojom igrom pokreće rad ovlaživača zraka

VIDEO

Kako bi i kućni ljubimci konačno mogli ravnopravno sudjelovati na društvenim mrežama, poznati proizvođač igračaka lani je na tržište izbacio Puppy Tweets, privjesak sa senzorom pokreta i zvukova koji se stavi na pseću ogrlicu i USB-om poveže s računalom. U privjesku su memorirane poruke koje se automatski šalju ovisno o aktivnosti ljubimca. Ako je, primjerice, pas jako razigran, vlasniku na računalu stiže poruka: “konačno sam uspio uloviti svoj rep!”. Zadovoljstvo da je u takvom neprestanom kontaktu sa svojim miljenikom vlasnika će stajati oko 160 kuna. 

Sličnu tehnoigračku osmislili su znanstvenici s MIT-a, a zove se SNIF tag. Privjesak se isto tako stavi na pseću ogrlicu, a on zatim posebnim senzorima hvata signale s ogrlica drugih pasa koji imaju identičnu oznaku te šalje podatke na vlasnikovo računalo i web kameru. Vlasnici na taj način mogu doznati što je njihov ljubimac radio, s kojim se psima družio, vidjeti profile njihovih “gazda” i dogovoriti se za ponovni sastanak. Cijena ove prvorazredne tehnološke inovacije za ljubitelje životinja je oko 800 kuna. 

“Aquascaping” savršeno spaja umjetnost i znanost

Najnoviji hit u akvaristici je tzv. aquascaping - umjetničko aranžiranje biljaka, kamenja i grana u akvariju. Istodobno, u takvom ribljem staništu ostvaruje se potpun ekosustav i fotosinteza, što znači da ribe žive od kisika koji proizvedu biljke. “Aquascaping” zahtijeva mnogo truda. 

Mačka igrom pokreće ovlaživač zraka

Wool Ball Hybrid Humidifier loptasti je ovlaživač zraka s ugrađenom baterijom koja se puni svaki put kad se njome poigraju mačka ili pas.  

Hrčci u jaknama trčanjem će prizvoditi struju

Znanstvenici s Tehnološkog institita u Georgiji napravili su prototip posebnih jakni za hrčke koje su nanožicama povezane na nanogeneratore. Trčanjem i ostalim aktivnostima tipičnima za hrčke, životinjice zatežu sićušne žice te nanogeneratorima proizvode električnu struju. 

DNA ljubimca otkriva bolesti, ali i nemarne vlasnike 

Zahvaljujući najnovijim dostignućima u genetici, i na životinjskom se DNK mogu otkriti potencijalni zdravstveni problemi. No DNK baza kućnih ljubimaca mogla bi vrlo jednostavno u bližoj budućnosti pomoći i u otkrivanju nemarnih vlasnika koji ne skupljaju izmet za svojim ljubimcima. 

Pseći izmet se pretvara u metan koji daje svjetlo uličnoj lampi

Konceptualni umjetnik koji je završio ugledni MIT osmislio je način kako pametno iskoristiti pseći izmet. Njegova ideja je bila da vlasnici pokupe izmet biorazgradivom vrećicom, bace je u veliki spremnik i okrenu ručicu koja pokreće poseban mehanizam. Izmet se tada razgrađuje u metan, koji cijevima doputuje u svjetiljku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.